Σήμερα (17/2) οι υπογραφές ΕΛΠΕ-Juwi για το mega φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη – Στροφή των πετρελαϊκών στις ΑΠΕ

tags :
Σήμερα (17/2) οι υπογραφές ΕΛΠΕ-Juwi για το mega φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη – Στροφή των πετρελαϊκών στις ΑΠΕ
«Πράσινο» χαρτοφυλάκιο από ΕΛΠΕ και Motor Oil, για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος
Επισφραγίζεται σήμερα (17/2) το επόμενο βήμα των ΕΛΠΕ για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους στις ΑΠΕ, με την υπογραφή της εξαγοράς του φωτοβολταϊκού ισχύος 204 MW που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Κοζάνη από την Juwi Hellas, θυγατρική της γερμανικής Juwi.

Όταν ολοκληρωθεί, το έργο θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης. Στην Ελλάδα θα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό που έχει μέχρι στιγμής κατασκευαστεί, παράγοντας πάνω από 300 εκατ. KWh ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως.

Στόχος των ΕΛΠΕ τα 300-400 MW εντός 2ετίας

Την εξαγορά αποκάλυψε το προηγούμενο Σάββατο (8/2) από τη Δυτική Μακεδονία ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τη θυγατρική της γερμανικής εταιρείας. Η παραγόμενη ενέργεια θα αποζημιώνεται μέσω συμβολαίου feed in premium, καθώς η Juwi Hellas έχει ήδη «κλειδώσει» τιμή αναφοράς (57,3 ευρώ/MWh) στον κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ του περασμένου Απριλίου.

Το πάρκο θα ενισχύσει σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ που διαθέτουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Έτσι, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ώστε ο Όμιλος να αυξήσει σε τουλάχιστον 300-400 MW την επόμενη 2ετία το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό του, στόχο που έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.

Οι υδρογονάνθρακες το core business

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, παρόλο που ο κλάδος των υδρογονανθράκων θα παραμείνει το core business του Ομίλου, τα ΕΛΠΕ πρόκειται να ενισχύσουν τη δραστηριοποίησή τους στις ΑΠΕ, οι οποίες θα κληθούν να καλύψουν το κενό των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο έτερος εγχώριος πετρελαϊκός κολοσσός, η Motor Oil, δίνει πλέον το «παρών» στις ΑΠΕ, παρόλο που το «κέντρο βάρους» του θα παραμείνει στον κλάδο της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών.

Έτσι, για να περιορίσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 47 MW, από τη Μυτιληναίος.

«Πράσινες» επενδύσεις από ευρωπαϊκούς πετρελαϊκούς κολοσσούς

Οι κινήσεις των εγχώριων Ομίλων εντάσσονται στο «κάδρο» των πρωτοβουλιών που έχουν πάρει οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του εξωτερικού, αναγνωρίζοντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ευρωπαϊκοί πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως η Royal Dutch Shell, η BP και η Total, έχουν επενδύσει σε έργα Ανανεώσιμης Ενέργειας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μάλιστα, έκθεση της Wood Mackenzie το 2017 ανέβαζε στο 20% τα κεφάλαια από τον κλάδο υδρογονανθράκων, που πρόκειται οι πετρελαϊκές να κατευθύνουν σε ετήσια βάση στις «πράσινες» επενδύσεις. Ποσά που, σύμφωνα με την έκθεση, θα προκαλέσουν μία αύξηση της αιολικής ενέργειας κατά 6% ετησίως και της ηλιακής ενέργειας κατά 11% ετησίως, τις επόμενες δύο 10ετίες.

Υψηλότερα κέρδη από τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Ωστόσο, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις που καθιστούν φθηνότερη την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, με βάση τη Wood Mackenzie τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν, για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως βασικό επιχειρηματικό αντικείμενο των εταιρειών του κλάδου υδρογονανθράκων.

Ο λόγος είναι πως τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν ακόμη να προσφέρουν υψηλότερα κέρδη στους πετρελαϊκούς κολοσσούς, συγκριτικά με τις ΑΠΕ. Έτσι, τη στιγμή που η παραγωγή και εμπορία υδρογονανθράκων δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, η αγορά των ανανεώσιμων πηγών είναι πιο κατακερματισμένη και ανταγωνιστική.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης