Χρηματιστήριο & Αγορές

Το εμβόλιο για τον κορωναϊό ανέβασε το πετρέλαιο, άνοδος στα μέταλα, στις 3335 (+1,1%) ο S&P

Το εμβόλιο για τον κορωναϊό ανέβασε το πετρέλαιο, άνοδος στα μέταλα, στις 3335 (+1,1%) ο S&P

Στήριξη στο πετρέλαιο προσέφερε και η είδηση ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στην παραγωγή



Mε άνοδο έκλεισε η Wall Street την Τετάρτη 5/2/2020, ωθώντας το S & P 500 στα επίπεδα που πριν την εκδήλωση του κορωναϊού.
Ο δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά με άνοδο 1,13% στις 3334,72 μονάδες λόγω ισχυρών κερδών στους τομείς της ενέργειας, οικονομικών και υγειονομικής περίθαλψης γεγονός που οδήγησε σε εξάλειψη  των απωλειών που προέκυψαν από τους φόβους για τον κοροναϊό.
Ο S & P 500 energy sector ενισχύθηκε 3,78% στις 415,98 μονάδες.
Ο Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε 483 μονάδες, ή 1,68% και έκλεισε στις 29290,92 μονάδες.

To πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 3% την Τετάρτη 5/2/2020 μετά την ανακοίνωση ότι οι επιστήμονες είχαν αναπτύξει ένα φάρμακο ενάντια στον ταχύτατα εξαπλωμένο κορωναϊό που συνεχίζει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφερόμενος στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες» κατά του ιού.
Στήριξη στο πετρέλαιο προσέφερε και η είδηση ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του παραγωγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στην παραγωγή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια πιθανή συμπίεση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.
Τα συμβόλαια του Brent αυξήθηκαν από πλευράς τιμών κατά 2,5%, στα 55,36 δολάρια το βαρέλι.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate κέρδισε 1,91 δολ.,ή 3,1%, στα 51,14 δολάρια ανά βαρέλι.
Περί τις 20:25  ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 3,95% στα 51,57 δολάρια και το Brent σημείωνε άνοδο 3,71% στα 55,96 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα ανοδικά κινούνται τα μέταλα, χαλκός 5722 δολ/τόνος (+1.8%), αλουμίνιο 1717 δολ/τόνος (+1,8%), νικέλιο 13.150 δολ/τόνος (+2,57%).

Την ίδια ώρα η μετοχή της TESLA σημειώνει απώλειες της τάξης του 20%

Η εφημερίδα Changjiang της Κίνας ανέφερε την Τρίτη ότι μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Zhejiang είχε βρει δύο νέα φάρμακα που μπορούν να «αναστείλουν αποτελεσματικά τον κοροναϊό».
Ξεχωριστά το  Sky News ανέφερε ότι ένας βρετανός επιστήμονας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον αγώνα για ένα εμβόλιο μειώνοντας ένα μέρος του κανονικού χρόνου ανάπτυξης από δύο έως τρία χρόνια σε μόλις 14 ημέρες..
Ένα εμβόλιο θα είναι πολύ αργά για τον τρέχοντα ιό, αλλά η επανάσταση θα είναι ζωτικής σημασίας εάν υπάρξει μια άλλη εστία, είπε ο Sky.
Η οικονομική επιβράδυνση που προκύπτει από την επιδημία του ιού αναμένεται να μειώσει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 300.000-500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου το 0,5% της παγκόσμιας ζήτησης, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της BP, Brian Gilvary, την Τρίτη.
"Η (κινεζική) οικονομία θα εξασθενίσει για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς οι καραντίνες, η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ", δήλωσε ο αναλυτής του BNP Paribas Harry Tchilinguirian στο Reuters.
"Όμως, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι προβλέψιμες, μπορούμε να δούμε πόσο ευνοϊκές είναι οι ειδήσεις σε σχέση με πιθανές ιατρικές λύσεις ή ενδείξεις ότι έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή στην πορεία της επιδημίας του ιού, είναι πιθανό να ερμηνευθούν θετικά".
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, ομάδα γνωστή ως OPEC +, στάθμισαν τον αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και την οικονομική ανάπτυξη από το ξέσπασμα κοροναϊού σε συνάντηση την Τρίτη με ακρόαση από τον απεσταλμένο της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Βιέννη.

Περαιτέρω περικοπές εξετάζονται για το πετρέλαιο

Οι παραγωγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών και την προγραμματισμένη συνάντηση πολιτικής τον Φεβρουάριο και όχι τον Μάρτιο.
"Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις τιμές του πετρελαίου και ακόμη και αν παρατηρήσουμε βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ +, μια παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας της Κίνας θα καταστρέψει τη ζήτηση για τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού", δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής στο OANDA.
Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι για την εβδομάδα που έληξε στις 31 Ιανουαρίου τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια.
Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν την Τρίτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια σε 432,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 31 Ιανουαρίου, πολύ πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για την άνοδο 2,8 εκατομμυρίων βαρελιών.


www.worldenenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης