Πετρέλαιο

O OPEC μειώνει κατά 440.000 βαρέλια/ημέρα τις εκτιμήσεις για ζήτηση στο 1o τρίμηνο του 2020

O OPEC μειώνει κατά 440.000 βαρέλια/ημέρα τις εκτιμήσεις για ζήτηση στο 1o τρίμηνο του 2020
Για άμεση σύγκλιση των χωρών - μελών πιέζουν οι Σαουδάραβες
Ο ΟΠΕΚ μειώνει κατά 440.000 βαρέλια/ημέρα τις εκτιμήσεις του για την ζήτηση πετρελαίου στο 1ο τρίμηνο του 2020 σύμφωνα με το Bloomberg.
Και αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη του Coronavirus, για τον οποίο ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για τις επιπτώσεις του.
Ήδη η Σαουδική Αραβία πιέζει για άμεση συνάντηση των χωρών μελών ώστε να επιβληθούν νεοι περιορισμοί στην παραγωγή
Όπως είναι γνωστό, η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ υποχώρησε τον Ιανουάριο σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών, καθώς ο κορυφαίος εξαγωγέας η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του Κόλπου συμμορφώθηκαν με την συμφωνία που περιορίζει την παραγωγή και η προσφορά της Λιβύης μειώθηκε εξαιτίας του αποκλεισμού λιμένων και πετρελαίων, σύμφωνα με έρευνα της Reuters.
Κατά μέσο όρο, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου με 13 μέλη άντλησε 28,35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτό το μήνα, σύμφωνα με την έρευνα μειωμένο στα 640.000 bpd από το αναθεωρημένο ποσοστό του Δεκεμβρίου.
Παρά την πτώση της προσφοράς, οι τιμές των αργού μειώθηκαν κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, λόγω ανησυχιών ότι η επιδημία του κορωναϊού θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας.
Αυτό οδήγησε τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να συζητήσουν για τη διεξαγωγή πρόωρης συνάντησης και τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την υποστήριξη της αγοράς.
Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC +, συμφώνησαν να εμβαθύνουν την υφιστάμενη περικοπή της προσφοράς κατά 500.000 bpd από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Το μερίδιο του ΟΠΕΚ στη νέα μείωση είναι περίπου 1,17 εκατομμύρια bpd, το οποίο θα γίνει από 10 μέλη, τη Λιβύη και τη Βενεζουέλα.
Τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ που δεσμεύτηκαν από τη συμφωνία ξεπέρασαν εύκολα τις δεσμευμένες περικοπές τον Ιανουάριο χάρη στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους του στον Κόλπο που περιόρισαν περισσότερο από ό, τι ζήτησαν να στηρίξουν την αγορά.
Ο ΟΠΕΚ τήρησε το 133% των δεσμευμένων περικοπών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα. Τον Δεκέμβριο, εφάρμοσε το 158% των υποσχέσεων συγκράτησης.
Η παραγωγή του Ιανουαρίου ήταν η χαμηλότερη από τον ΟΠΕΚ από το 2009, έτος κατά το οποίο πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μείωση της προσφοράς λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εξαιρουμένων των μεταβολών που έγιναν από τότε, σύμφωνα με έρευνες του Reuters.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης