Χρηματιστήριο

Στις 12 Μαρτίου απελευθερώνονται τα όρια αγοράς ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες

Στις 12 Μαρτίου απελευθερώνονται τα όρια αγοράς ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες
Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα σε σχέση με 9-10 δισεκ. ευρώ χρέους που ήδη κατέχουν πλην εντόκων γραμματίων
Στις 12 Μαρτίου 2020 θα απελευθερωθούν τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες με απόφαση της ΕΚΤ.
Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα σε σχέση με 9-10 δισεκ. ευρώ χρέους που ήδη κατέχουν πλην εντόκων γραμματίων.
Επειδή όμως το ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί, το περιθώριο κέρδους για τις ελληνικές τράπεζες είναι ελάχιστο, όπερ σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αγοράζουν κρατικά ομόλογα ποντάροντας όχι στις υπεραξίες αλλά στο funding από την ΕΚΤ.
Δηλαδή θα μεταφέρουν ως εγγύηση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα για να πάρουν ρευστότητα με μηδενικό κόστος.
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα, εάν κατείχαν π.χ. 20 δισεκ. ελληνικού χρέους όταν τα επιτόκια ήταν στο 5% σήμερα θα ενέγραφαν υπεραξίες άνω των 2 δισεκ. κεφάλαια απαραίτητα για την ενίσχυση των κεφαλαιακών μαξιλαριών λόγω εξυγίανσης ισολογισμών.
Πρακτικά λοιπόν η απελευθέρωση των ορίων αγοράς κρατικών ομολόγων για τις τράπεζες σε αυτά τα επίπεδα τιμών και αποδόσεων ενέχει ρίσκο π.χ. εάν υπάρξουν πωλήσεις οι τιμές θα υποχωρήσουν λόγω των ιστορικών χαμηλών επιτοκίων, ωστόσο τα κρατικά ομόλογα θα είναι χρήσιμα για φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Έως 21 Φεβρουαρίου η ένταξη στον Ηρακλή από την Eurobank

Έως τις 21 Φεβρουαρίου 2020 αναμένεται να υποβάλλει αίτηση ένταξης στον Ηρακλή η Eurobank με στόχο να εγκριθεί έως τις 20 ή 27 Μαρτίου 2020.
Στο μεσοδιάστημα η EBA και ο SSM θα έχουν απαντήσει στο ερώτημα πως δεν θα προκύψουν πρόσθετες εγγυήσεις… στις κρατικές εγγυήσεις που θα παρασχεθούν στα τραπεζικά κύρια ομόλογα που θα εκδοθούν.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης