Επικαιρότητα

Kοντά σε συμφωνία η διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβυή με επιστροφή Haftar

Kοντά σε συμφωνία η διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβυή με επιστροφή Haftar

 Εκτός ατζέντας η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και οι θαλάσσιες ζώνες

(UPD2) Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται εν εξελίξει η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη σύμφωνα με το Reuterς
Όπως αναφέρει το Πρακτορείο, "η καγκελάριος Merkel και ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, που φιλοξένησαν τη Διάσκεψη,  αγωνίστηκαν σθεναρά υπέρ της διπλωματικής επίτευξης μιας λύσης για τη Λιβύη και της επιστροφής του Λίβυου Στρατάρχη Halifa Haftar, ο οποίος εγκατέλειψε τις συνομιλίες,  στην διπλωματία".
Το Πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι είχε προηγηθεί η μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου και η μεταφορά του από τα λιμάνια της Λιβύης τα οποία ελέγχει ο Στρατάρχης Haftar
H Σύνοδος έχει ως στόχο την κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία ενός ενιαίου κυβερνητικού κέντρου, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη, η οποία όμως θα συμφωνηθεί από τις μεγάλες δυνάμεις που δίνουν το «παρών» στη Σύνοδο.
Να σταματήσει η Τουρκία να παρεμβαίνει με την αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κατά τις εργασίες της Συνόδου.
«Πρέπει να τερματιστεί άμεσα η ανάπτυξη μισθοφόρων, που πρόσκεινται στην Τουρκία», τόνισε ο Macron.
Πρόθυμος να αποστείλλει παρατηρητές δήλωσε νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.
Η Ελλάδα είναι απούσα από τη Σύνοδο ενώ όπως προκύπτει και από το προσχέδιο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (18/1) εκτός ημερήσιας διάταξης είναι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και οι θαλάσσιες ζώνες.
Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης πρόκειται να υπογραφεί το κοινό ανακοινωθέν ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέντευξη που θα παραχωρήσει η γερμανίδα καγκελάριος Merkel πιθανότατα μαζί με τον γ.γ του ΟΗΕ Antonio Guterres.
Πηγή:Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης