Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Διάσκεψη Βερολίνου: Επιτεύχθηκε συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία - Συνεχίζεται το εμπάργκο όπλων και ο διάλογος για λύση

Διάσκεψη Βερολίνου: Επιτεύχθηκε συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία - Συνεχίζεται το εμπάργκο όπλων και ο διάλογος για λύση

Συμφωνία για το τελικό ανακοινωθέν αλλά ο δρόμος είναι μακρύς

(UPD4) Με τη συμφωνία για μία προσωρινή εκεχειρία  ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 την Κυριακή (19/1/2020) η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Τα αποτελέσματα της Συνόδου, που παρουσιάστηκαν σε  κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Angela Merkel, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas αποδεικνύουν, πως μένουν να γίνουν πολλά βήματα ακόμη για την επίτευξη οριστικής λύσης για τη χώρα.

Η συμφωνία της Διάσκεψης του Βερολίνου

- Κατάπαυση του πυρός

- Παράταση του εμπάργκο όπλων

- Συνέχιση του διαλόγου για πολιτική λύση υπό τον ΟΗΕ

Οι αποφάσεις της Συνόδου και η συνέντευξη Τύπου

Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων και τις επόμενες μέρες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα διεξαχθεί διάλογος για οριστική λύση στο θέμα, τόνισε ο γραμματέας του Οργανισμού Antonio Guterres.
Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής της Λιβύης τις επόμενες μέρες συνέχισε ο γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος έκανε γνωστό πως οι αντιμαχόμενοι συμφώνησαν για την προστασία των αμάχων.
Οι αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και οι διεθνείς υποστηρικτές τους συμφώνησαν ότι το εμπάργκο όπλων πρέπει να τηρηθεί και να ενισχυθεί ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
«Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας.Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν και πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas.
Οι συμμετέχοντες  συμφώνησα σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, δήλωσε  η Γερμανίδα καγκελάριος.
 Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών.
Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas.
 «Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Merkel και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.
Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή:Βankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης