Ενέργεια

Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Σύμφωνα με τον Κ.Χατζηδάκη, έως τον Σεπτέμβριο θα εκκινήσει κάποια από τις υπόλοιπες σχεδιαζόμενες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται

Τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κ. Χατζηδάκης στο περιθώριο εκδήλωσης της ΔΕΗ για την υπογραφή συμφωνίας χρηματοδότησης του Ομίλου ΔΕΗ από την ΕΤΕπ, για την αναβάθμιση των δικτύων διανομής από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με την ιδιωτικοποίηση θα εκχωρηθεί το 49% του Διαχειριστή, με ισχυρά δικαιώματα για τον μέτοχο μειοψηφίας. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει χρειάζεται για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.
Παράλληλα όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο CEO της ΔΕΗ κ. Στάσσης η νέα χρηματοδότηση των 100 εκατ ευρώ θα αφορά νέες γραμμές διανομής 7000 χλμ υψηλής και μέσης τάσης με στόχο ο ΔΕΔΔΗΕ να βελτώσει τις υποδομές και τις υπηρεσίες του.Προφανώς οι επενδύσεις αυτές θα δώσουν πρόσθετη αξία στην μερική ιδιωτικοποίηση. Το ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών είναι μεγάλο και υπάρχουν ευρωπαϊκές εταιρίες, οι οποίες είναι μεταξύ αυτών.

Πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι έως την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ, θα υπάρξουν εξελίξεις σε κάποια από τις υπόλοιπες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται. Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από τις εν εξελίξει διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στη λίστα των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται επίσης η πώληση περαιτέρω μεριδίου των ΕΛΠΕ, η αποθήκη της Καβάλας, καθώς και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε με έμφαση το μήνυμα ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα επιταχυνθεί και δεν θα χαλαρώσει.
Ο υπουργός επίσης ανέβασε τον στόχο εξοικονόμησης από τις διασυνδέσεις στα 700 - 800 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, έχει ήδη εκφραστεί σημαντικό ενδιαφέρον για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, και μάλιστα από διεθνείς εταιρείες. Πάντως, με βάση τη ΔΕΗ, για την επιτυχία του διαγωνισμού θεωρείται σημαντικό να υπάρχει μακροχρόνιος «ορίζοντας» για τα κέρδη του Διαχειριστή. Έτσι, έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τη ΡΑΕ για τον καθορισμό του WACC σε βάθος αρκετών ετών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Μάνος αναφέρθηκε και στους στόχους ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης.

 Η νέα δανειακή σύμβαση

Στην τελετή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ΔΕΗ υπέγραψαν σήμερα την δεύτερη, εικοσαετούς διάρκειας, δανειακή σύμβαση ύψους 100 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, από συνολική εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 255 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «Η σημερινή σύμβαση ενδυναμώνει την ήδη μεγάλη χρηματοοικονομική στήριξη και την πολύτιμη τεχνογνωσία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της χώρας και δη σε έργα κρίσιμα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του. Προσβλέπουμε στη στήριξη της ΕΤΕπ –με δεδομένο και τον μετασχηματισμό της σε κλιματική τράπεζα της ΕΕ- και στα επόμενα χρόνια για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με κορωνίδα τη Δίκαιη Μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή».

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε ότι «το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί διαχρονικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου και η ανάπτυξή του αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη ΔΕΗ. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η σταθερή παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ως στρατηγικού χρηματοδοτικού εταίρου, υποστηρίζοντας το επενδυτικό μας πρόγραμμα σε έργα μεγάλης σημασίας τόσο για τον Όμιλο ΔΕΗ όσο και για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας και το περιβάλλον.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ομίλου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, διαδικασία η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορά και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση του δικτύου διανομής απαιτούνται σημαντικού ύψους επενδύσεις, στη χρηματοδότηση των οποίων η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα συνεχίσει να είναι πρωταρχικής σημασίας».

Hoyer: Συνέχιση της στήριξης από την ΕΤΕπ

O Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιος Μάνος δήλωσε από την πλευρά του ότι: «Η σταθερή χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί σε στενή συνεργασία με τον όμιλο ΔΕΗ για την αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και αποτελεί εχέγγυο για τον εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ και των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς όλους τους Έλληνες πολίτες».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Werner Hoyer, δήλωσε: «Οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει τις καίριας σημασίας επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και θα εξασφαλίσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, και θα συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσεις στον τομέα αυτόν σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ελλάδα».


Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην τελετή υπογραφής δανειακής σύμβασης μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ΔΕΗ

Τον σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την χρηματοδότηση των έργων που συνδέονται με την απολιγνιτοποίηση και την Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων και τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας ανέδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 100 εκατ. ευρώ μεταξύ της ΕΤΕπ και της ΔΕΗ.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική μνεία στην πολύχρονη γνωριμία του με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Werner Hoyer και τον ρόλο που αυτός διαδραμάτισε για την επανεκκίνηση σημαντικών έργων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην δανειακή σύμβαση που υπεγράφη σήμερα, υπογράμμισε ότι στηρίζει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί σημαντική «προίκα» για τον Διαχειριστή του δικτύου, ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει και της έναρξης της διαδικασίας μερικής ιδιωτικοποίησής του τους επόμενους μήνες. «Ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν μια εταιρεία με περιορισμένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή συμφωνία θα συντελέσει στην αύξηση των αναγκαίων επενδύσεων και στην αναβάθμιση του δικτύου του», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε στη συνέχεια ορισμένα από τα εμβληματικά ενεργειακά έργα που υλοποιούνται με τη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΤΕπ, όπως είναι ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ που θα εγκαινιαστεί σύντομα, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου (που ολοκληρώνεται εντός του έτους) και η επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη χώρα. «Είναι ένα θέμα ποιος θα είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για μελλοντικά δίκτυα φυσικού αερίου και θα συζητηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της Τράπεζας, για να δούμε πώς οι στόχοι της μπορεί να είναι συμβατοί με τους δικούς μας», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε η ΕΤΕπ να σταματήσει να χρηματοδοτεί νέα έργα που αφορούν σε ορυκτά καύσιμα –συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου- από το 2022 κι εφεξής.
«Προσβλέπουμε ασφαλώς γενικότερα στη στήριξη της Τράπεζας για την
υλοποίηση των στόχων του φιλόδοξου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει πράσινες επενδύσεις 44 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Η Ελλάδα στοχεύει να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα στο 35% μέχρι το 2030 και στο 60% σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με τη δέσμευσή μας να αποσύρουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028. Το πρόγραμμά μας για την απολιγνιτοποίηση είναι σε εξέλιξη. Έχουμε παρουσιάσει 12 επιμέρους στόχους. Θα κατατεθεί μέχρι το καλοκαίρι το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης στις Βρυξέλλες. Και προσδοκούμε από την ΕΤΕπ την αναγκαία στήριξη για την υλοποίηση και αυτού του πλάνου της κυβέρνησης και της ΔΕΗ.
Επιδιώκουμε παράλληλα την ηλεκτρική διασύνδεση σχεδόν όλων των νησιών μας μέχρι το 2030- Κρήτη και Κυκλάδες έως το 2024. Και βέβαια δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία προωθούμε με σειρά δράσεων από την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης ως την υλοποίηση σειράς προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είτε πρόκειται για κατοικίες είτε πρόκειται για επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια. Είναι ενδεικτικό ότι προβλέπεται να αυξήσουμε 3,5 φορές τα κονδύλια για αυτό το στόχο μέσα στην επόμενη δεκαετία, μιλώντας για την αναβάθμιση περισσότερων από 500 χιλιάδες κατοικιών μέσα στη δεκαετία.
Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης έχει αλλάξει. Αντί να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών, αντί να είμαστε από τους τελευταίους στην ΕΕ και να πιεζόμαστε από τις Βρυξέλλες για να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική, αποφασίσαμε μόνοι μας συνειδητά να πάμε στην εμπροσθοφυλακή. Να υιοθετήσουμε μία σύγχρονη πράσινη ατζέντα η οποία όχι μόνο εναρμονίζεται με την πολιτική της ΕΤΕπ, αλλά και υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια η συνεργασία μας με την ΕΤΕπ για τα θέματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενισχυθεί», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης