Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

O OPEC ανησυχεί για αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου

O OPEC ανησυχεί για αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει πάντως ότι η παραγωγή πετρελαίου των χωρών εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020

Πιο αδύναμες παρουσιάζονται οι τελευταίες προβλέψεις του ΟΠΕΚ για τις παγκόσμιες πετρελαϊκές αγορές, δεδομένων των αυξανόμενων προμηθειών από τη Νορβηγία και τη Γουιάνα που θεωρούνται οι κύριοι ανταγωνιστές του Οργανισμού.

Όπως αναμεταδίδει το Bloomberg, ο ΟΠΕΚ – που αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου- ξεκινά ένα νέο γύρο περικοπών παραγωγής.

Η αμερικανική Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας προσδοκά πως οι τιμές του αργού κατά μέσον όρο θα διαμορφωθούν φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του 2019 εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων. Πέραν των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμάται πως η παραγωγή θα εξακολουθήσει να διογκώνεται στη Βραζιλία, στη Νορβηγία και στη Γουιάνα. Αν και η ομάδα έθεσε εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση, οι ανταγωνιστικές προμήθειες θα αυξηθούν περίπου δύο φορές πιο γρήγορα. Ενδεχομένως να εκτροχιαστεί η στρατηγική του Οργανισμού για  τη διατήρηση των εσόδων του από το πετρέλαιο.

Με βάση τη συμφωνία των ΟΠΕΚ+ τον περασμένο Δεκέμβριο, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα πρέπει να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 300 χιλ. βαρέλια τον Ιανουάριο του 2020, ενώ πρόσθεσε ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ θα υποχωρήσει στα 28,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Μάλιστα, τα ακαθάριστα συμβόλαια διαπραγματεύονται κοντά στο 64 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, -ακόμη και μετά τα όσα συνέβησαν ανάμεσα ΗΠΑ και Ιράν-, υπό τον φόβο σημαντικής διακοπής της προσφοράς.

Η έκθεση του τρέχοντος μήνα υποδεικνύει ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να επαρκούν για την εξάντληση των αποθεμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά υπάρχει παραθυράκι για επαναφορά του πλεονάσματος στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει πάντως ότι η παραγωγή πετρελαίου των χωρών εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης