Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Πώς θα «συνυπάρξουν» για ένα δίμηνο τα προϊόντα ΝΟΜΕ με το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Πώς θα «συνυπάρξουν» για ένα δίμηνο τα προϊόντα ΝΟΜΕ με το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Για το ομαλό fade-out των παραδόσεων, η ΕΧΕ εισηγείται την τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας

Την τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή του Κώδικα βάση του οποίου διενεργούνταν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ εισηγείται η Ελληνική Χρηματιστήριο Ενέργειας, με στόχο την απάλειψη των συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά.

Στόχος είναι να καλυφθεί το διάστημα των δύο μηνών, από τις 30 Ιουνίου 2020, οπότε θα λειτουργήσει η Αγορά Επόμενης Ημέρας, στο πλαίσιο του Target Model, ως τις 31 Αυγούστου 2020, οπότε λήγει η χρονική διάρκεια της υποχρέωσης της ΔΕΗ για φυσική παράδοση των ποσοτήτων των προθεσμιακών προϊόντων που είχαν δημοπρατηθεί και αγοραστεί από τους άλλους παίκτες της αγοράς.

Χρονική επικάλυψη

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Μπουλαξή, η λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας έως τις 30/6/2020 δημιουργεί χρονική επικάλυψη της υποχρέωσης φυσικής παράδοσης των προϊόντων ΝΟΜΕ για το διάστημα των δύο μηνών.

Για το ομαλό fade-out των ΝΟΜΕ, η ΕΧΕ εισηγείται την τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας και του σχετικού κανονισμού κατά τρόπο που να είναι συμβατός με την έναρξη λειτουργίας των αγορών ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δηλώσεις χρήσης των ποσοτήτων των ΝΟΜΕ στο σύστημα δήλωσης προγραμμάτων της ΕΧΕ και τις υποχρεώσεις φυσικής εκπλήρωσης και εξισορρόπησης των μερών.  Ας σημειωθεί ότι η Αγορά Επόμενης Ημέρας θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό.

Στόχος η αποτροπή οικονομικών επιβαρύνσεων

Τα βασικά σημεία της εισήγησης του ΕΧΕ, που όπως αναφέρει η επιστολή έχουν κύριο στόχο να μην προκύψουν πρόσθετες οικονομικές συνέπειες για τη ΔΕΗ και τους επιλέξιμους εμπόρους, έχουν ως εξής:
    • Διατήρηση της έννοιας του συμπληρωματικού συμβολαίου για τους συμμετέχοντες στο Μητρώο Συμμετεχόντων με την προϋπόθεση συμμετοχής τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας
    • Διατηρείται αυτούσια η διαδικασία της δευτερογενούς αγοράς και της Δήλωσης Χρήσης Ποσοτήτων
    • Η εκκαθάριση και ο διακανονισμός συναλλαγών, που συμπεριλαμβάνουν προπληρωμές δηλώσεων χρήσης, ποινές μη συμμόρφωσης  κλπ εκτελούνται από την ΕΧΕ.
    • Η συμπληρωματική εκκαθάριση ΗΕΠ αντικαθίσταται από την εκκαθάριση συμπληρωματικών χρεοπιστώσεων αγοράς επόμενης ημέρας με την ίδια διαδικασία και τους ίδιους υπολογισμούς. Από τις συνολικές ποσότητες εντολών αγοράς που εντάσσονται στα αποτελέσματα της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και συμμετέχουν στις συμπληρωματικές χρεοπιστώσεις εξαιρούνται οι ποσότητες που αφορούν σε εντολές φυσικού διακανονισμού ενεργειακών χρηματοπιστωτικών μέσων.
    • Εισάγεται εβδομαδιαίος διακανονισμός συναλλαγών των συμπληρωματικών χρεοπιστώσεων, καθώς και μηνιαία διαδικασία τιμολόγησης συναλλαγών και διαδικασία διαχείρισης και επιμερισμού του ελλείμματος.
    • Τέλος εισάγεται ανεξάρτητη διαχείριση χρηματοοικονομικού κινδύνου,  η οποία συνίσταται:
    • Στην παροχή χρηματικών ποσών εγγυήσεων από όλους τους συμμετέχοντες, δηλαδή του επιλέξιμους προμηθευτές, τους εμπόρους και τη ΔΕΗ. Οι εγγυήσεις ορίζονται με βάση τα ιστορικά στοιχεία των συμπληρωματικών χρεοπιστώσεων.
    • Στην παρακολούθηση της θέσης των συμμετεχόντων, στον υπολογισμό του περιθωρίου θέσης και της απαίτησης διόρθωσης θέσης.
    • Στη τροποποίηση διαχείρισης της κατάστασης εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων ώστε να συμπεριλάβει τη ΔΕΗ και όλες τις διαδικασίες του μοντέλου διαχείρισης ρίσκου, που είναι ανεξάρτητο από την αγορά επόμενης ημέρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης