Επικαιρότητα

Διπλή πρόκληση από την Τουρκία - Νέα NAVTEX νοτιανατολικά Κρήτης και Καρπάθου - Θέτει σε «λειτουργία» τη συμφωνία με Λιβύη

Διπλή πρόκληση από την Τουρκία - Νέα NAVTEX νοτιανατολικά Κρήτης και Καρπάθου - Θέτει σε «λειτουργία» τη συμφωνία με Λιβύη

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα βρίσκεται στην περιοχή στις 11, 14 και 25 Φεβρουαρίου

Σε ακόμα μία διπλή πρόκληση προέβη η Τουρκία καθώς προχώρησε στην έκδοση NAVTEX που δεσμεύει περιοχή νοτιανατολικά της Κρήτης και της Καρπάθου για στρατιωτικά γυμνάσια, την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος Τύπου του Erdogan, υποστήριξε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στις «περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη»!
Ειδικότρερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 0239/20 οδηγία προς ναυτιλομένους το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα βρίσκεται στην περιοχή για τρεις ημέρες, 11, 14 και 25 Φεβρουαρίου με το χρόνο διεξαγωγής των ασκήσεων να είναι από τις έξι έως και τις δέκα το πρωί.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης I. Kalin ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.
Μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Erdogan ο Kalin δήλωσε «λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη.
Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός, απέναντι στην Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο της κρίσης στα Ίμια στις 31 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, ο Erdogan υποστήριξε ότι είχε στείλει σχετικό μήνυμα στην Ελλάδα ώστε να μην προκληθεί ένταση προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα «απαντούσε» σε οποιαδήποτε κίνηση της Ελλάδας.
«Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Καρντάκ (Ίμια). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση.
Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (Ίμια) δεν θα γίνει και από την πλευρά μας» είπε ο Erdogan μιλώντας σε δημοσιογράφος μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «ο υπουργός Άμυνας μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Καρντάκ (Ίμια) και στα υπόλοιπα νησιά».
Επί του παρόντος πάντως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει τις δηλώσεις Erdogan...




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης