Στα 4,5 δισ. οι προσφορές 350 επενδυτών για το νέο tier 2 της Πειραιώς, άντλησε 500 εκατ με 5,5% - Το παλαιό ομόλογο από 9,75% στο 5,50%

Στα 4,5 δισ. οι προσφορές 350 επενδυτών για το νέο tier 2 της Πειραιώς, άντλησε 500 εκατ με 5,5% - Το παλαιό ομόλογο από 9,75% στο 5,50%
Η παλαιά έκδοση μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 εμφανίζει τιμή 115,20 μονάδες βάσης και επιτόκιο 5,75% από 9,75% που εκδόθηκε
 Στα 4,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές στο ομολογιακό Tier II, μειωμένης εξασφάλισης, της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5%, σε σχέση με το 9,75% που είχε πετύχει στην πρώτη ομολογιακή έκδοση.
Η υπερκάλυψη άγγιξε τις 9 φορές το ζητούμενο ποσό ή 4,5 δισεκ. ευρώ.
Στην έκδοση συμμετείχαν πάνω από 350 επενδυτές από Βόρεια Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως και της Alpha bank έτσι και της Πειραιώς τα ομολογιακά προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών απόρροια της επενδυτικής μανίας θεσμικών χαρτοφυλακίων να βρουν ομόλογα με υψηλές αποδόσεις.
Η μεγάλη συμμετοχή στο ομολογιακό αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην διοίκηση της Πειραιώς.
Η Πειραιώς μειώνει το μέσο κόστος από 9,75% σε 5,5% που σημαίνει για τις δύο εκδόσεις 7,62% μετριάζοντας έτσι τα έξοδα εκ τόκων.

Η παλαιά έκδοση της τράπεζας κινείται κοντά στο 5,50% με τιμή 116,85 μονάδες βάσης ενώ της Εθνικής στις 118,58 μονάδες βάσης ή απόδοση 3,65% από 8,25% που εκδόθηκε.
Η Tράπεζα Πειραιώς είχε δώσει την εντολή στην Goldman Sachs International και την UBS ως συντονιστές της έκδοσης.
Την προσπάθεια συνέδραμαν και οι Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura.
Ιδιαίτερα θετική υπήρξε η έκθεση της JP Morgan  για τις τράπεζες και κυρίως για την Πειραιώς αντισταθμίζοντας την προ ολίγων ημερών αρνητική έκθεση της Goldman Sachs.
Μετά τη σημαντική επιτυχία της Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς θα επιχειρήσει να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια πραγματοποιώντας και ένα σημαντικό moyen  στο κόστος δανεισμού της.
Οι  σύμβουλοι και διοικητική ομάδα της τράπεζας βρίσκεται στο Λονδίνο για παρουσιάσεις της έκδοσης ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας.
Το σχήμα των συμβούλων έλαβε εντολή να αρχίσει συναντήσεις με επενδυτές από τη Δευτέρα 10/11 στη Βρετανική πρωτεύουσα.
Οι τίτλοι που θα εκδοθούν θα είναι μειωμένης εξασφάλισης Tier ΙΙ δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία και η συναλλαγή θα προχωρήσει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.
Η βαθμολογία των τίτλων από την Moody's αναμένεται ότι θα είναι Caa3 / CCC.
Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με την νέα έκδοση Tier ΙΙ η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θέλει να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, μειώνοντας το μέσο επιτόκιο άντλησης κεφαλαίου, δεδομένου ότι η έκδοση του περασμένου Ιουνίου έγινε  με  επιτόκιο 9,75% και έκτοτε ακολούθησε μια θεαματική μείωση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων διεθνώς.
Παράλληλα, ο όμιλος θα ενισχύσει την κεφαλαιακή του βάση κατά περίπου 100 μονάδες βάσης ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, για την ταχύτερη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συγκρίνοντας το παλαιό με το νέο

Η παλαιά έκδοση μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 εμφανίζει τιμή 116,85 μονάδες βάσης και επιτόκιο 5,50% από 9,75% που εκδόθηκε.
Τα θετικά στοιχεία της παλαιάς έκδοσης ήταν ότι φέρει υψηλό κουπόνι σε μικρή διάρκεια 5 χρόνια.
Το αρνητικό της παλαιάς έκδοσης είναι ότι όπως όλα τα ομόλογα υπόκεινται σε φόρο 15%.

www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr