Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στο Eurogroup του Μαρτίου η 5η αξιολόγηση της Ελλάδας - Όλα ανοιχτά με τα πλεονάσματα

Στο Eurogroup του Μαρτίου η 5η αξιολόγηση της Ελλάδας - Όλα ανοιχτά με τα πλεονάσματα

Εν όψει της 5ης αξιολόγησης οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταρτίσει σχέδιο σταδιακής αντιμετώπισης του προβλήματος των εγγυήσεων σε βάθος επταετίας

Με την ανασκόπηση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την πέμπτη αξιολόγηση και όλα θα κριθούν πλέον στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου για την Ελλάδα.
Εφόσον βέβαια η ατζέντα των 19 περιλαμβάνει και ελληνικό θέμα...
Μία πρώτη γεύση για το γετινό δημοσιονομικό χώρο, την αλλαγή χρήσης των ANFAs, ενδεχομένως και για τα πλεονάσματα θα έχει η ελληνική πλευρά με την έκθεση των θεσμών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (5η αξιολόγηση) που θα δοθεί 26 Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα.
Το οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξο σχετικά με την έκβαση που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις, ειδικά για τα πλεονάσματα και ο μόνος στόχος σε αυτή τη φάση είναι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να διατεθεί για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι στο τριήμερο των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών τέθηκε το θέμα των εγγυήσεων, το οποίο για τις τράπεζες είναι μείζον ζήτημα, λόγω των καταπτώσεων για ένα μεγάλο αριθμό δανείων τα οποία δεν καλύπτονται πλέον από το ελληνικό Δημόσιο, στα οποία είναι εγγυητής.
Το θέμα με τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο είναι μια παλιά αμαρτωλή ιστορία, η οποία ξεκίνησε στις εποχές της μεγάλης οικονομικής ευμάρειας και συνεχίστηκε μέχρι το πρώτο Μνημόνιο, με τους δανειστές να εντοπίζουν το πρόβλημα και να βάζουν λουκέτο σε αυτή τη «βιομηχανία».
Πριν φτάσει το κράτος να συζητά με τις τράπεζες το σενάριο πώλησης αυτών των δανείων σε funds, κάτι που δεν συνέβη τελικά, είχε προηγηθεί από το Γενικό Λογιστήριο ένας πρώτος έλεγχος για το ποιοι και πώς ακριβώς πήραν αυτά τα δάνεια, ποιοι τα εξυπηρετούσαν, αλλά και τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονταν πίσω από αυτές τις «τυφλές» δανειοδοτήσεις σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και προβληματικές ΔΕΚΟ.
Πρόκειται συνολικά για 600.000 δάνεια, από τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν αποπληρωθεί περί τα 60.000 και επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς με περίπου 3,2 δισ. ευρώ.
Οι πιο επιβαρυμένες τράπεζες είναι η Πειραιώς (λόγω των χορηγήσεων της παλιάς Αγροτικής και της ΕΤΒΑ) και η Εθνική. Τα περισσότερα από αυτά έχουν «σκάσει», όμως το Ελληνικό Δημόσιο δεν τα έχει αποπληρώσει, ούτε έχει αντικαταστήσει τις εγγυήσεις.
Εν όψει της 5ης αξιολόγησης οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταρτίσει σχέδιο σταδιακής αντιμετώπισης του προβλήματος σε βάθος επταετίας, δηλαδή έως το 2026. Με το ελληνικό σχέδιο διαφωνούν όμως οι θεσμοί, οι οποίοι έρχονται σήμερα στην πρωτεύουσα με σκοπό να πιέσουν την Αθήνα να συντομεύσει τον χρόνο επίλυσης του ζητήματος σε πέντε χρόνια.
 
 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης