Shell και Repsol περιλαμβάνονται στον δείκτη λόγω των κλιματικών στόχων τους
Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Αγγλικής εκκλησίας έχει μετακινήσει 600 εκατομμύρια λίρες (789 εκατομμύρια δολάρια) σε νέο δείκτη μετοχών που επενδύει σε εταιρείες που θεωρείται ότι σημειώνουν πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας για το κλίμα. Ο δείκτης, που δημιουργήθηκε από το FTSE Russell, περιλαμβάνει τους παραγωγούς πετρελαίου Royal Dutch Shell και Repsol, αλλά όχι επιχειρήσεις όπως η BP, η Exxon Mobil και η Chevron
Η κίνηση έρχεται ένα μήνα μετά την δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, ότι ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ήταν πολύ αργός για να μειώσει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. "Ο Carney προκάλεσε τους ανθρώπους να ρωτήσουν τι κάνουν τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία για να αντιμετωπίσουν τους οικονομικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο Adam Matthews, Συμπρόεδρος της Πρωτοβουλίας και Διευθυντής Δεοντολογίας και Δεσμεύσεως για το Συμβούλιο Συντάξεων της Εκκλησίας της Αγγλίας.
"Το μήνυμα είναι σαφές σε όλες τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο: να θέσουν σε εφαρμογή στόχους και στρατηγικές ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του Παρισιού και να επιβραβευθούν με την ένταξη στον Δείκτη ή να εργαστούν ενάντια στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δικαιούχων και της ευρύτερης κοινωνίας και να αποκλειστούν".
Πιέσεις στους παραγωγούς πετρελαίου
Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Εκκλησίας ύψους 2,8 δισ. Λιρών ανακοίνωσε ότι τα 600 εκατομμύρια λίρες αντιπροσώπευαν ολόκληρο το παθητικό χαρτοφυλάκιο μετοχών των επενδύσεών του, το οποίο παρακολουθεί τους δείκτες αντί να στηρίζεται στους διαχειριστές των ταμείων για να επιλέξουν μετοχές για να βάλουν χρήματα.
Η Εκκλησία ασκεί πιέσεις στους παραγωγούς πετρελαίου να βελτιώσουν τους κλιματικούς τους στόχους, συμμετέχοντας σε αποφάσεις των μετόχων σε εταιρείες όπως η Repsol. Έχει, επίσης, αντιμετωπίσει κριτικές κατά το παρελθόν για επενδύσεις σε εταιρείες που θεωρούνταν από ορισμένους ως ανήθικες. Το 2018, η Εκκλησία δήλωσε ότι θα κρατήσει την επένδυσή της στον Αμαζόνιο, παρά τον ηγέτη της Εκκλησίας Justin Welby που επικρίνει αμερικανική εταιρεία. ότι πληρώνει χαμηλά επίπεδα φόρων στη Βρετανία.
Ο δείκτης κλίματος βασίζεται στην Πρωτοβουλία για τη μετάβαση από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου (TPI), η οποία αξιολογεί την ευθυγράμμιση των εταιρειών με το στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
"Σύμφωνα με το δείκτη, το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου θα έχει μια χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα κατά 49,1% από την τρέχουσα παθητική του κατανομή", ανέφερε η Εκκλησία σε ανακοίνωσε για το μέτρο εκπομπών άνθρακα στα έσοδα. "Εάν οι τελευταίες εταιρείες (ExxonMobil, Chevron και BP) έχουν θέσει στόχους εκπομπών που καλύπτουν όλες τις εκπομπές τους, που ευθυγραμμίζονται με τη Συμφωνία των Παρισιού τότε οι κανόνες του Δείκτη θα επιτρέπουν την συμπερίληψη."
Η Exxon και η Chevron ανήκουν στις επιχειρήσεις των οποίων οι πολιτικές για το κλίμα ενδέχεται να αμφισβητηθούν από τους μετόχους στις επικείμενες ετήσιες γενικές συνελεύσεις. Οι κλιματικοί στόχοι των εταιρειών πετρελαιοειδών ποικίλλουν - για παράδειγμα, εάν περιλαμβάνουν τις εκπομπές που προέρχονται από τη χρήση των προϊόντων τους και όχι απλώς από τις δικές τους δραστηριότητες.
www.worldenergynews.gr