Με βάση τη μεσοσταθμική τιμή των έργων που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό του Δεκεμβρίου, η αιολική ενέργεια είναι πλέον η πιο φθηνή μορφή ηλεκτροπαραγωγής, σημείωσε στην ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας
Τα πολλαπλά ρεκόρ που κατέρριψε ο εγχώριος κλάδος της αιολικής ενέργειας κατά το 2019, απαρίθμησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Π. Λαδακάκος, στην ομιλία του το Σάββατο (24/1) στην ετήσια εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό είναι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος εντός της περσινής χρονιάς, καθώς το εγχώριο χαρτοφυλάκιο ενισχύθηκε κατά 727 MW. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν μικρότερο από το 50%, καθώς η αμέσως καλύτερη προηγούμενη επίδοση, που σημειώθηκε το 2011, ήταν 315 MW. Έτσι, πλέον το εγχώριο αιολικό χαρτοφυλάκιο πλέον αγγίζει τα 3,5 GW.
Σύμφωνα με τον κ. Λαδακάκο, κατά την περσινή χρονιά σημειώθηκαν και άλλες ακόμη πρωτιές, καθώς για παράδειγμα τέθηκε σε λειτουργία το μεγαλύτερο έως σήμερα αιολικό πάρκο στη χώρα. Ο λόγος για τη συστοιχία της Enel Green Power Hellas στον Καφηρέα, συνολικής ισχύος 154,1 MW.
Το πρώτο repowering
Πέρυσι έγινε όμως και η πρώτη ανακαίνιση του παραγωγικού εξοπλισμού (repowering) αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, το οποίο ανήκει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Επίσης, εγκαταστάθηκε ο μεγαλύτερος έως σήμερα ρότορας, μήκους 136 μέτρων, στη Δυτική Μακεδονία.
Την ίδια στιγμή, στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο, η μεσοσταθμική τιμή των αιολικών πάρκων που προκρίθηκαν διαμορφώθηκε στα 57,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κάτι που σημαίνει πως η αιολική ενέργεια αποτελεί πλέον την πιο φθηνή μορφή ηλεκτροπαραγωγής στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.
Πρόκληση η διατήρηση της δυναμικής
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ, η πρόκληση είναι να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και την τρέχουσα χρονιά. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, από τον κλάδο δεν λείπουν και τα αρνητικά ρεκόρ, όπως τα έτη που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί πλήρως η αδειοδότηση μίας νέας επένδυσης, ή ο αριθμός των έργων που παραμένουν κολλημένα στη γραφειοκρατία των αδειοδοτικών διαδικασιών. Ανησυχητική ένδειξη αποτελεί επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν μονάδες πλήρως αδειοδοτημένες, οι οποίες δεν υλοποιούνται λόγω αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.
Κάνοντας έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών που έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνηση, ο κ. Λαδακάκος μίλησε για «γενναία πρώτα βήματα», επισημαίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επικείμενη κατάργηση της άδειας παραγωγής. «Σας καλούμε να συνεχίσετε με τον ίδιο ενθουσιασμό», συμπλήρωσε.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr