Επικαιρότητα

Στην Αραβική Χερσόνησο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επενδύσεις και γεωπολιτικά

Στην Αραβική Χερσόνησο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επενδύσεις και γεωπολιτικά

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού αναμένεται να βρεθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αραβική Χερσόνησο κλείνει ένας κύκλος ταξιδιών που άρχισε από όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μετά από τα ταξίδια στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τις ΗΠΑ και την Κίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα και αύριο, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ και την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Άμπου Ντάμπι.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού αναμένεται να βρεθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προγραμματιστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη.
Στην Αραβική Χερσόνησο, συνοδεύουν τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Στην αποστολή μετέχουν ακόμη ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος, και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως στόχο να εκφράσει την πρόθεσή του, να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του πρωθυπουργού στο Ριάντ, μάλιστα, πιθανόν να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη διάθεση μιας ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Το μεγαλύτερο βασίλειο της Αραβικής Χερσονήσου υπέβαλε τον περασμένο Οκτώβριο αίτημα για τη διάθεση Patriot ενώ πριν από μέρες βρέθηκαν γι αυτό το σκοπό, Σαουδάραβες αξιωματούχοι στην Αθήνα. Στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ενώ αναμένεται να λάβει μέρος και η Ιταλία.
Στο Ριάντ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου), Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr. Majid bin Abdullah Al Qasabi και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Yasir Al-Rumayyan.
Το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.
Το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στα Ηνωμένα Εμιράτων όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan.
Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.
 
 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης