Επικαιρότητα

Η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδος φέρνει αποτελέσματα εκτιμούν στην κυβέρνηση

Η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδος φέρνει αποτελέσματα εκτιμούν στην κυβέρνηση

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την επιστολή Pompeo

Την ικανοποίησή της εκφράζει η κυβέρνηση για την επιστολή του Mike Pompeo στον πρωθυπουργό στη σκιά των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.  
Στην επιστολή την οποία υπογράφει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας καλώντας εμμέσως την Τουρκία να απέχει από δράσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένταση.
Όλα αυτά την ώρα που το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» προχωρά σε γεώτρηση μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών καλεί Ελλάδα και Κύπρο να μοιράσουν το φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η αποφασιστικότητα και η αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο, είναι η επιστολή στήριξης της Αμερικής με την ελληνική πλευρά να προσδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός πως επισημαίνεται, δύο φορές, μάλιστα, στην ίδια επιστολή, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας.
Αυτή είναι μια φράση η οποία είναι αντιγραφή των όσων είχε πει ο κ. Pompeo προσφατα, σε μια εκδήλωση προς τιμήν  του Έλληνα πρωθυπουργού που είχε οργανώσει στο States Department, παρουσία και του αντιπροέδρου, Mike Pence.
Μάλιστα τότε είχε ειπωθεί, ότι πήραμε από το States Department αυτό που δεν θέλησε να δώσει ο πρόεδρος Trump.
Και το έδωσαν ο Mike Pompeo και ο αντιπρόεδρος Mike Pence.
Στην ίδια επιστολή, επιπλέον, τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την Ελλάδα, ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Είναι, λένε στην κυβέρνηση σαφές, ότι η επιστολή του κ. Pompeo επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες.
Μια τέτοια τοποθέτηση λένε από το υπουργείο Εξωτερικών, είχαμε να δούμε από το 1976, όταν είχε σταλεί μια αντίστοιχη επιστολή του τότε, υπουργού των Εξωτερικών, Henry Kissinger, στον Έλληνα υπουργό, Δημήτριο Μπίτσιο.
Ένα άλλο στοιχείο, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, αποτελεί η διάψευση των διαδόσεων ότι η Άγκυρα τα χει βρει με την  Ιταλία.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε, διέψευσε όλα τα σενάρια που στην πραγματικότητα διοχέτευσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από το Βερολίνο περί συνεργασίας των δύο πλευρών.
«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της 'Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας.


www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης