Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Macron στη δεδομένη συγκυρία θεωρείται κομβικής σημασίας και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι οποιαδήποτε λύση για τη Λιβύη περνάει από την ακύρωση του μνημονίου με τη Λιβύη, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, μετά τη συνάντησή τους του Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για κοινή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας από την πλευρά του εξέφρασε τη σαφή του στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.
«Το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης είναι άκυρο.
Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η ατζέντα των συζητήσεων υπήρξε εξαιρετικά πλούσια.
Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη, για μια εταιρική σχέση
Οι δεσμοί των δύο χωρών, οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές», τόνισε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Macron για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα.
«Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής.
Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»
Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομία, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το 15ετες ομόλογο υπερκαλύφθηκε και το επιτόκιο έπεσε κάτω από το 2%, δείγμα του κλίματος που διαμορφώνεται στη χώρα.
«Η Ελλάδα προσβλέπει και στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο για τον αγωγό EastMed.
Μacron: Ανησυχούμε για τις κινήσεις Erdogan στη Λιβύη, παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου
O Μacron εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας για τις κινήσεις Erdogan στη Λιβύη, τονίζοντας ότι παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.
«Πέραν των κοινών μας θέσεων στην ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα και Γαλλία θα έχουν εταιρική στρατηγική σχέση.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια σε ένα στρατηγικό σημείο της Ευρώπης», τόνισε ο Macron.
Όσον αφορά την οικονομία, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Για το μεταναστευτικό, ο Macron τόνισε ότι η Γαλλία θα συνδράμει την Ελλάδα ώστε να διαχειριστεί τους παράνομους μετανάστες.
«Η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική
Να υπάρχουν κοινοί κανόνες ασύλου στην Ευρώπη.
Χρειάζονται πρωτοβουλίες για να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Mάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα στο μέλλον.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Στη σκιά της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και δύο μέρες μετά την προειδοποίηση της Γαλλίας προς την Τουρκία μέσω του υπουργού Οικονομικών, Bruno Le Maire, ο οποίος τόνισε ότι «ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται αυτή την ώρα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron.
Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Macron στη δεδομένη συγκυρία θεωρείται κομβικής σημασίας και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Emmanuel Macron στέλνει εδώ το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» το οποίο αργότερα, θα στείλει και στην Κύπρο.
Η Γαλλία είναι ο πιο στενός σύμμαχος που έχει η Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και υπό αυτό το πρίσμα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συνάντηση των δύο ηγετών η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε διάστημα πέντε μηνών.
Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στη Λιβύη και η συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Sarraj, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε πολιτικό, όσο σε αμυντικό και οικονομικό επίπεδο.
Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Macron, είχε ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Στη συνάντηση θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».
Την ίδια ώρα, η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο).
Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Macron, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του Ελληνογαλλικού forum με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Στο forum μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσα στα οποία, οι Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Καραμανλής, Χάρης Θεοχάρης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Νίκος Παπαθανάσης, Γιάννης Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Στις γαλλικές εταιρίες που θα πάρουν μέρος συγκαταλέγονται οι L’Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κ.α.
Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας) σε γαλλικές επιχειρήσεις: Επενδύστε στην Ελλάδα, αδράξτε τις ευκαιρίες
Να επενδύσουν στην Ελλάδα κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, ο οποίος έκανε λόγο για μια χώρα που ανορθώνεται χάρη στο πολιτικό θάρρος τόσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και της προηγούμενης του Αλέξη Τσίπρα.
«Πρέπει να πάτε.
Δεσμευθείτε στην Ελλάδα, επενδύστε, αδράξτε τις ευκαιρίες επειδή η ελληνική κυβέρνηση παίρνει απαραίτητα μέτρα για να σας επιτρέψει να επενδύσετε στις καλύτερες συνθήκες» ανέφερε ο Le Maire κατά την ενός γαλλοελληνικού οικονομικού φόρουμ στο Παρίσι.
Από την πλευρά του ο υπ.Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας απηύθυνε κι αυτός έκκληση προς τους Γάλλους επενδυτές.
«Η Ελλάδα σταδιακά επιστρέφει στην ομαλότητα.
Η ελληνική οικονομία εξέρχεται οριστικά από την κρίση και βρισκόμαστε πλέον σε μια φάση ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να φθάσει φέτος το 2,8%» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας.
Πάντως, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα και στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
«Οφείλω να αναγνωρίσω ότι η δουλειά που έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα απαιτούσε πολιτικό θάρρος και ότι είχε αυτό το πολιτικό θάρρος» είπε ο Le Maire, ο οποίος χαιρέτισε τις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις» που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και υπενθύμισε πως ο ελληνικός λαός «υπέφερε περισσότερο απ' όλους» στην Ευρώπη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Σημειώνεται πως Le Maire και Σταϊκούρας υπέγραψαν μια δήλωση προθέσεων για την «ενίσχυση των επενδύσεων των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, του τουρισμού και των υποδομών».
www.worldenergynews.gr