Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στο μικροσκόπιο της 5ης αξιολόγησης: νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι νέες ασφαλιστικές διατάξεις

Στο μικροσκόπιο της 5ης αξιολόγησης: νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι νέες ασφαλιστικές διατάξεις

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι ετοιμάζει επίσκεψη στην Ελλάδα στις αρχές Φεβρουαρίου

Μπορεί η αυλαία της 5ης αξιολόγησης να ανοίγει με τα δημοσιονομικά και τις επενδύσεις που συνδέονται με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο οι πραγματικές εξετάσεις για την κυβέρνηση θα είναι πάνω στο νέο πτωχευτικό πλαίσιο, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στις νέες ασφαλιστικές διατάξεις και στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Το θέμα με τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο είναι μια παλιά αμαρτωλή ιστορία, η οποία ξεκίνησε στις εποχές της μεγάλης οικονομικής ευμάρειας και συνεχίστηκε μέχρι το πρώτο Μνημόνιο, με τους δανειστές να εντοπίζουν το πρόβλημα και να βάζουν λουκέτο σε αυτή τη «βιομηχανία».
Πριν φτάσει το κράτος να συζητά με τις τράπεζες το σενάριο πώλησης αυτών των δανείων σε funds, κάτι που δεν συνέβη τελικά, είχε προηγηθεί από το Γενικό Λογιστήριο ένας πρώτος έλεγχος για το ποιοι και πώς ακριβώς πήραν αυτά τα δάνεια, ποιοι τα εξυπηρετούσαν, αλλά και τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονταν πίσω από αυτές τις «τυφλές» δανειοδοτήσεις σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και προβληματικές ΔΕΚΟ.
Πρόκειται συνολικά για 600.000 δάνεια, από τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν αποπληρωθεί περί τα 60.000 και επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς με περίπου 3,2 δισ. ευρώ.
Οι πιο επιβαρυμένες τράπεζες είναι η Πειραιώς (λόγω των χορηγήσεων της παλιάς Αγροτικής και της ΕΤΒΑ) και η Εθνική. Τα περισσότερα από αυτά έχουν «σκάσει», όμως το Ελληνικό Δημόσιο δεν τα έχει αποπληρώσει, ούτε έχει αντικαταστήσει τις εγγυήσεις.
Εν όψει της 5ης αξιολόγησης οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταρτίσει σχέδιο σταδιακής αντιμετώπισης του προβλήματος σε βάθος επταετίας, δηλαδή έως το 2026. Με το ελληνικό σχέδιο διαφωνούν όμως οι θεσμοί, οι οποίοι έρχονται σήμερα στην πρωτεύουσα με σκοπό να πιέσουν την Αθήνα να συντομεύσει τον χρόνο επίλυσης του ζητήματος σε πέντε χρόνια.
Η ατζέντα με τα τραπεζικά θέματα που θεωρούνται τα βαθιά νερά αυτής της διαπραγμάτευσης θα διανθιστεί με άλλα τρία «αγκάθια» από τον ίδιο τομέα: το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαΐου αυτό που ισχύει για την προστασίας της α' κατοικίας, την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω της αξιοποίησης του σχετικού νόμου («Ηρακλής»).
Στο δημοσιονομικό οι παραπάνω εξηγήσεις τις οποίες θα κληθεί να δώσει το οικονομικό επιτελείο είναι για την κάλυψη της «τρύπας» των 250 εκατ. ευρώ που έχουν δημιουργήσει οι νέες διατάξεις για την αναπλήρωση των συντάξεων αλλά και για τον τρόπο χρηματοδότησης των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα.
Ενημέρωση θα υπάρξει από την ελληνική πλευρά και για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ.
Από το μικροσκόπιο των θεσμών θα περάσουν τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ θα εξεταστεί κατά πόσο είναι επιτεύξιμος ο στόχος για έσοδα 557 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε στο περιθώριο του Eurogroup στις Βρυξέλλες κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον νέο επίτροπο Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι ( ετοιμάζει επίσκεψη στην Ελλάδα στις αρχές Φεβρουαρίου) και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στους οποίους ανέπτυξε τα ελληνικά σχέδια για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η Αθήνα θέλει να κατεβάσει στο 2,2% του ΑΕΠ τον πήχη μετά το 2021, ενώ η πρόταση των θεσμών είναι για 2,75% του ΑΕΠ. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος…
 

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης