Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Νέα μάχη δίνει η κυβέρνηση για πλεονάσματα και δημοσιονομικό χώρο

Νέα μάχη δίνει η κυβέρνηση για πλεονάσματα και δημοσιονομικό χώρο

Οι εταίροι πάντως έχουν στείλει μήνυμα στην Αθήνα ότι κάτω από 2,75% του ΑΕΠ  δεν πρόκειται να κατέβει ο στόχος, από 2- 2,5% του ΑΕΠ που ζητά η κυβέρνηση

Νέες επαφές, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, θα έχει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση με σκοπό την στήριξη των ελληνικών θέσεων για τη μείωση των ονομαστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα και την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για την σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Σήμερα θα βρίσκεται στην χώρα μας ο αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos με αφορμή ημερίδα που έχει διοργανώσει το ΙΟΒΕ και στην οποία ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα είναι κεντρικός ομιλητής.
Στην ίδια ημερίδα θα βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, οπότε στο περιθώριο της εκδήλωσης οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία για ένα σύντομο διάλογο πάνω στα ελληνικά θέματα. Με τον Luis de Guindos θα έχει συνάντηση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Η συνέχεια θα δοθεί την Πέμπτη με την επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που o Gentiloni έρχεται στην χώρα μας και θεωρείται κομβικής σημασίας αυτή η επίσκεψη λόγω της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας για την Ελλάδα καθώς: από αυτές τις επαφές θα κριθεί εάν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα υπάρξουν αναφορές, έστω και με την μορφή προθέσεων για τα αιτήματα που έχει καταθέσει η Αθήνα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Gentiloni έρχεται στην Αθήνα, την ημέρα που συνεδριάζει το Euroworking Group (6 Φεβρουαρίου) και το οποίο καλείται να πιστοποιήσει ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου, εν συνεχεία, στο Eurogroup του Μαρτίου να επικυρωθεί η 5η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.
Στις 5 Μαρτίου μεσολαβεί μία ακόμη συνεδρίαση EWG, όπου είναι ακόμη πιο σημαντική για την ελληνική πλευρά. Επειδή ακριβώς σε αυτή τα μέλη της ευρωομάδας θα ανοίξουν τους δύο από τους τρεις ελληνικούς φακέλους που έχουν στα χέρια τους. Πρόκειται για τη χρήση για επενδυτικούς σκοπούς των κερδών της ΕΚΤ και Κεντρικών Τραπεζών κρατών-μελών από τα ελληνικά ομόλογα ( και όχι για την εξυπηρέτηση του χρέους) και τη υιοθέτηση μηχανισμού μεταφοράς πρωτογενών υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο.
Ότι θα ανοίξουν οι ελληνικοί φάκελοι δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν και αποφάσεις… Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τον Μάιο που θα ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις, σε επίπεδο 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούλιο. Εκτός απρόοπτου βέβαια…
Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να συντάξουν το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2024 τοποθετώντας τον πήχη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από το σημερινό ασφυκτικό όριο του 3,5% του ΑΕΠ, που είναι συνδεδεμένο με τη λιτότητα και την ασφυκτική εποπτεία της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Οι εταίροι πάντως έχουν στείλει μήνυμα στην Αθήνα ότι κάτω από 2,75% του ΑΕΠ  δεν πρόκειται να κατέβει ο στόχος, από 2- 2,5% του ΑΕΠ που ζητά η κυβέρνηση ενώ αφήνουν ανοικτό η αναμόρφωση του στόχου να ισχύσει μόνο για το 2022,τελευταίο έτος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.


www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης