Επικαιρότητα

Cavusoglu: Η Ελλάδα να πείσει τους Ελληνοκύπριους για μοιρασιά στη Μεσόγειο

tags :
Cavusoglu: Η Ελλάδα να πείσει τους Ελληνοκύπριους για μοιρασιά στη Μεσόγειο

Έχουμε κατάπαυση πυρός στη Λιβύη, να κτίσουμε πάνω σε αυτήν υποστήριξε ο Cavusoglu

έα πυρά κατά της Ελλάδας για το ρόλο της στη λιβυκή κρίση εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να πείσει τους Ελληνοκύπριους για την ανάγκη να μοιραστούν οι ενεργειακοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρονταν για τη διαδικασία του Βερολίνου μέχρι στιγμής.
Η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη
Εκεί έρχεται μόνο για να φέρει στην ατζέντα τη συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε εμείς εκεί αλλά αυτό δεν ήταν στην ατζέντα του Βερολίνου.
Το δικό μας ενδιαφέρον είναι να εξασφαλιστεί η εκεχειρία στη Λιβύη.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα επιλέγει κάποιον που δεν είναι νόμιμος έναντι της νόμιμης κυβέρνησης δείχνει επίσης ότι η θέση της είναι λάθος», είπε μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV o Cavusoglu μιλώντας από το περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και αναφερόμενος στις συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Λίβυο στρατάρχη Khalifa Haftar.
«Δεν είναι μία ώριμη συμπεριφορά αυτή.
Ο γείτονάς μας, η Ελλάδα, πρέπει επίσης να πείσει τον ελληνοκυπριακό τομέα, να δείξει μία στάση που να αποδέχεται τη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μέχρι σήμερα προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
«Στην ατζέντα του Βερολίνου δεν ήταν οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας.
Στην ατζέντα ήρθε το θέμα των μισθοφόρων που αποστέλλονται στην περιοχή.
Υπήρχαν προτάσεις ώστε κανείς να μη στείλει πρόσθετη δύναμη.
Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με αυτό, εφόσον η εκεχειρία συνεχίζεται.
Όπως είπαμε στο τέλος της συνάντησης, πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός κι όχι οι συγκρούσεις» τόνισε ο Cavusoglu.

Να συμμορφωθεί ο Haftar, να συναινέσει σε πολιτική λύση

Να συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας που ζητούν να υπάρξει πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης καλεί τον Λίβυο στρατάρχη Khalifa Haftar ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu.
Σε δηλώσεις του από το περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Cavusoglu υποστήριξε ότι η αποχώρηση του Haftar από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα και η μη υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, γεννά ερωτήματα για τους σκοπούς του.
«Θέλει ο Haftar μια πολιτική ή μια στρατιωτική λύση;
Μέχρι τώρα η στάση του δείχνει ότι επιθυμεί μια στρατιωτική.
Ο Haftar πρέπει να επιστρέψει άμεσα στη γραμμή της πολιτικής λύσης και να κάνει συγκεκριμένα και θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, διατηρώντας και την ηρεμία στο έδαφος» ανέφερε σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για εκεχειρία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη συμφώνησαν να μη στείλουν άλλα όπλα και δυνάμεις στη Λιβύη όσο διατηρείται η κατάπαυση πυρός.
Νωρίτερα ο Cavusoglu είχε διατυπώσει τη θέση ότι υπάρχει κατάπαυση πυρός στη Λιβύη και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να κτίσουν πάνω σε αυτήν, αναφέροντας ωστόσο πως η Τουρκία συνεχίζει να εκπαιδεύει τις δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.
«Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη για την παιδεία και την εκπαίδευση.
Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε, είναι μια θεμιτή προσπάθεια» είπε ο Cavusoglu απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η στρατιωτική προσέγγιση της Άγκυρας στο ζήτημα της Λιβύης θα αλλάξει μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.
Παράλληλα είπε πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και την πολιτική διαδικασία.
«Είναι καλό που (κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου) όλοι εξέφρασαν υποστήριξη για την κατάπαυση του πυρός και για μελλοντικές προσπάθειες.
Είναι καλό το ότι ο Χάφταρ έδωσε ονόματα για τη στρατιωτική επιτροπή.
Η πρώτη συνάντηση αυτής της επιτροπής έχει κρίσιμη σημασία για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός επί του πεδίου.
Όμως είναι ανάγκη να επιταχύνουμε επίσης την πολιτική διαδικασία.
Τώρα έχουμε μια κατάπαυση του πυρός, πρέπει να κτίσουμε πάνω σ' αυτή.
Πρώτον, θα πρέπει να είναι βιώσιμη, μετά είναι ανάγκη να επιταχύνουμε την πολιτική διαδικασία για να επιτύχουμε μια διευθέτηση που θα διαρκέσει. Η χώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί για τις εκλογές.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και για να στηρίξει την πολιτική διαδικασία» υποστήριξε ο Cavusoglu.

 

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης