Επικαιρότητα

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο στρατάρχης Haftar - Συναντήσεις αύριο (17/1) με Μητσοτάκη, Δένδια

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο στρατάρχης Haftar - Συναντήσεις αύριο (17/1) με Μητσοτάκη, Δένδια

Η κίνηση αυτή της Αθήνας θεωρείται από αναλυτές ότι αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς για τη μη πρόκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου

(upd)Στην Αθήνα έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες ο στρατάρχης της ανατολικής Λιβύης, K. Haftar.

Υπό άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας, προσγειώθηκε στην Αθήνα το αεροσκάφος του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), K. Haftar.
Λίγο μετά τις 21:15 έφτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου και τον υποδέχθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας λόγω της άφιξης του ισχυρού άνδρα της Λιβύης στην χώρα μας.
Ο Haftar είχε μια πρώτη ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και αύριο (17/1)θα γίνουν οι επίσημες συναντήσεις.    

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο στρατάρχης Haftar, θα διανυκτερεύσει στην Αθήνα και το πρωί της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 13:00.
Ο στρατάρχης Haftar θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια στις 09:20, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο.
Η έλευση του στρατάρχη Haftar στη χώρα μας, γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.
Ο στρατάρχης Haftar, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας.
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, H. Maas, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Haftar, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.
Νωρίτερα, λιβυκά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την είδηση της αιφνίδιας έλευσης Χαφτάρ στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει, αλλά και να μην διαψεύδει τις πληροφορίες. Η κίνηση αυτή της Αθήνας θεωρείται από αναλυτές ότι αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς για τη μη πρόκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Κρίσιμες εξελίξεις στη Λιβύη - O Εrdogan στέλνει στρατό ενόψει της διεθνούς διάσκεψης - Θα σας αναγκάσουμε να παραδοθείτε απαντούν οι δυνάμεις του Haftar

«Φωτιά» στη Λιβύη βάζει ο πρόεδρος Erdogan, λίγες ημέρες πριν τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατό «για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η Τουρκία έχει ήδη στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε μάχες.
O Εrdogan πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.
Η κρίσιμη διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.
Παρούσες στη διάσκεψη του Βερολίνου θα είναι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη.
Ειδικότερα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης Fayez al-Sarraj αλλά και ο στρατάρχης Khalifa Haftar θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη.
Το Βερολίνο θα φιλοξενήσει Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη την Κυριακή και προσκάλεσε τους εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και αντιπροσώπους από 11 χώρες (εκτός της Ελλάδας) που επιχειρούν να επιλύσουν την κρίση.
Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος οι χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, Downing Street και Μέγαρο των Ηλυσίων επιβεβαίωσαν δια των εκπροσώπων τους, τη συμμετοχή  του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron αντίστοιχα, στην διάσκεψη.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, μετέβη εκτάκτως στη Λιβύη, όπου και συναντήθηκε με τον Haftar στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχερεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο Haftar συμφώνησε στην κατάπαυση πυρός.
Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε ο Maas προτού αναχωρήσει για τη Βεγγάζη, ένα ταξίδι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί.
Παρά το γεγονός ότι στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) στο Twitter, είχε ανακοινωθεί πως ο στρατάρχης K. Haftar Χάφταρ θα συμμετάσχει την Κυριακή (19/1) στη διάσκεψη του Βερολίνου, τις τελευταίες ώρες το κλίμα γίνεται και πάλι «πολεμικό» προφανώς και μετά τις ανακοινώσεις του Erdogan πως θα στείλει στρατό στη Λιβύη, καθώς και σεισμογραφικό στις περιοχές που συμφώνησε με τον Sarajj.
Νωρίς το απόγευμα αναρτήθηκε μήνυμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων A. Saleh, με το οποίο στρέφεται κατά της Τουρκίας.
«Δεν θα επιτρέψουμε την Τουρκία να ελέγξει τη χώρα μας και θα τους αναγκάσουμε να παραδοθούν και να σηκώσουν τα χέρια τους» φέρεται να είναι η δήλωσή του, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.

Πηγή:Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης