Ενέργεια

Προς συμφωνία Tesla - Glencore για κοβάλτιο ενόψει της παραγωγής στην Κίνα

Προς συμφωνία Tesla - Glencore για κοβάλτιο ενόψει της παραγωγής στην Κίνα

Το άνοιγμα του εργοστασίου συνέβαλε στην προώθηση των μετοχών της Tesla σε ρεκόρ υψηλών επιπέδων (+16% από την αρχή του έτους)

Μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για τη μεταφορά κοβαλτίου στο νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla Inc. στη Σαγκάη, διαπραγματεύεται η Glencore Plc, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πρόκειται για μια συμφωνία που θα βοηθήσει την Tesla να αναρριχηθεί στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης, είναι νίκη και για την Glencore, μετά από μια σκληρή περίοδο στις επιχειρήσεις της στο κοβάλτιο.

Όσον αφορά τα περαιτέρω σχόλια επ’ αυτού του θέματος, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν θέλησε να κάνει κάποια διευκρινιστική δήλωση.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την Tesla, καθώς θα διασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες ενός βασικού υλικού για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, ενόψει των σχεδίων της για αύξηση της παραγωγής των μοντέλων της. Έτσι, θα αυξήσει και την παραγωγή της στο λεγόμενο Gigafactory, το οποίο χτίστηκε σε μόλις 11 μήνες με σημαντική υποστήριξη από την κινεζική κυβέρνηση.

 

Μάλιστα, το άνοιγμα του εργοστασίου συνέβαλε στην προώθηση των μετοχών της Tesla σε ρεκόρ υψηλών επιπέδων (+16% από την αρχή του έτους), καθώς οι επενδυτές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τις μελλοντικές βλέψεις του Elon Musk για να καταστεί η Tesla σε παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία μαζικής αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, η Glencore, θα βρεθεί σε  προνομιακή θέση και θα επωφεληθεί από την έκρηξη στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία κατέγραψε πέρυσι ζημίες που σχετίζονται με το κοβάλτιο μετά την κατάρρευση των τιμών το 2018 από υπερβολική προσφορά.

Τέλος, το κοβάλτιο είναι ένα απαραίτητο υλικό για την τροφοδοσία επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου και χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια προϊόντα.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης