Ενέργεια

Oι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων του CO2

Oι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων του CO2
Πώς η αποτελεσματικότητα των γεωτρήσεων μπορεί να μειώσει τις εκπομπές
Καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης σε παγκόσμιο επίπεδο θέτουν φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου έχουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων και να αναλάβουν ηγετική θέση στη διαμόρφωση της πορείας της επόμενης ενεργειακής μετάβασης σύμφωνα με το World Oil.

"Εργαζόμαστε σε πολλά μέτωπα για να μειώσουμε ουσιαστικά το αποτύπωμα άνθρακα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και μαθαίνουμε πώς να υπολογίσουμε καλύτερα τον άνθρακα", δήλωσε ο Chris Jones, Αντιπρόεδρος της Europe Oil Services στο Baker Hughes.
Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακολουθεί τις μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Repsol για τη θέσπιση των δικών της στόχων μηδενικών εκπομπών για το έτος 2050.

Η κατανόηση της πλήρους υπογραφής άνθρακα των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι το κλειδί - όταν υπάρχει μια βαθιά κατανόηση για το πού απελευθερώνεται άνθρακας καθ 'όλη τη διαδικασία εξερεύνησης- και μπορούν να εφαρμοστούν στρατηγικές για τη διαχρονική διαχείριση αυτών των εκλύσεων.

«Παρακολουθούμε την ποσότητα άνθρακα που παράγεται στον εσωτερικό εφοδιασμό στη Νορβηγία και διαιρούμε τον αριθμό των μετρητών, που μας δίνει μια υπογραφή άνθρακα για κάθε ένα μέτρο γεώτρησης», δήλωσε ο Jones. Επισημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες βελτίωσης του υπολογισμού, αλλά αποτελεί ένα δομικό στοιχείο για τη συνεχή ανάπτυξη της αλυσίδας γεώτρησης και παραγωγής.

Στα 697 CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι

Είναι γενικά κατανοητό ότι, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής, κάθε βαρέλι αργού μεταφέρει μαζί του 18 κιλά άνθρακα που παράγεται.Ο Jones ανέφερε ένα παράδειγμα του πώς η Equinor κατάφερε να μειώσει τον όγκο του άνθρακα στην εγκατάσταση του Johan Sverdrup στην Νορβηγία.

Χρησιμοποιώντας υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην ξηρά και μεταδίδεται στην πλατφόρμα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, η Equinor κατάφερε να εξαλείψει τους αεριοστρόβιλους στην εγκατάσταση. Αυτή η αλλαγή σε μια πιο πράσινη πηγή ενέργειας σήμαινε ότι ο όγκος άνθρακα για το πετρέλαιο που παράγεται στην πλατφόρμα μειώθηκε στα 697 γραμμάρια άνθρακα ανά βαρέλι που παράγεται.

Ο Jones δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα της γεώτρησης, θα αποτελέσει την καλύτερη ευκαιρία για τον πάροχο υπηρεσιών πετρελαιοπηγών να συνεργαστεί με τους φορείς εκμετάλλευσης για να επιτύχουν τους μεμονωμένους στόχους μείωσης του άνθρακα.
Όταν πρόκειται για την εξόρυξη, εξερεύνηση και παραγωγής, προσφέρει την ευκαιρία για σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στις υπεράκτιες πλατφόρμες

"Η Equinor συνεργάστηκε μαζί μας για να μετατρέψουμε κυριολεκτικά τον τρόπο που εργαζόμαστε στο χώρο της εξέδρας και να καταργήσουμε τους ρόλους που είχαν στη βιομηχανία για εκατό χρόνια, έτσι ώστε να μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που εργάζονται στις υπεράκτιες μονάδες", δήλωσε ο Jones . "Καταφέραμε να μειώσουμε το υπεράκτιο εργατικό δυναμικό, από συνήθως περίπου 320 άτομα, σε 150 άτομα. Έτσι είναι 170 άνθρωποι που δεν πετούν στη Νορβηγία για να φτάσουν στην εγκατάσταση. "

Ο Jones είπε ότι η εξέταση κάθε μοναδικού στοιχείου της λειτουργίας γεώτρησης μπορεί να αποκαλύψει επίσης ευκαιρίες μείωσης του άνθρακα. Αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο περιορίζονται οι μειωτήρες τριβής για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας στη θέση εξέδρας, καθώς μόνο ένα παράδειγμα όπου μπορούν να γίνουν επιπλέον μειώσεις.

Με σχεδόν 200 άδειες που χορηγήθηκαν στον βρετανικό και νορβηγικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας το προηγούμενο τρίμηνο, αυτό που κάποτε θεωρήθηκε ως "κληρονομιά" προσελκύει νέο ενδιαφέρον, από μια νέα τάξη φορέα εκμετάλλευσης. Αυτή η ανανεωμένη εστίαση δημιουργεί μια ευκαιρία για μικρότερους περιφερειακούς φορείς εκμετάλλευσης να εφαρμόζουν πλήρως τις νέες τεχνολογίες και διαδικασίες που αναπτύσσονται για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα της E & P.

Πιο ευέλικτοι παίκτες

"Στο θέμα των δύο ή τριών ετών, έχετε δει την εμφάνιση πολλών πολύ ενεργών παικτών της Βόρειας Θάλασσας", δήλωσε ο Jones. «Δεν εξετάζουν ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο, ο στόχος τους είναι να είναι πολύ αποτελεσματικοί σε μια περιοχή». Επισημαίνει ότι οι νέοι κανονισμοί μίσθωσης «χρησιμοποιήστε το ή χάστε το» παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτή την επέκταση, και συνδυάζοντας αυτό με την υπάρχουσα υποδομή και τις νέες τεχνολογίες οδηγεί την επιτυχία αυτών των δυναμικών νέων παικτών.

Η συνεργασία με αυτούς τους μικρότερους, πιο ευέλικτους παίκτες, οδηγεί σε νέες προσεγγίσεις χαμηλού CAPEX. "Βλέπουμε πραγματική ανάπτυξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα των ολοκληρωμένων υπηρεσιών μας, η οποία οδηγείται από εταιρείες με προσωπικό 40 ατόμων και όχι από προσωπικό 400 ατόμων", δήλωσε ο Jones.

Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι η Baker Hughes είναι σε θέση να προσφέρει τις ολοκληρωμένες λύσεις με έμφαση στη μείωση εκπομπών άνθρακα σε μικρούς και γρήγορους παίκτες οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης