Τελευταία Νέα

Στο μέτρο του δυνατού ο εθνικός στόχος της Σκωτίας για 100% ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ μέχρι το τέλος του έτους

Στο μέτρο του δυνατού ο εθνικός στόχος της Σκωτίας για 100% ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ μέχρι το τέλος του έτους

Η Σκωτία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - και ιδιαίτερα στην αιολική ενέργεια

Όλο και μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της Σκωτίας για να εκπληρώσει τον εθνικό στόχο της για το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το τέλος του 2020.

Η Σκωτία, της οποίας η νότια πόλη Γλασκώβη ονομάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ως η έδρα της 26ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών (COP26), έχει ως στόχο να εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το 100% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Έχοντας κλείσει το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα το 2016, η μοναδική πηγή ορυκτών καυσίμων της χώρας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο Peterhead του Αμπερντίν.

Εν τω μεταξύ, η Σκωτία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - και ιδιαίτερα στην αιολική ενέργεια.

Στον τομέα της τεχνολογίας, αξιώνει την εγκατάσταση του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, του έργου Hywind των 30 MW, στον οποίο προστέθηκε τον περασμένο Ιούνιο ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών 1MW στην ξηρά.

Η μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Σκωτίας - το αιολικό πάρκο Beatrice Offshore - μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για 450.000 σπίτια. Και το αιολικό πάρκο Seagreen, το οποίο κατασκευάζεται από τον Angus, θα είναι και πάλι μεγαλύτερο και θα μπορεί να τροφοδοτεί ένα εκατομμύριο σπίτια όταν ολοκληρωθεί.

Εκτός από το 100% των ανανεώσιμων στόχων της, η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει θέσει έναν νομικά δεσμευτικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε καθαρό μηδέν μέχρι το 2045, πέντε χρόνια μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν μεγάλη έμπνευση για τη COP26, η οποία θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα από το Παρίσι το 2015.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης