Την Παρασκευή (24/1) η πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης

Την Παρασκευή (24/1) η πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολιτικός

Συνεδριάζει την Παρασκευή (24/1) για πρώτη φορά η Συντονιστική Επιτροπή (Steering Committee) που θα αναλάβει να  καταρτίσει και να εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, στη Συντονιστική Επιτροπή θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αγροτικής Πολιτικής, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ. Έτσι, στη συνεδρίαση αναμένεται να δώσουν το παρών οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας.

Σχετική αναφορά γίνεται σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου αναφέρεται ότι ο περιφερειάρχης  Παναγιώτης Νίκας, θα μεταβεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Αθήνα, προκειμένου να μετάσχει -από κοινού με τον ομόλογό του Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη- στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για να επεξεργαστεί τα μέτρα δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, των περιοχών της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόεδρος προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους

Πέραν των μόνιμων μελών του εν λόγω Οργάνου, προβλέπεται ότι στις εργασίες του θα μπορούν επίσης να καλούνται εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, δημοσίων φορέων και οργανισμών, εκπρόσωποι ΟΤΑ, συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων, υπηρεσιακά στελέχη, εξωτερικοί εμπειρογνώμονες και κάθε άλλο πρόσωπο που κρίνεται ότι μπορεί να συνδράμει κατά περίπτωση στις συνεδριάσεις και το έργο του.

Στην Συντονιστική Επιτροπή θα προεδρεύει προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που θα επιλεγεί από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή και θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις της. Η επιλογή του προσώπου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολιτικός, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά την προηγούμενη Παρασκευή (17/1) θα εγκρίνει επίσης το σχέδιο μετάβασης που θα καταρτίσει η Steering Committee. Παράλληλα, θα εποπτεύει και την υλοποίησή του.

www.worldenergynews.gr 


worldenergynews.gr