Επικαιρότητα

Στα άκρα η προκλητικότητα της Άγκυρας - Η τουρκική ακτοφυλακή συνόδευσε 20 πρόσφυγες στη Στρογγύλη - Η απάντηση της Αθήνας στην επίθεση κατά Παυλόπουλου

Στα άκρα η προκλητικότητα της Άγκυρας - Η τουρκική ακτοφυλακή συνόδευσε 20 πρόσφυγες στη Στρογγύλη - Η απάντηση της Αθήνας στην επίθεση κατά Παυλόπουλου
Η Τουρκία έβαλε στο στόχαστρο της τον Προκόπη Παυλόπουλο για την αναφορά του σε μουσουλμανική μειονότητα στη δυτική Θράκη
Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε σήμερα (18/2/2020) η τουρκική προκλητικότητα και μάλιστα σε εν μέσω του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σήμερα στο Αιγαίο, όταν η τουρκική ακτοφυλακή συνόδευσε 20 πρόσφυγες στη Στρογγύλη και στη συνέχεια αποχώρησε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr, η παρουσία των Τούρκων έγινε αμέσως αντιληπτή από την ελληνική πλευρά και σκάφος του λιμενικού σώματος βρέθηκε άμεσα στην περιοχή.
Το σκάφος του λιμενικού συνόδευαν και ταχύπλοα σκάφη του Στρατού στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά.
Ωστόσο, οι Τούρκοι συνέχισαν τη δράση τους και επέστρεψαν επιχειρώντας να παρενοχλήσουν τις ελληνικές δυνάμεις, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο πρόβλημα.
Τελικά, οι 20 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Καστελόριζο.

H επίθεση στον Παυλόπουλο

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό τουρκικής προκλητικότητας σήμερα.
Συγκεκριμένα, Τούρκοι αξιωματούχοι προχώρησαν σε ευθεία επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, προκαλώντας βέβαια την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Αφορμή για την «επίθεση» στον κ. Παυλόπουλο ήταν οι αναφορές του σε μουσουλμανική μειονότητα στη δυτική Θράκη.
«Ο Πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας αποκάλεσε ξανά τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα ως ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.
Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ό,τι κι αν λέτε η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική εδώ και αιώνες και τουρκική θα παραμείνει» αναφέρει ο Cavusoglu σε ανάρτηση του στο twitter.

Image

Celik: «Ρατσιστική» η προσέγγιση του Παυλόπουλου

Από την πλευρά του, ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κόμματος του Erdogan, χαρακτηρίζει τη δήλωση Παυλόπουλου ρατσιστική.
«Η ιστορία της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη είναι μια πραγματικότητα.
Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το γεγονός.
Είναι ρατσιστική προσέγγιση απέναντι στη τουρκική μουσουλμανική μειονότητα να την αποκαλείς ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.
Όσοι προσπαθούν να αλλάξουν τα ιστορικά γεγονότα σχετικά με την τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης, δεν μπορούν να πετύχουν κάτι» δήλωσε ο Celik και τόνισε ότι η τουρκική μειονότητα της Θράκης είναι ισχυρή πηγή πλούτου για την Ελλάδα.
«Η αντίθετη προσέγγιση είναι ένα άσχημο παράδειγμα ρατσισμού» τόνισε ο ίδιος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Celik και σε ανάρτηση του στο twitter.

Image

«Είναι εξαιρετικά λάθος, ο πρόεδρος Παυλόπουλος να αποκαλεί τη τουρκική μουσουλμανική μειονότητα "ελληνική μουσουλμανική μειονότητα" κατά την επίσκεψη του στη δυτική Θράκη.
Η άρνηση της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας είναι μια συμπεριφορά που πρέπει να καταδικαστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Παυλόπουλου

Οι Cavusoglu και Celik αναφέρονται σε δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου πριν από περίπου μία εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου, όταν ανακηρύχτηκε ως Επίτιμος Δημότης του δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
«Ευρισκόμενος -θα το επαναλάβω- σε αυτή την ακριτική γωνιά της πατρίδας μας, την Ελληνική Θράκη, οφείλω να εκθέσω, όπως το πράττω πάντοτε κατά την αποστολή μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, τις εθνικές μας θέσεις για το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργήσει η τουρκική προκλητικότητα, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου» είχε δηλώσει ο κ. Παυλόπουλος, χωρίς ωστόσο να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε μουσουλμανική μειονότητα.
Η αναφορά του σε αυτό το θέμα έγινε στις 18 Ιανουαρίου κατά την επίσκεψη του στον Έβρο, μέσα από την ιδιαίτερης σημασίας ομιλία του από το Διδυμότειχο όπου υπενθύμισε στην Άγκυρα, τη βασική διάκριση την οποία έκανε η Συνθήκη της Λωζάνης ιδίως σε ότι αφορά στη φύση των ανθρώπων που κατοικούν στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θράκη αλλά και στους Έλληνες της Τουρκίας.
«Ό,τι και να λέγεται από οποιαδήποτε πλευρά μια είναι η αλήθεια κατά το διεθνείς δίκαιο και αυτή η αλήθεια είναι αδύνατον να παραγραφεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Η αλήθεια είναι πως κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Μουσουλμανική Μειονότητα η οποία ζει στη Θράκη είναι θρησκευτική μειονότητα δεν είναι εθνική μειονότητα με κανέναν τρόπο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στη σκία των τουρκικών παραβιάσεων, ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας - Τουρκίας

Εξάλλου, χθες (17/2/2020) άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι συζητήσεις αφορούν στην επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων.
Η τουρκική αντιπροσωπεία αφίχθη χθες στην Αθήνα.
Οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν την 21η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο την ίδια ημέρα τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 και ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης.
Καταγράφηκαν έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Εξι τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης