Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Πτώση πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 57 δολάρια το βαρέλι κινείται το brent

Πτώση πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 57 δολάρια το βαρέλι κινείται το brent
Παραμένει η ανησυχία για την ζήτηση και την έλλειψη δράσης από τον ΟΠΕΚ
Το πετρέλαιο Brent υποχώρησε κάτω από τα 57 δολάρια το βαρέλι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης την Τρίτη 18/2/2020, καθώς δέχθηκε έντονες πιέσεις από τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο στην ζήτηση αργού από την επιδημία κοροναϊού στην Κίνα και την έλλειψη περαιτέρω δράσης από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του για τη στήριξη της αγοράς.
Οι προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις για την ζήτηση πετρελαίου το 2020 λόγω του ιού.
Αν και νέες περιπτώσεις στην ηπειρωτική Κίνα έχουν μειωθεί, οι εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε αν η εστία είναι υπό έλεγχο.
Περί της 18:26 ώρα Ελλάδας η τιμή του brent σημείωνε απώλειες 1,46% στα 56,83 δολάρια το βαρέλι και το αργό υποχωρούσε 1,36% στα 51,34 δολάρια το βαρέλι.
"Η αποστροφή κινδύνου επέστρεψε στις αγορές", δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Carsten Fritsch.
"Ο ΟΠΕΚ + δεν έχει δείξει ακόμη ότι θα αντιδράσει στην πτώση της ζήτησης που σχετίζεται με τον ιό, πραγματοποιώντας επιπλέον περικοπές στην παραγωγή".

Ο ιός έχει ευρύτερο αντίκτυπο στις εταιρείες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και η Wall Street ήταν έτοιμη να υποχωρήσει την Τρίτη, αφού η Apple ανακοίνωσε ότι θα χάσει την τριμηνιαία πρόβλεψη για τα έσοδα λόγω της εξασθενημένης ζήτησης στην Κίνα.
"Αυτό έχει τρομάξει τους παράγοντες της αγοράς και πυροδότησε μια έντονη αποσυμφόρηση σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου", δήλωσε ο Tamas Varga της PVM, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Apple.
Η IEA την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο ενδέχεται να μειωθεί κατά 435.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, την πρώτη τριμηνιαία πτώση από την οικονομική κρίση το 2009.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στην παραγωγή για να ενισχύσουν τις τιμές εφοδιασμού και στήριξης.
Ο OPEC +, έχει ένα σύμφωνο για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,7 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ +, τον επόμενο μήνα, θα εξετάσει τη σύσταση μιας συμβουλευτικής επιτροπής για μείωση της προσφοράς κατά 600.000 bpd. Οι συνομιλίες σχετικά με τη διεξαγωγή προηγούμενης συνάντησης τον Φεβρουάριο φαίνεται να μην έχουν σημειώσει πρόοδο, ανέφεραν οι πηγές του ΟΠΕΚ.
Εκτός από τις κινήσεις του ΟΠΕΚ +, η στήριξη των τιμών προήλθε από ακούσιες απώλειες στη Λιβύη, όπου η παραγωγή κατέρρευσε από τις 18 Ιανουαρίου λόγω αποκλεισμού λιμένων και πετρελαϊκών πεδίων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης