Επικαιρότητα

Στις 22/1 η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ – Απαιτούνται 200 ψήφοι

tags :
Στις 22/1 η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ – Απαιτούνται 200 ψήφοι

Τι προβλέπει η διαδικασία, πόσες ψηφοφορίες μπορεί να πραγματοποιηθούν

Την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εάν στην ψηφοφορία αυτή δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, τότε θα ακολουθήσει και μια δεύτερη ψηφοφορία στις 28/1, κατά την οποία και πάλι θα απαιτηθούν 200 ψήφοι.
Εφόσον και πάλι δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, τότε θα ακολουθήσει 3η ψηφοφορία (στις 2 Φεβρουαρίου) κατά την οποία θα απαιτηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων και εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα υπάρξει και μια τέταρτη ψηφοφορία (στις 7 Φεβρουαρίου), κατά την οποία χρειάζεται η απόλυτη  πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή 151 ψήφοι.
Ακόμα και αν σε αυτήν την περίπτωση, αν δηλαδή δεν βρεθούν οι 151, μπορεί να υπάρξει και πέμπτη ψηφοφορία (στις 12 Φεβρουαρίου), κατά την οποία ο ΠτΔ μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι ο κ.Μητσοτάκης πρότεινε για το προεδρικό αξίωμα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και πλέον αναμένεται η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το εάν θα στηρίξουν ή όχι την εν λόγω υποψηφιότητα.
Είναι πολύ πιθανό η κα.Σακελλαροπούλου να λάβει τη στήριξη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ  - ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση την είχε προτείνει ομόφωνα για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας - όσο και του ΚΙΝΑΛ, από το οποίο οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές.
Εφόσον, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στηρίξουν την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, τότε είναι πολύ πιθανό να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης