Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Συναντήσεις ΠΟΣΠΗΕΦ στην Αθήνα

Συναντήσεις ΠΟΣΠΗΕΦ στην Αθήνα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες βελτίωσης του χρόνου αναμονής και επιτάχυνσης των διαδικασιών

Σειρά συναντήσεων είχε χτες, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, στην Αθήνα αντιπροσωπεία  της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ).  

Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη  από τον Πρόεδρο του ΔΣ, Γιάννη Παναγή, το Γενικό Γραμματέα, Πέτρο Τσικούρα, και  τον Οικονομικό Επόπτη, Αντώνη Σιαμπανόπουλο, επισκέφτηκε  νωρίς το πρωί  το Γενικό Διευθυντή του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ΑΕ, Ηρακλή Μενεγάτο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες βελτίωσης του χρόνου αναμονής και επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών, ενώ ζητήθηκε η υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ επί του πάγιου αιτήματος της ΠΟΣΠΗΕΦ για τον καθορισμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά την υποβολή της δήλωσης ετοιμότητας και όχι κατά την ηλέκτριση. Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκε η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ για την ταχεία επέκταση των υφιστάμενων υποσταθμών και ο καθορισμός των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την εκπλήρωση του στόχου αυτού. Σήμερα οι μικρομεσαίοι  επενδυτές, που καταθέτουν αιτήματα χορήγησης όρων σύνδεσης εκτός διαγωνισμού, είναι ευθέως εξαρτώμενοι από την επέκταση του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. 

Ακολούθησε το μεσημέρι η συνάντηση με τον πρόεδρο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) ΑΕ, Ιωάννη Γιαρέντη, ο οποίος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΗΕΦ για τις προσπάθειες που καταβάλλει σχετικά με τη μείωση των  υπερημεριών και δήλωσε ότι ο χρόνος πληρωμών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα βελτιωθεί πολύ σύντομα. 

Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα διεξήχθη η συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, Γεράσιμο Θωμά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής τέθηκαν τα εξής θέματα:

1. Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ). Η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΗΕΦ ενημέρωσε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την καλή πορεία των πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ από τον Ειδικό Λογαριασμό. Επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, διότι ο ΕΛΑΠΕ πορεύεται πλέον χωρίς τα «μαξιλάρια του παρελθόντος», ενώ αργά, αλλά σταθερά αυξάνονται οι εκροές του. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ υπενθύμισαν το πάγιο αίτημά τους να θεσπιστεί σύστημα διαχείρισης κινδύνου (risk management) για το ιδιαιτέρως σημαντικό τμήμα του Ειδικού Λογαριασμού, το ΕΤΜΕΑΡ.

2. Έλλειψη ενημέρωσης. Η αντιπροσωπεία πρότεινε τη συνεργασία της ΠΟΣΠΗΕΦ με το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων και ευρέως της κοινής γνώμης σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). 

3. Υφιστάμενο πλαίσιο αδειοδότησης

Α. Υποστήριξη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΗΕΦ αιτήθηκε την  υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και του ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, μέχρις ότου  ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσαν να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις. 

Β. Καθορισμός σταθερών τιμών για τα μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα για τα έτη 2020-2021. Οι  μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται, όσον αφορά στην έκδοση οριστικών όρων σύνδεσης στα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος έως 1 ΜW, έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί μικρομεσαίοι επενδυτές να έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα από τον Ιανουάριο του 2019, αλλά δυστυχώς να μην έχουν ακόμη λάβει όρους σύνδεσης. Όταν  πιθανώς θα λάβουν, εάν τελικώς λάβουν, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι πάρα πολύ χαμηλή και κατά συνέπεια ασύμφορη. 

Για  το λόγο αυτό και επειδή βεβαίως οι παραγωγοί δεν ευθύνονται για τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, η ΠΟΣΠΗΕΦ ζητά οι τιμές να παραμείνουν σταθερές στο σημερινό ύψος ανά κατηγορία – για όλες τις κατηγορίες εκτός διαγωνισμών – για το 2020 και για το 2021. 

Γ. Απλοποίηση διαδικασιών για μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα εμπράκτως. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΗΕΦ προτείνει την ταχεία επίλυση διαφόρων τεχνικών ζητημάτων που ανακύπτουν συνεχώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απαίτηση εκπροσώπων μεγάλης Περιφέρειας της χώρας, που «μπλοκάρει» πλέον τις απαλλαγές ΕΠΟ, θέτοντας θέμα οριοθέτησης ρεμάτων, όταν αυτό το ζήτημα αποτελούσε μέχρι σήμερα  αντικείμενο μελέτης σε επίπεδο έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, δηλαδή μετά τη χορήγηση των όρων σύνδεσης. Η ΠΟΣΠΗΕΦ εισηγείται να αναπτυχθεί Γραφείο Αναφοράς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι παραγωγοί κάθε φορά  που ανακύπτει ανάλογο ζήτημα, ώστε αυτό να αντιμετωπίζεται αμέσως. 

Δ. Η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου θα ανακόψει πολύ  σύντομα τη δυνατότητα των μικρομεσαίων να προβούν σε επενδύσεις. Η χωρητικότητα  του συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ σε όλη τη χώρα έχει οδηγηθεί κυριολεκτικώς «στο κόκκινο». Η κατάσταση αυτή συνιστά, κατά βάση, σημαντικό πλήγμα για τους μικρομεσαίους, καθώς οι μεγάλοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα  να δημιουργήσουν νέο ηλεκτρικό χώρο κατασκευάζοντας υποσταθμούς. 

Πρακτικώς, είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν 200 μικροί παραγωγοί, να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να προχωρήσουν στην κατασκευή υποσταθμού ισχύος 100 ΜW. Για το λόγο αυτό, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί είναι σήμερα απολύτως εξαρτημένοι από τις δυνατότητες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. 

Εάν ο  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ δεν επεκτείνει τους υποσταθμούς του κατά τους επόμενους τρεις (3) έως έξι (6) μήνες, τότε κατ΄ ουσίαν κανένας μικρομεσαίος επενδυτής δε θα λαμβάνει όρους σύνδεσης. Έτσι, η εκπλήρωση των  στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα αποτελέσει έργο  των μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι θα ζητούν ad hoc ρυθμίσεις, για να κατασκευάσουν τους δικούς τους σταθμούς.  

Συνεπώς, εάν η κυβέρνηση δεν επιθυμεί οι μικρομεσαίοι να συμμετάσχουν στο νέο κύμα  φωτοβολταϊκών επενδύσεων, δε χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα. Απλώς, ας αφήσει τα  πράγματα να κυλήσουν ως έχουν. 

Επειδή, ωστόσο, η ΠΟΣΠΗΕΦ πιστεύει ότι στους στόχους της κυβέρνησης συγκαταλέγεται και αυτός για τη συμμετοχή μικρομεσαίων στις νέες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να  επιτραπεί στον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ να επεκτείνει τους υφιστάμενους υποσταθμούς του ή να παραχωρηθούν σ΄ αυτόν κίνητρα, για να το πράξει. Στη συνέχεια, με βάση τις μελέτες επέκτασης, ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ θα πρέπει να  προχωρήσει στην έκδοση όρων σύνδεσης για πάρκα ισχύος έως 1MW. 

Βεβαίως, επειδή η κατασκευή υποσταθμών είναι εκ των πραγμάτων χρονοβόρα διαδικασία, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε, όταν για  τη σύνδεση ενός πάρκου θα απαιτείται επέκταση ή κατασκευή νέου υποσταθμού, η τιμή να «κλειδώνει», μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο εκάστοτε υποσταθμός. Ανάλογη ρύθμιση είχε θεσπιστεί με το ν. 4093/2012, κυρίως για τα πάρκα με ισχύ μεγαλύτερη των 10MW. Χάρη σ΄ αυτήν τη ρύθμιση, η τιμή παρατεινόταν για δώδεκα (12) μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, όταν  για τη σύνδεση των πάρκων απαιτούνταν κατασκευή υποσταθμού μέσης τάσης ΥΤ/ΜΤ. To «κλειδί» για την εφαρμογή των εν λόγω προτάσεων είναι αφενός μεν να επιτραπεί στον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ να μετακυλήσει το κόστος επέκτασης στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που θα συνδεθούν, αφετέρου δε να θεσπιστούν μικρές διευκολύνσεις για την επέκταση του κάθε υποσταθμού, όπως η κατάργηση της ΕΠΟ για την επέκταση. 

Ε. Άμεση εφαρμογή  της ψηφισθείσας νομοθεσίας για την εγκατάσταση σε περιοχή γης υψηλής  παραγωγικότητας. Η ΠΟΣΠΗΕΦ εμμένει στην πρόταση που είχε καταθέσει κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και σύμφωνα με την οποία δε θα πρέπει να απαιτείται οποιαδήποτε Βεβαίωση Υψηλής Παραγωγικότητας για την κατάθεση αίτησης χορήγησης όρων σύνδεσης προς τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Η ΠΟΣΠΗΕΦ θεωρεί ότι θα πρέπει απλώς να κοινοποιείται το σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία. Όταν  και εάν το όριο του 1% καλυφθεί, τότε η αρμόδια υπηρεσία θα ενημερώνει σχετικώς τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.  

ΣΤ. Τροποποίηση της χρονικής προτεραιότητας για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Για  το θέμα  της προτεραιότητας που απολαμβάνουν οι Ενεργειακές Κοινότητες, η ΠΟΣΠΗΕΦ, όπως είχε αναφέρει και στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, προτείνει την τροποποίηση της απεριόριστης προτεραιότητας  με τη θέσπιση προτεραιότητας ανά τρίμηνο κύκλο κατάθεσης, όπως ακριβώς έχει προτείνει και ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Επιπλέον, η ΠΟΣΠΗΕΦ ζητά τη θωράκιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων με τη θέσπιση μέτρων για την προστασία του θεσμού από τις κατ΄ επίφαση Ενεργειακές Κοινότητες.  

Ζ. Απολιγνιτοποίηση. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΗΕΦ ζήτησε να ενημερωθεί από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τα μέτρα ενίσχυσης που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην περιοχή της Μεγαλόπολης, οι οποίες αναμένεται να πληγούν καίρια από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΣΠΗΕΦ αιτήθηκε να ληφθεί  ειδική μέριμνα για την ενίσχυση των ΜΜΕ που θα επενδύσουν σε ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης