Πάνω από 1,5 GW η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς ΑΠΕ στους φετινούς διαγωνισμούς της ΡΑΕ

tags :
Πάνω από 1,5 GW η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς ΑΠΕ στους φετινούς διαγωνισμούς της ΡΑΕ
Στο ύψος των 480 MW θα διαμορφωθεί η συνολική ισχύς των δημοπρασιών και για νέα φωτοβολταϊκά, με τη «μεταφορά» των περίπου 180 MW που έμειναν αδιάθετα στους περσινούς διαγωνισμούς
Την πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας, για ακόμη πιο εμπροσθοβαρή ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, αποτυπώνει η απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός, Γ. Θωμάς, για τον καθορισμό της «πράσινης» ισχύος που θα δημοπρατηθεί εντός του έτους. Έτσι, φέτος ανοίγει ο δρόμος ώστε να «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος περί τα 1,55 GW.

Με βάση την απόφαση, αυξάνεται η δημοπρατούμενη ισχύς τόσο στον επόμενο κοινό διαγωνισμό του Απριλίου, όσο και στις ειδικές ανά τεχνολογία ανταγωνιστικές δημοπρασίες για νέα αιολικά. Αν και δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο για τους technology specific διαγωνισμούς για φωτοβολταϊκά, εντούτοις σε αυτή την περίπτωση υπάρχει υπολογίσιμη ισχύς που έμεινε αδιάθετη στους περσινούς διαγωνισμούς, και η οποία θα «μεταφερθεί» στο 2020.

Πιο συγκεκριμένα, το 2019 δεν διατέθηκαν περίπου 180 MW (για την ακρίβεια 181,71 MW) στις δημοπρασίες για φωτοβολταϊκά. Μία ισχύς που, προστιθέμενη στα 300 MW που έτσι κι αλλιώς θα διατεθούν φέτος, ανεβάζει την εκχωρούμενη ισχύ περίπου στα 480 MW για την τρέχουσα χρονιά.

Στα 480 MW αυξάνει τη δημοπρατούμενη ισχύ η υπουργική απόφαση και για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τα αιολικά πάρκα, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αμελητέα η ισχύς που θα «μεταφερθεί» από πέρυσι. Έτσι, με τις technology specific διαδικασίες, θα ανοίξει ο δρόμος για την κατακύρωση τιμής αναφοράς σε αιολικά και φωτοβολταϊκά άνω των 960 MW.

Αύξηση κατά 100 MW του κοινού διαγωνισμού

Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν τα 600 MW που είναι πλέον η ισχύς η οποία θα δημοπρατηθεί στον κοινό διαγωνισμό του Απριλίου. Ένα νούμερο που η υπουργική απόφαση αύξησε κατά 100 MW, έναντι της ισχύος που προβλεπόταν στην προκήρυξη της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως η κοινή ανταγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί με τιμή αφετηρίας τα 61,32€/MWh. Η ανώτατη τιμή προσφοράς στις δημοπρασίες για τα αιολικά έχει ορισθεί στα 62,99€/MWh, ενώ για τους διαγωνισμούς φωτοβολταϊκών σταθμών στα 63€/MWh.

Από την άλλη πλευρά, στον διαγωνισμό για μη ώριμα έργα στην ηλεκτρική διασύνδεση Νέα Μάκρη – Πολυπόταμος, η ανώτερη τιμή προσφοράς καθορίζεται στα 62,99€/MWh.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης