Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ο OPEC + «ζυγίζει» τις επιπτώσεις του κορωναϊού στη ζήτηση πετρελαίου

tags :
Ο OPEC + «ζυγίζει» τις επιπτώσεις του κορωναϊού στη ζήτηση πετρελαίου

Συνάντηση της τεχνικής επιτροπής στη Βιέννη


O ΟΠΕΚ + στάθμισε τον αντίκτυπο του κορωναϊού στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και την οικονομική ανάπτυξη σε συνεδρίαση την Τρίτη 4/2/2020, στη Βιέννη  κατά την διάρκεια της οποίας υπήρξε  ακρόαση από τον απεσταλμένο της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη και συζήτηση σχετικά με τον τρόπο ανταπόκρισης.
Ο απεσταλμένος, Wang Qun, απευθύνθηκε στην Κοινή Τεχνική Επιτροπή (Joint Technical Committee / JTC) στη σύνοδο της Βιέννης, σύμφωνα με μια πηγή του OPEC.
Η JTC συμβουλεύει την Οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και τους συμμάχους της με επικεφαλής τη Ρωσία, ομάδα γνωστή ως OPEC +.
Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει πάνω από 11 δολάρια το βαρέλι φέτος στα 55 δολάρια, κάτω από το επίπεδο που χρειάζονται πολλές χώρες του ΟΠΕΚ για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους.
 Οι παραγωγοί σταθμίζουν περαιτέρω περικοπές της παραγωγής και προβαίνουν σε προγραμματισμένη συνάντηση πολιτικής τον Φεβρουάριο και όχι τον Μάρτιο.
Πηγή του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι είναι πιθανό η ημερομηνία της συνάντησης να αλλάξει "αν συμφωνηθεί περαιτέρω περικοπή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία". Άλλη πηγή του ΟΠΕΚ ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πιθανώς νωρίτερα από τον Μάρτιο.
Άλλες πηγές ανέφεραν στο Reuters τη Δευτέρα ότι τα μέλη του OPEC + σκέφτονταν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) λόγω της επίπτωσης στη ζήτηση πετρελαίου από τον κοροναϊό.
Το JTC, το οποίο ξεκίνησε τη συνάντησή του σε περίπου 1200 GMT στη Βιέννη, μελετά διαφορετικά σενάρια για το αν χρειάζονται βαθύτερες περικοπές ή επέκταση σε μια συμφωνία μείωσης της τρέχουσας παραγωγής.
Οι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν την συνάντησή τους την Τετάρτη και θα πάρουν την εκδήλωση του ιού SARS το 2003 ως παράδειγμα για να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις του κορωναϊού στη ζήτηση, ανέφερε πηγή του OPEC +.
Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, υποστηρίζει κάθε συμφωνία που θα σταθεροποιήσει την αγορά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου πετρελαίου Asim Jihad την Τρίτη.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να πει σίγουρα αν ήρθε η ώρα να περιορίσουν τα εμπόδια στην παραγωγή.
Ο ΟΠΕΚ + μείωσε την προσφορά πετρελαίου για να υποστηρίξει τις τιμές, συμφωνώντας τον Δεκέμβριο να μειώσει την παραγωγή κατά 1,7 εκατομμύρια bpd μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Η επόμενη συνάντησή του έχει προγραμματιστεί για τις 5-6 Μαρτίου.
Οι εταίροι συζητούν επίσης για την παράταση της διάρκειας των περικοπών και σύμφωνα με πηγές η ομάδα ήθελε να παρατείνει τα μέτρα μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο.
Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, η μεγαλύτερη στον αραβικό κόσμο, παραμένει εξαρτώμενη από τα έσοδα των υδρογονανθράκων, παρά τα σχέδια διαφοροποίησης. Το βασίλειο χρειάζεται τιμές περίπου 80 δολαρίων για να εξισορροπήσει τον κρατικό του προϋπολογισμό.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης