Ήρθα εδώ για να μιλήσουμε για την ειρήνη είπε ο στρατάρχης Haftar προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα
Τη δυσαρέσκειά του στην καγκελάριο Merkel για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διεθνή διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου 2020 στο Βερολίνο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση, με τον στρατάρχη Haftar να βρίσκεται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Sarraj-Τουρκίας.
Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.
Κάλεσε την καγκελάριο Merkel και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Merkel εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας ως θετικό βήμα την επίσκεψη Haftar αλλά προσθέτοντας ότι για την απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες.
Haftar σε Mητσοτάκη: Άκυρο το μνημόνιο με την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον στρατάρχη Khalifa Haftar στο γραφείο του στη Βουλή.
Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Λίβυος στρατάρχης είπε ότι «ήρθα εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».
Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κ. Haftar, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Ο κ. Haftar ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.
Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.
Ο κ. Haftar κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Haftar να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.
To μήνυμα Δένδια στη Γερμανία εν όψει της διάσκεψης του Βερολίνου (19/1)
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στη Γερμανία μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Haftar στο υπουργείο, ζητώντας τη στήριξη του Βερολίνου στην ελληνική και ευρωπαϊκή θέση περί του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης.
O Nίκος Δένδιας κάλεσε τη Γερμανία αλλά και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να εκφράσουν την ευρωπαϊκή θέση για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου που έχει αρχίσει από το 2015.
Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών θέσεων για τη Λιβύη που αναγνωρίζουν την ακυρότητα του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Ο στρατάρχης Haftar συμφώνησε με τις θέσεις της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο.
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην επόμενη μέρα της Λιβύης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα.
Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή.
Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων.
Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω.
Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού.
Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.
Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας.
Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».
Στις 13:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη γραφείο του στη Βουλή.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο εάν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από την Λιβύη και δεν ακυρώσει την συμφωνία με την Λιβύη και την ανακήρυξη ΑΟΖ.
Οι βασικές αντίπαλες δυνάμεις στην Λιβύη είναι
-Ο Sarraj ο πρωθυπουργός της Λιβύης που εκπροσωπεί το GNA την Εθνική Συμφωνία για την Λιβύη που είναι η επίσημη κυβέρνηση αλλά ελέγχει μικρό μέρος της χώρας με επίκεντρο την πρωτεύουσα Τρίπολη.
-Ο Khalifa Haftar στρατηγός που εκπροσωπεί τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης LNA και ελέγχει τα 2/3 της χώρας καθώς προελαύνει με στόχο την Τρίπολη.
Το GNA και ο Sarraj έχουν κάνει συμφωνία με την Τουρκία η οποία βρήκε αφορμή να ανακηρύξει ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδος.
Ο Haftar του LNA είναι θετικός προς την Ελλάδα, δεν θέλει την παρουσία των Τούρκων στην Λιβύη και έχει το πλεονέκτημα ότι ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης.
ΥΠΕΞ Γερμανίας: Στηρίζουμε την απόφαση της ΕΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης - Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας
Η Γερμανία στηρίζει την απόφαση της Ε.Ε. για τη «συμφωνία» Τουρκίας - Λιβύης, στο πλευρό της Ελλάδας, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019 σε ό,τι αφορά τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης και τόνισε ότι ενδεχόμενη αποστολή οπλισμένων στρατευμάτων στην Λιβύη -όπως προβλέπεται από τη «συμφωνία»- θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει σαφή θέση και βεβαίως η Γερμανία στηρίζει πλήρως αυτήν την απόφαση στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μπρόιλ, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το εάν η παροχή στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία προς την Λιβύη, όπως προβλέπεται από τη μεταξύ τους «συμφωνία», θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων, επισήμανε: «Η θέση μας για το εμπάργκο όπλων είναι σαφής.
Δεν έχει αλλάξει κάτι με αυτήν τη συμφωνία.
Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή όπλων προς την Λιβύη.
Αυτό επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη και σε αυτό το εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων.
Η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων παραβιάζει το εμπάργκο».
Erdogan: Ο Haftar δεν είναι αξιόπιστος - Οι δυνάμεις του συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Τρίπολη
«Αναξιόπιστο» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, τον στρατάρχη Khalifa Haftar.
«Δεν είναι αξιόπιστος.
Οι δυνάμεις του συνέχισαν την Πέμπτη (16/1/2020) να βομβαρδίζουν την Τρίπολη» είπε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών στη Συρία επισημαίνοντας ότι δεν θα μείνει «αναπάντητος».
«Οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ αποδεικνύουν ότι το καθεστώς του Assad δεν εφαρμόζει την εκεχειρία» τόνισε ο Erdogan.
Σημειώνεται ότι ο Haftar βρίσκεται στην Αθήνα όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ταξίδι του στην Ελλάδα δεν ήταν προγραμματισμένο και οργανώθηκε υπό άκρα μυστικότητα, μόλις δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει.
Οι κρίσιμες επαφές Haftar με την ελληνική κυβέρνηση
«Μέρες Gaddafi» θυμίζει η Αθήνα καθώς όπως ο δολοφονημένος Λίβυος ηγέτης επισκεπτόταν βράδυ την Ελλάδα και η επίσκεψή του ανακοινωνόταν λίγη ώρα πριν προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος, με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η επίσκεψη του φιλλέληνα στρατηγού Haftar στην Ελλάδα.
Η άφιξη Haftar στην Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι γίνεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διεθνή συνάντηση για το Λιβυκό που έχει συγκαλέσει η Γερμανία στο Βερολίνο και στο οποίο έχει κληθεί και θα παραστεί κι ο επίσημος ηγέτης της Λιβύης, Αλ Σαράζ.
Ο στρατηγός Haftar που ελέγχει περίπου το 95% της Λιβυκής επικράτειας με ανάρτησή του στο twitter, χαρακτήρισε λάθος τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη αυτή.
Βεβαίως το Βερολίνο απαντά με το επιχείρημα ότι η διάσκεψη του Βερολίνου θα ασχοληθεί μόνο με την ειρήνευση στην αφρικανική χώρα και με τίποτε άλλο.
Δηλαδή, ούτε με το παράνομο και φαιδρό μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα πάντως, τραβάει το σχοινί, απειλώντας ότι θα στείλει στρατό στη Λιβύη ενώ δηλώνει ότι ετοιμάζεται και για γεωτρήσεις.
Σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, με την έντονη κινητικότητα σε ότι αφορά τη διάσκεψη του Βερολίνου και τα θέματα γύρω από τη Λιβύη,
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha έκανε γνωστό ότι έχει αποστείλει επιστολή στην καγκελάριο Μέρκελ με την οποία της γνωστοποιεί ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία.
«Θέλω να είμαι τελείως σαφής και αυτό το έχω μεταφέρει και στους Ευρωπαίους ομολόγους μου.
Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “Μνημονίων”.
Να το πω πολύ απλά. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής.
Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών.
Το επαναλαμβάνω λοιπόν: Καμία περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων “μνημονίων΄”, ειδικά του “μνημονίου” διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Πάντως έμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν ότι τα επόμενα δύο τρία χρόνια μέχρι να γίνει η μελέτη βιωσιμότητας για τον East Med μπορεί οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά να είναι θεαματικές.
Άλλωστε, το Βερολίνο το οποίο καταγράφει και αναλύει τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ είναι εμφανές ότι υποστηρίζει τον αγωγό αυτό μόνο αν είναι οικονομικά προς το συμφέρον για τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη.
Και αυτό όπως υποστηρίζουν ειδήμονες από το χώρο της ενέργειας, συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ θεωρούν ότι μπορεί να συμβεί μόνο αν περάσει και από το έδαφος της Τουρκίας.
Άλλωστε, η Γερμανία, μπορεί να μην θέλει τη γειτονική χώρα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη όμως επενδύει πολλαπλώς στην οικονομική συνεργασία μαζί της και σε πολλαπλάσιο βαθμό απ’ ότι με την Ελλάδα.
Η έλευση του στρατάρχη Haftar στην Ελλάδα, γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.
Ο στρατάρχης Haftar, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, H. Maas, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Haftar, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.
Η κίνηση αυτή της Αθήνας θεωρείται από αναλυτές ότι αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς για τη μη πρόκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Ανησυχία Δένδια - Shoukry (ΥΠΕΞ Αιγύπτου) για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη
Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου της προσεχούς Κυριακής 19 Ιανουαρίου, είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας, Sameh Shoukry και Νίκος Δένδιας, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως αναφέρεται σχετικά, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, με αφορμή ιδιαίτερα την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής απόφασης, όσον αφορά στη διάσκεψη του Βερολίνου και την κατάσταση στη Λιβύη.
Μάλιστα, οι κ.κ. Δένδιας και Shoukry προσέθεσαν ότι το γεγονός αυτό θεωρείται εξ ορισμού μια ένδειξη της πρόθεσης παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισαν την ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η διεθνοποίηση της κρίσης της Λιβύης.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονται οι προσπάθειες αυτές και συντονίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της κρίσης της Λιβύης.
Πηγή:www.bankingnews.gr
Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.
Κάλεσε την καγκελάριο Merkel και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Merkel εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας ως θετικό βήμα την επίσκεψη Haftar αλλά προσθέτοντας ότι για την απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες.
Haftar σε Mητσοτάκη: Άκυρο το μνημόνιο με την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον στρατάρχη Khalifa Haftar στο γραφείο του στη Βουλή.
Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Λίβυος στρατάρχης είπε ότι «ήρθα εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».
Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κ. Haftar, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Ο κ. Haftar ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.
Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.
Ο κ. Haftar κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Haftar να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.
To μήνυμα Δένδια στη Γερμανία εν όψει της διάσκεψης του Βερολίνου (19/1)
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στη Γερμανία μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Haftar στο υπουργείο, ζητώντας τη στήριξη του Βερολίνου στην ελληνική και ευρωπαϊκή θέση περί του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης.
O Nίκος Δένδιας κάλεσε τη Γερμανία αλλά και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να εκφράσουν την ευρωπαϊκή θέση για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου που έχει αρχίσει από το 2015.
Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών θέσεων για τη Λιβύη που αναγνωρίζουν την ακυρότητα του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Ο στρατάρχης Haftar συμφώνησε με τις θέσεις της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο.
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην επόμενη μέρα της Λιβύης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα.
Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή.
Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων.
Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω.
Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού.
Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.
Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας.
Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».
Στις 13:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη γραφείο του στη Βουλή.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο εάν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από την Λιβύη και δεν ακυρώσει την συμφωνία με την Λιβύη και την ανακήρυξη ΑΟΖ.
Οι βασικές αντίπαλες δυνάμεις στην Λιβύη είναι
-Ο Sarraj ο πρωθυπουργός της Λιβύης που εκπροσωπεί το GNA την Εθνική Συμφωνία για την Λιβύη που είναι η επίσημη κυβέρνηση αλλά ελέγχει μικρό μέρος της χώρας με επίκεντρο την πρωτεύουσα Τρίπολη.
-Ο Khalifa Haftar στρατηγός που εκπροσωπεί τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης LNA και ελέγχει τα 2/3 της χώρας καθώς προελαύνει με στόχο την Τρίπολη.
Το GNA και ο Sarraj έχουν κάνει συμφωνία με την Τουρκία η οποία βρήκε αφορμή να ανακηρύξει ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδος.
Ο Haftar του LNA είναι θετικός προς την Ελλάδα, δεν θέλει την παρουσία των Τούρκων στην Λιβύη και έχει το πλεονέκτημα ότι ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης.
ΥΠΕΞ Γερμανίας: Στηρίζουμε την απόφαση της ΕΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης - Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας
Η Γερμανία στηρίζει την απόφαση της Ε.Ε. για τη «συμφωνία» Τουρκίας - Λιβύης, στο πλευρό της Ελλάδας, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019 σε ό,τι αφορά τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης και τόνισε ότι ενδεχόμενη αποστολή οπλισμένων στρατευμάτων στην Λιβύη -όπως προβλέπεται από τη «συμφωνία»- θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει σαφή θέση και βεβαίως η Γερμανία στηρίζει πλήρως αυτήν την απόφαση στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μπρόιλ, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το εάν η παροχή στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία προς την Λιβύη, όπως προβλέπεται από τη μεταξύ τους «συμφωνία», θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων, επισήμανε: «Η θέση μας για το εμπάργκο όπλων είναι σαφής.
Δεν έχει αλλάξει κάτι με αυτήν τη συμφωνία.
Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή όπλων προς την Λιβύη.
Αυτό επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη και σε αυτό το εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων.
Η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων παραβιάζει το εμπάργκο».
Erdogan: Ο Haftar δεν είναι αξιόπιστος - Οι δυνάμεις του συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Τρίπολη
«Αναξιόπιστο» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, τον στρατάρχη Khalifa Haftar.
«Δεν είναι αξιόπιστος.
Οι δυνάμεις του συνέχισαν την Πέμπτη (16/1/2020) να βομβαρδίζουν την Τρίπολη» είπε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών στη Συρία επισημαίνοντας ότι δεν θα μείνει «αναπάντητος».
«Οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ αποδεικνύουν ότι το καθεστώς του Assad δεν εφαρμόζει την εκεχειρία» τόνισε ο Erdogan.
Σημειώνεται ότι ο Haftar βρίσκεται στην Αθήνα όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ταξίδι του στην Ελλάδα δεν ήταν προγραμματισμένο και οργανώθηκε υπό άκρα μυστικότητα, μόλις δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει.
Οι κρίσιμες επαφές Haftar με την ελληνική κυβέρνηση
«Μέρες Gaddafi» θυμίζει η Αθήνα καθώς όπως ο δολοφονημένος Λίβυος ηγέτης επισκεπτόταν βράδυ την Ελλάδα και η επίσκεψή του ανακοινωνόταν λίγη ώρα πριν προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος, με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η επίσκεψη του φιλλέληνα στρατηγού Haftar στην Ελλάδα.
Η άφιξη Haftar στην Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι γίνεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διεθνή συνάντηση για το Λιβυκό που έχει συγκαλέσει η Γερμανία στο Βερολίνο και στο οποίο έχει κληθεί και θα παραστεί κι ο επίσημος ηγέτης της Λιβύης, Αλ Σαράζ.
Ο στρατηγός Haftar που ελέγχει περίπου το 95% της Λιβυκής επικράτειας με ανάρτησή του στο twitter, χαρακτήρισε λάθος τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη αυτή.
Βεβαίως το Βερολίνο απαντά με το επιχείρημα ότι η διάσκεψη του Βερολίνου θα ασχοληθεί μόνο με την ειρήνευση στην αφρικανική χώρα και με τίποτε άλλο.
Δηλαδή, ούτε με το παράνομο και φαιδρό μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα πάντως, τραβάει το σχοινί, απειλώντας ότι θα στείλει στρατό στη Λιβύη ενώ δηλώνει ότι ετοιμάζεται και για γεωτρήσεις.
Σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, με την έντονη κινητικότητα σε ότι αφορά τη διάσκεψη του Βερολίνου και τα θέματα γύρω από τη Λιβύη,
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha έκανε γνωστό ότι έχει αποστείλει επιστολή στην καγκελάριο Μέρκελ με την οποία της γνωστοποιεί ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία.
«Θέλω να είμαι τελείως σαφής και αυτό το έχω μεταφέρει και στους Ευρωπαίους ομολόγους μου.
Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “Μνημονίων”.
Να το πω πολύ απλά. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής.
Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών.
Το επαναλαμβάνω λοιπόν: Καμία περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων “μνημονίων΄”, ειδικά του “μνημονίου” διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Πάντως έμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν ότι τα επόμενα δύο τρία χρόνια μέχρι να γίνει η μελέτη βιωσιμότητας για τον East Med μπορεί οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά να είναι θεαματικές.
Άλλωστε, το Βερολίνο το οποίο καταγράφει και αναλύει τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ είναι εμφανές ότι υποστηρίζει τον αγωγό αυτό μόνο αν είναι οικονομικά προς το συμφέρον για τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη.
Και αυτό όπως υποστηρίζουν ειδήμονες από το χώρο της ενέργειας, συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ θεωρούν ότι μπορεί να συμβεί μόνο αν περάσει και από το έδαφος της Τουρκίας.
Άλλωστε, η Γερμανία, μπορεί να μην θέλει τη γειτονική χώρα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη όμως επενδύει πολλαπλώς στην οικονομική συνεργασία μαζί της και σε πολλαπλάσιο βαθμό απ’ ότι με την Ελλάδα.
Η έλευση του στρατάρχη Haftar στην Ελλάδα, γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.
Ο στρατάρχης Haftar, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, H. Maas, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Haftar, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.
Η κίνηση αυτή της Αθήνας θεωρείται από αναλυτές ότι αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς για τη μη πρόκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Ανησυχία Δένδια - Shoukry (ΥΠΕΞ Αιγύπτου) για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη
Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου της προσεχούς Κυριακής 19 Ιανουαρίου, είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας, Sameh Shoukry και Νίκος Δένδιας, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως αναφέρεται σχετικά, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, με αφορμή ιδιαίτερα την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής απόφασης, όσον αφορά στη διάσκεψη του Βερολίνου και την κατάσταση στη Λιβύη.
Μάλιστα, οι κ.κ. Δένδιας και Shoukry προσέθεσαν ότι το γεγονός αυτό θεωρείται εξ ορισμού μια ένδειξη της πρόθεσης παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισαν την ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η διεθνοποίηση της κρίσης της Λιβύης.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονται οι προσπάθειες αυτές και συντονίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της κρίσης της Λιβύης.
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr