Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Κατέρρευσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα λόγω κορωνοϊού στο -8% - Θετικά τα futures στη Wall και το ξεκίνημα της Ευρώπης

Κατέρρευσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα λόγω κορωνοϊού στο -8% - Θετικά τα futures στη Wall και το ξεκίνημα της Ευρώπης

Το Χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε με βουτιά 7,72%, τη χειρότερη πτώση του εδώ και σχεδόν 5 χρόνια

Κατέρρευσαν 8% οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα, όπως αναμενόταν,  λόγω της ανησυχίας για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία της κινεζικής πρωτοχρονιάς.Αντίθετα σε θετικό έδαφος +0,45% κινούναι τα futures του Dow και του S&P και αντίστοιχα ξεκίνησαν ανοδικά τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τον Euro Stoxx και τον Dax στο +0,4%.Οι αγορές δείχνουν ότι η πτώση της Παρασκευής έχει προεξοφλήσει προς το παρόν τις αρνητικές επιπτώσεις και τείνουν να ισορροπήσουν.

Αναλυτικά:


Το Χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε με βουτιά 7,72% στις 2.746 μονάδες, τη χειρότερη πτώση του εδώ και σχεδόν 5 χρόνια, η οποία στην έναρξη της συνεδρίασης ξεπέρασε το 8%.
Στο χρηματιστήριο της Σεντζέν, το δεύτερο μεγαλύτερο της ηπειρωτικής Κίνας, ο βασικός δείκτης κατέγραφε πτώση 8,99% στις 1.598,80 μονάδες.

Image
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1% στις 22.971 μονάδες.
Αντίθετα, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng μοιάζει να αντιστέκεται στην τάση, σημειώνοντας άνοδο 0,32% στις 26.386 μονάδες.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε στην παροχή επιπλέον ρευστότητας, ύψους 171 δισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ωστόσο η παρέμβασή της δεν βελτίωσε το κλίμα στις αγορές.
Η Κίνα είναι επί της ουσίας αποκλεισμένη και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως η General Motors, η Αpple και τα Starbucks έχουν διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητές τους, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Σε εγρήγορση βρίσκεται ο πλανήτης εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς η μετάδοσή του είναι ταχεία και εξαπλώνεται, πλέον, σε πολλές χώρες της υφηλίου πέραν της Κίνας.
Το Πεκίνο ζήτησε από την ΕΕ να διευκολύνει έκτακτες εξαγωγές ιατρικού υλικού στην Κίνα, λόγω του ιού.
Στην Ιταλία ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν τον γεντικό κωδικό του ιού, εξέλιξη που γεννά ελπίδες για θεραπεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αν και καθυστέρησε αρκετά, αποφάσισε να χαρακτηρίσει τον κορωνοϊό ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με δεδομένο ότι έχουν ανακοινωθεί 17.205. κρούσματα στην Κίνα και οι νεκροί έφθασαν στους 362, ενώ ο κοροναϊός  έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
Πλέον ο αριθμός των θυμάτων στην Κίνα ξεπερνά τους νεκρούς της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους 349 άνθρωποι.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά 57 από την προηγουμένη ημέρα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).
Εξάλλου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων είναι 17.205.
Με τον θάνατο ενός 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα χθες Κυριακή, για τον οποίο ενημερώθηκε από τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ), ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 362 νεκρούς.
Ο 2019-nCoV έχει επιβεβαιωθεί πως έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
Οι αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το Σάββατο  1/2 το όγδοο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι ακόμη τρεις πολίτες της που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν έχουν μολυνθεί.
Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά και της επίδρασης που ασκεί στην παγκόσμια οικονομία είναι η διαρκή επαφή στην οποία βρίσκονται οι G7.
Στο μεταξύ,  οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ έχουν απαγορεύσει στην είσοδο στο έδαφός τους των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί στην Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ η Μογγολία, η Ρωσία και το Νεπάλ έχουν κλείσει τα χερσαία τους σύνορα με την Κίνα.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης