«Πράσινη» επανάσταση απίο την Κόστα Ρίκα - Από τις ΑΠΕ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

«Πράσινη» επανάσταση απίο την Κόστα Ρίκα - Από τις ΑΠΕ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Η κυβέρνηση έχει θέσει σαφή στόχο για το 2021: να γίνει απολύτως ουδέτερη όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα

Για τρίτο συνεχές έτος, η Κόστα Ρίκα κάλυψε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν αποκλειστικά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την ICE Group, κρατική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τις υπηρεσίες ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών. Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας δείχνουν σαφώς ότι η Κόστα Ρίκα χρησιμοποιεί καθαρή ενέργεια για μόνο 300 ημέρες. Ο αριθμός αυτός είναι ακόμη καλύτερος από ό, τι το 2015 και το 2016, έτη κατά τα οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είχαν τροφοδοτήσει τη χώρα 299 και 271 ημέρες αντίστοιχα.

Ένα ρεκόρ που συνεχίζει να προκαλεί έκπληξη παρά τις ιδιαιτερότητες της υπόθεσης. Το έθνος, στην πραγματικότητα, έχει μόνο 4,8 εκατομμύρια κατοίκους, το οποίο είναι λίγο περισσότερο από το μισό των πολιτών του Λονδίνου, και τα τεράστια υδροηλεκτρικά εργοστάσια κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας. Σήμερα, το 78,26% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται σε εθνικό επίπεδο προέρχεται από το νερό.

Το υπόλοιπο μερίδιο περιλαμβάνει το 10,29% της αιολικής ενέργειας, το 10,23% της γεωθερμικής ενέργειας και το 0,44% της ηλιακής ενέργειας και της βιομάζας. Με άλλα λόγια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πληρούν το 99,62% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Γίνεται αντιληπτό ότι αφενός, η φωτοβολταϊκή ενέργεια εξακολουθεί να έχει ένα οριακό μέρος, από την άλλη πλευρά η αιολική ενέργεια είναι ένας από τους τομείς που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη στη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει θέσει σαφή στόχο για το 2021: να γίνει απολύτως ουδέτερη όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα. Ήδη υπάρχουν δύο νομοθετικές προτάσεις για την εναλλακτική κινητικότητα και ειδικότερα την ηλεκτροκίνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης