Πετρέλαιο

Wood Mackenzie: Πιθανή η επέκταση στις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ όλο το 2020

Wood Mackenzie: Πιθανή η επέκταση στις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ όλο το 2020

Ο Sushant Gupta ισχυρίστηκε ότι οι πρόσθετες περικοπές δείχνουν ότι ο ΟΠΕΚ έχει επίγνωση της υπερπροσφοράς στην αγορά πετρελαίου για τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους

Για το υπόλοιπο του 2020 ενδέχεται να συνεχιστούν οι περικοπές του εφοδιασμού πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον Sushant Gupta, επικεφαλής Wood Mackenzie στον τομέα του πετρελαίου στην Ασία.

Σύμφωνα με όσα είπε στo CNBC, «Ένα πράγμα που βλέπουμε στους αριθμούς μας είναι ότι η αγορά δεν είναι ακόμα έτοιμη να απορροφήσει τις περικοπές της παραγωγής, ακόμη και για ολόκληρο το τρέχον έτος. Αναμένουμε να συνεχιστεί η περικοπή της παραγωγής ολόκληρο το 2020».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν σε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας, σε μια κίνηση για τη στήριξη των τιμών του αργού, αλλά και για να αποτρέψουν τον κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών υπερπροσφοράς.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν και να εμβαθύνουν τις περικοπές παραγωγής που ξεκίνησαν το 2017. Η μείωση θα μπορούσε να αφαιρέσει ακόμη και 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την αγορά, περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης.

Ωστόσο, η διάρκεια της συμφωνίας παραμένει αβέβαιη. Η ενεργειακή συμμαχία συγκεντρώνεται συνήθως κάθε έξι μήνες, οπότε η ανακοίνωση μιας συνάντησης τον Μάρτιο οδήγησε ορισμένους αναλυτές να πιστεύουν ότι η αυστηρότερη πολιτική θα διαρκέσει μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ο Sushant Gupta ισχυρίστηκε ότι οι πρόσθετες περικοπές δείχνουν ότι ο ΟΠΕΚ έχει επίγνωση της υπερπροσφοράς στην αγορά πετρελαίου για τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Θα πρέπει να διαχειριστούν την υπερπροσφορά με κάποιο τρόπο, είτε με υψηλότερη συμμόρφωση είτε με βαθύτερες περικοπές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε πως η Wood Mackenzie αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση για το σύνολο του 2020. Μέρος αυτής της προσφοράς θα προέρχεται από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Νορβηγία.

 

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης