Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

«Φθίνει» η έκρηξη του πετρελαίου και των κερδών για τη Νορβηγία

«Φθίνει» η έκρηξη του πετρελαίου και των κερδών για τη Νορβηγία

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου των τελευταίων τριών δεκαετιών αντί να προκαλέσει ενθουσιασμό ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση

Μια από τις τελευταίες της επενδυτικές επιτυχίες είναι ίσως το 2019 για τη Νορβηγία, μετά τη θεαματική ανάκαμψη των πετρελαϊκών δαπανών της.

Πρόκειται για στοιχεία που αναδημοσιεύει το Bloomberg με βάση τις εκτιμήσεις της  μεγαλύτερης τράπεζας της Νορβηγίας. Γίνεται αναφορά στη μεγάλη συνεισφορά που είχε η παραγωγή πετρελαίου της χώρας στα οικονομικά της δεδομένα.

Έδωσε μάλιστα τεράστια ώθηση, δικαιολογώντας έναν κύκλο τριών αυξήσεων επιτοκίων μόνο το 2019

Ωστόσο, το σημερινό επίπεδο επενδύσεων, το οποίο είναι ακόμη κάπως εκτός των επιδόσεων πριν από την κατάρρευση των αγορών πετρελαίου το 2014, είναι πιθανώς τόσο υψηλό όσο θα είναι ποτέ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της DNB της ASA.

«Το 2019 θα είναι πιθανώς το περασμένο έτος με τίτλο «έκρηξη πετρελαίου» περιγράφοντας το πλαίσιο της οικονομικής κατάστασης και δεδομένων της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος Kjersti Haugland στην τελευταία προοπτική της τράπεζας, που δημοσιεύθηκε χθες (23/1), με θέμα: «Νέα δεδομένα έρχονται στο τραπέζι».

Υπενθυμίζεται πως τα περισσότερα πεδία της Νορβηγίας εξαντλούνται τα επόμενα χρόνια και οι πιέσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο. Πιθανότητες να βρεθεί ένα τέτοιο κοίτασμα στο μέλλον υπάρχουν, αλλά διαρκώς βαίνουν μειούμενες, εξηγείται.

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου των τελευταίων τριών δεκαετιών αντί να προκαλέσει ενθουσιασμό ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση. Η ανάγκη για καθαρά καύσιμα συγκρούεται με τα μεγάλα κέρδη. Το πεδίο Johan Sverdrup είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της χώρας εδώ και τρεις δεκαετίες. Περιέχει 2,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου και μπορεί να αποφέρει στη χώρα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πενήντα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης