Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Το δημόσιο πριμοδοτεί την Εθνική εφάπαξ με 500-520 εκατ μέσω 3ης συναλλαγής swaps με το Titlos 3,3 δισ

tags :
Το δημόσιο πριμοδοτεί την Εθνική εφάπαξ με 500-520 εκατ μέσω 3ης συναλλαγής swaps με το Titlos 3,3 δισ

Η Εθνική τράπεζα ενισχύει τα κεφάλαια της με έκτακτα κέρδη 500-520 εκατ για να εξυγιάνει περαιτέρω τον ισολογισμό της

Το ελληνικό δημόσιο πριμοδοτεί την Εθνική τράπεζα με 500-520  εκατ ευρώ μέσω τρίτης κατ΄ ουσία συναλλαγής swaps.
Η πρώτη συναλλαγή swaps αφορούσε το TITLOS ύψους 5,3 δισεκ. ευρώ μεταξύ δημοσίου και Εθνικής.
Ήταν η εποχή που η Ελλάδα προσπαθούσε να ωραιοποιήσει τα οικονομικά της στοιχεία.
Η δεύτερη συναλλαγή αφορούσε ανταλλαγή του TITLOS με 3 νέα κρατικά ομόλογα 3,3 δισεκ. ευρώ από την οποία η Εθνική κέρδισε 113 εκατ ετησίως σε τόκους βελτιώνοντας έτσι τα έντοκα έσοδα της.
Η δεύτερη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε τον Μάιο 2019 και βοήθησε την Εθνική τράπεζα στην βελτίωση των εσόδων της.
Η τρίτη συναλλαγή που πραγματοποιείται την τρέχουσα περίοδο δίνει την δυνατότητα στην Εθνική τράπεζα να ανταλλάξει τα 3 ομόλογα που κατέχει με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.
Μπορεί τα έσοδα από τόκους να μειώνονται από 113 σε 85 εκατ αλλά πρακτικά κερδίζει εφάπαξ ποσό 500-520 εκατ ευρώ από την ανταλλαγή.
Τα 500-520 εκατ προκύπτουν γιατί η Εθνική αυτά τα 3,3 δισεκ. κρατικά ομόλογα τα είχε αποτιμημένα στον ισολογισμό της στην ονομαστική αξία, ήταν ειδικού τύπου ομόλογα, δεν είχε εγγράψει οποιαδήποτε υπεραξία, πέραν των τόκων.
Ως εκ τούτου το swaps αφορούσε αποκλειστικά τα ειδικά ομόλογα της Εθνικής, που εκδόθηκαν από το κράτος για την Εθνική.
Δεν είναι σαν τα κλασσικά κρατικά ομόλογα που διαπραγματεύονται και τα οποία οι τράπεζες τα αποτιμούν σε αγοραίες τιμές, οπότε γράφουν υπεραξίες π.χ. λόγω της ανόδου των τιμών.
Οι άλλες τράπεζες, όπως και η Εθνική έχουν εγγράψει υπεραξίες από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πλην αυτών των 3,3 δισεκ. που προήλθαν από το swaps το παλαιό TITLOS.
Ως εκ τούτου οι διαρροές που υπήρξαν ότι το μοντέλο swaps με ανταλλαγή ομολόγων θα εφαρμοστεί σε όλες τις τράπεζες δεν ισχύει, δεν αφορά τις άλλες τράπεζες.
Η Εθνική διαθέτει 5,88 δισεκ. tangible book κεφάλαια και τα 500 εκατ έκτακτα κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2020 αποτελεί σίγουρα θετική εξέλιξη για την τράπεζα… και η εξέλιξη αυτή θα καταγραφεί στην μετοχή που θα μπορούσε να κινηθεί προς τα 3,30 ευρώ.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί σοβαρή βοήθεια στα σχέδια της διοίκησης Μυλωνά να επιταχύνει το σχέδιο εξυγίανσης της Εθνικής τράπεζας.
Το θέμα είναι πως θα τα αξιοποιήσει.
Τα 500-520 εκατ μπορούν να εφαρμοστούν

1)Στο βασικό σενάριο τα 500 εκατ θα στραφούν στην εξυγίανση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Η Εθνική διαθέτει 11,1 δισεκ. NPEs και σχεδιάζει τους επόμενους 2-3 μήνες να προχωρήσει σε τιτλοποίηση 8 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων.
Δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο Alpha ή Eurobank αλλά για την τιτλοποίηση θα χρειαστεί να πάρει πρόσθετες προβλέψεις.
Για τα 8 δισεκ. θα απαιτηθούν περί τα 1,2 με 1,3 δισεκ. ουσιαστικά θα δαπανήσει τα 500 εκατ μαζί με το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει για να ολοκληρώσει την εξυγίανση.
Η Εθνική θα διαθέτει μόνο 3 δισεκ. προβληματικά δάνεια μετά την τιτλοποίηση.

2)Η δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός απόσβεσης της ζημίας μεταξύ του τιμήματος που θα πάρει για την Εθνική Ασφαλιστική π.χ. 580 εκατ και της πραγματικής αποτίμησης, για το 80% περίπου 800 εκατ ευρώ ή 1 δισεκ. για το 100% των μετοχών… αν αποφασίσει να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική και δεν προχωρήσει σε IPO.  
Να σημειωθεί ότι η αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει αυξηθεί λόγω κυρίως των υπεραξιών από κρατικά ομόλογα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της.
Όμως η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα 500 εκατ για να καλύψουν την ζημία από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, είναι πολύ μικρή, η Εθνική τράπεζα θα ήταν σαν να πριμοδοτεί τον αγοραστή της Εθνικής Ασφαλιστικής και μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης