Ενέργεια

Pouyanne: Η Total σχεδιάζει να σταματήσει την πώληση μαζούτ για ηλεκτρική ενέργεια

Pouyanne: Η Total σχεδιάζει να σταματήσει την πώληση μαζούτ για ηλεκτρική ενέργεια
Ο γαλλικός γίγαντας επιδιώκει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα - Το μαζούτ αντιπροσώπευε το 5% των πωλήσεων καυσίμων το 2018
Η Total εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου μαζούτ στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο ενεργειακός γίγαντας επιδιώκει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να αυξήσει τις δραστηριότητές του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός του στο Reuters.
Το μαζούτ είναι ένα από τα πλέον εξαντλημένα με άνθρακα προϊόντα ραφιναρισμένου πετρελαίου, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ενέργειας και ως καύσιμο πλοίων.
"Θέλουμε να σταματήσουμε να πετάμε πετρέλαιο για την ενέργεια", δήλωσε ο Total Chief Executive Patrick Pouyanne σε συνέντευξή του στις 6 Φεβρουαρίου. Η Total, ο μεγαλύτερος παραγωγός ραφιναρίσματος στην Ευρώπη, παρήγαγε και διαπραγματεύτηκε το 4% όλων των πετρελαϊκών προϊόντων που καταναλώθηκαν παγκοσμίως πέρυσι.
Πολλά διυλιστήρια, συμπεριλαμβανομένου της Total, έχουν τα τελευταία χρόνια αναβαθμίσει τα διυλιστήρια προκειμένου να μειώσουν την παραγωγή καυσίμου πετρελαίου καθώς ο ναυτιλιακός τομέας μετατοπίστηκε σε καθαρότερα καύσιμα.
Η Total έχει συνολική ικανότητα επεξεργασίας περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών προϊόντων, οι οποίες περιλαμβάνουν εξευγενισμένα προϊόντα και χημικά προϊόντα, ανήλθαν σε 4,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2019.
Το περασμένο έτος, το μαζούτ τόσο για ηλεκτρική ενέργεια όσο και για ναυτιλία αντιπροσώπευε περίπου το 5% της συνολικής παραγωγής ραφιναρισμένων προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.
Εκπρόσωπος της Τotal δήλωσε ότι το τμήμα μάρκετινγκ μελέτησε τη δυνατότητα να μην πωλεί μαζούτ σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η Total στοχεύει στη μείωση της έντασης άνθρακα των προϊόντων της κατά 15% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2015. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εν μέρει με τη μείωση των πωλήσεων προϊόντων εντάσεως άνθρακα και την αύξηση των πωλήσεων καθαρότερων καυσίμων καθώς και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο όμιλος, ο οποίος έχει επανασυναρμολογηθεί τα τελευταία χρόνια ως εταιρεία ενέργειας και όχι με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στοχεύει σε σχεδόν δεκαπλάσια επέκταση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2025 σε 25 γιγαβάτ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης