Νέες εγγυήσεις αξίας 700 εκατ. ευρώ για δάνεια νοικοκυριών, επιχειρήσεων (δημοσίων και μη) και άλλων κρατικών φορέων παρείχε το Δημόσιο στην διάρκεια του 2019
Νέες εγγυήσεις αξίας 700 εκατ. ευρώ για δάνεια νοικοκυριών, επιχειρήσεων (δημοσίων και μη) και άλλων κρατικών φορέων παρείχε το Δημόσιο στην διάρκεια του 2019.
Την ίδια ώρα κατέβαλε για καταπτώσεις μέσα στο ίδιο έτος το ποσό των 380 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα καταδεικνύουν τη νάρκη των εγγυήσεων που βρίσκεται κρυμμένη στον κρατικό προϋπολογισμό και στους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019 η συνολική αξία του χρέους με κρατική εγγύηση κατήλθε στα 11,728 δισ. ευρώ από 12,882 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Η υποχώρηση που καταγράφεται είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως η κατάσταση δεν παύει να είναι ανησυχητική.
Το Δημόσιο παρείχε πέρσι εγγυήσεις 4 δισ. ευρώ για διάφορα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες σε φορείς της γενικής κυβέρνησης και 6 δισ. ευρώ σε φορείς και οργανισμούς εκτός του «στενού» κράτους.
Ενα ποσό εγγυήσεων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε δημόσιες επιχειρήσεις, 1,684 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές και 1,362 δισ. ευρώ δόθηκαν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Οι εγγυήσεις, εφόσον δεν δίνονται τυφλά, δεν αποτελούν πρόβλημα για τους δανειστές.
Γίνεται όμως στη συνέχεια με τις καταπτώσεις. Οταν δηλαδή το Δημόσιο καλείται να… ξύσει τον προϋπολογισμό, για να αποπληρώσει δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από τους αρμόδιους φορείς και τις επιχειρήσεις.
Στην πάροδο των ετών το πρόβλημα οξύνθηκε φτάνοντας έτσι να χτυπά την πόρτα της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που βρίσκονται καρφωμένα στα πλευρά της ελληνικής οικονομίας με την ελληνική πλευρά να εξετάζει λύσεις για τη σταδιακή αντιμετώπισή του.
Το σχέδιο που έχει παραδοθεί στους Ευρωπαίους εταίρους προβλέπει αποπληρωμή εγγυήσεων ύψους 2,1 δισ. ευρώ σε βάθος 7 ετών που έχει παράσχει το Δημόσιο σε δάνεια αξίας 3 δισ. ευρώ τα οποία έχουν καταπέσει.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους δεν συμφωνούν με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και πιέζουν την ελληνική πλευρά να εξαλείψει το πρόβλημα σε λιγότερα από πέντε χρόνια.
Το θέμα είναι ακόμα ανοιχτό και για να μειωθούν οι τριβές ανάμεσα σε Αθήνα, Βρυξέλλες ( Ε.Ε.) και Φρανκφούρτη (SSM) κρίθηκε σκόπιμο το ζήτημα να περάσει και από τον φακό του επιτρόπου Paolo Gentiloni.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έρχεται στην Αθήνα για να τρέξει την 5η αξιολόγηση, η οποία μπορεί να μη συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών από τα ελληνικά ομόλογα δεν παύει όμως να έχει επικίνδυνες στροφές για την κυβέρνηση.
Την αυλαία των συναντήσεων με τον Paolo Gentiloni θα ανοίξει πρώτος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι δύο άντρες θα έχουν μία ώρα στη διάθεσή τους για να μιλήσουν για τις ανοιχτές μεταρρυθμίσεις της 5ης αξιολόγησης (καταβάλλεται προσπάθεια να κλείσει ώς τα μέσα Φεβρουαρίου), τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα που στοχεύει σε ανάπτυξη 2,8% φέτος.
Το ΙΟΒΕ τοποθετεί χαμηλότερα τον πήχη στο 2,2% με 2,5%, παρά τις εκτιμήσεις για μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα κυρίως λόγω των φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, την αύξηση των εξαγωγών και την τόνωση ιδιωτικής κατανάλωσης.
Εν τω μεταξύ πρόβλημα μεγάλο είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, τα οποία το 2019 υποχώρησαν μόλις κατά 59 εκατ. ευρώ, στα 1,945 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr