Η τράπεζα Πειραιώς ήδη βρίσκεται σε νέες διαπραγματεύσεις για να βρει την βέλτιστη λύση για την MIG στην οποία είναι βασικός μέτοχος με 32% περίπου και βασικός δανειστής περί τα 550 εκατ – στην μητρική.
Η ανανέωση της θητείας Χρήστου Μεγάλου στην διοίκηση της Πειραιώς και το deal για την Marfin Investment Group θα αποτελέσουν για το ορατό μέλλον βασικές παράμετροι που θα δώσουν ώθηση τόσο στην μετοχή της Πειραιώς όσο και στην MIG.
Η τράπεζα Πειραιώς ήδη βρίσκεται σε νέες διαπραγματεύσεις για να βρει την βέλτιστη λύση για την MIG στην οποία είναι βασικός μέτοχος με 32% περίπου και βασικός δανειστής περί τα 550 εκατ – στην μητρική.
Η λύση Farallon δεν ευδοκίμησε προσέφερε 250 εκατ για τα δάνεια της Πειραιώς στην MIG.
Όμως ξεκινώντας νέα διαδικασία η Πειραιώς και η MIG έχουν βρει δύο υποψήφιους επενδυτές, την Emma Capital από την Τσεχία που συνδέεται με τον ΟΠΑΠ και την Ιρλανδική Comer Group από την Ιρλανδία με μεγάλη εξειδίκευση στα ακίνητα και γενικώς στο real estate.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το bankingnews η Emma Capital προσφέρει περίπου 390 εκατ και η Comer Group 380 εκατ αλλά στόχος είναι το deal να κλείσει στα 400 με 420 εκατ ευρώ.
Ουσιαστικά ο πλειοδότης θα πάρει τα δάνεια της Πειραιώς στην MIG και ακολούθως θα αποκτήσει και τον μετοχικό έλεγχο της MIG θα πάρει δηλαδή το 31,2% που κατέχει η Πειραιώς στην MIG.
Τι κερδίζουν Πειραιώς και MIG
Τι θα κερδίσει η Πειραιώς;
Ξεκινώντας από το παρελθόν.
Στο 9μηνο του 2019 η Πειραιώς στις λογιστικές καταστάσεις ανέφερε ότι ενώ οι προβλέψεις για προβληματικά ανοίγματα έφθασαν στα 489 εκατ ευρώ ενέταξε και άλλα 700 εκατ δάνεια στην κατηγορία NPEs για τεχνικούς και στρατηγικούς λόγους.
Προφανώς και τα δάνεια αυτά αφορούν το σύνολο των δανείων της MIG ως εταιρία συμμετοχών περίπου 500 -550 εκατ ευρώ.
Τι σημαίνει όμως τεχνικοί και στρατηγικοί λόγοι;
Οι τεχνικοί λόγοι σχετίζονται με τις αναθεωρήσεις που ζήτησε ο SSM και στρατηγικοί λόγοι σχετίζεται με προφανώς νέο σχεδιασμό της τράπεζας Πειραιώς για την MIG.
Η Πειραιώς εάν μπορούσε θα πουλούσε όλη την συμμετοχή της MIG που ανέρχεται στο 31,2% σε στρατηγικό επενδυτή εάν αναλάβει και το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων.
Φαίνεται ότι η Πειραιώς μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την MIG με το πιθανότερο σενάριο είναι η αναζήτηση νέου στρατηγικού συμμάχου.
Η Πειραιώς βρίσκεται σε αυτό το σημείο να βρει δηλαδή ένα επενδυτή ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των δανείων της Πειραιώς στην MIG με στόχο 400-420 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς έχει διενεργήσει πρόβλεψη όχι 700 εκατ αυτή δεν είναι πραγματική πρόβλεψη αλλά λογιστική απεικόνιση των δανείων της MIG αλλά περίπου 80 εκατ ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι εάν πουληθούν τα δάνεια στα 400-420 εκατ θα εγγράψει μια οριακή ζημία αλλά… ταυτόχρονα όλα τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Πειραιώς στην MIG θα μετατραπούν σε ενήμερα.
Άρα ένα βάρος στον ισολογισμό της Πειραιώς θα μειωθεί και ταυτόχρονα ο νέος επενδυτής στην MIG θα μπορεί να προβεί σε διάφορες επενδυτικές και στρατηγικές κινήσεις.
Ως γνωστό οι επιλογές στην MIG είναι τρεις 1)Να υπάρξει deal για τα δάνεια της Πειραιώς στην MIG 2)Να πουληθεί η Vivartia και 3) Να πουληθεί η Attica Group.
Το μόνο σενάριο που έχει ρεαλιστική λογική για την MIG είναι η πώληση των δανείων της Πειραιώς σε ένα επενδυτή.
Οι δύο ενδιαφερόμενοι δεν επιδεικνύουν πρώτη φορά ενδιαφέρον για την MIG ειδικά η Emma Capital είχε υποβάλλει πρόταση για εξαγορά της Vivartia η οποία όμως δεν ευδοκίμησε.
Εφόσον όλα αυτά υλοποιηθούν τότε η μετοχή της Πειραιώς θα μπορούσε να πάρει μια επιπλέον ώθηση προς την ζώνη των 3,60 ευρώ από 3,20 ευρώ.
Επίσης και η μετοχή της MIG θα μπορούσε να ανακάμψει από τα 0,10 προς τα 0,14 ευρώ εφόσον όμως ευοδώσει το σχέδιο με τον στρατηγικό εταίρο.
Πρόσφατα το bankingnews ανέφερε
Μπορεί να υλοποιηθεί ο στόχος για κεφαλαιοποίηση 2 δισ ευρώ ή 4,5 ευρώ για την τράπεζα Πειραιώς έως τέλος 2020;
Μεταξύ ορισμένων επενδυτικών κύκλων το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορεί η Πειραιώς να κλείσει το μεγάλο χρηματιστηριακό χάσμα έναντι των άλλων τραπεζών;
Επίσης εάν μπορεί έως το τέλος του 2020 να διαθέτει κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ που μεταφράζεται σε 4,5 ευρώ ανά μετοχή.
Εκ πρώτης όψεως ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος.
Είναι αλήθεια ότι η Πειραιώς έχει μείνει πίσω στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις με 1,3 δισεκ. σχεδόν 1,9 δισεκ. μικρότερη χρηματιστηριακή αξία από την Eurobank.
Επίσης σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου του 2015 μετά τα reverse split πραγματοποιήθηκε στα 6 ευρώ και η μετοχή σε τρέχουσες τιμές απέχει 88%.
Οι βασικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η Πειραιώς σχετίζονται
Με τα αδύναμα κεφάλαια, χωρίς καμία αμφιβολία η Πειραιώς με 7 δισεκ. κεφάλαια και 6,56 δισεκ. DTC έχει από τα πιο φτωχά ποιοτικά κεφάλαια στο σύστημα.
Εάν αξιολογηθεί ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και τα 2 δισεκ. Cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα και αξιολογώντας ότι δεν υιοθετεί μοντέλο Eurobank ή Alpha bank στα NPEs μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η Πειραιώς θα χρειαστεί νέα κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια – 2 δισεκ. τα Cocos – 4 δισεκ. που θεωρητικά απαιτούνται για να μηδενιστούν τα NPEs με μοντέλο Eurobank – Alpha bank ουσιαστικά τα κεφάλαια εκμηδενίζονται.
Με την περιγραφή αυτή προφανώς η μετοχή όχι στα 4,5 ευρώ δεν θα πάει αλλά κινδυνεύει να διολισθήσει πολύ χαμηλότερα.
Όμως όπως επισημάναμε στην αρχή εκ πρώτης όψεως…
Αξιολογώντας τα στοιχεία της τράπεζας υπάρχουν ορισμένες παράμετροι αρκετά ενθαρρυντικές.
1)Η διοίκηση Μεγάλου στην Πειραιώς θα ανανεωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι, μέτοχοι, SSM, ΤΧΣ και κυβέρνηση συναινούν
2)Η Πειραιώς θα πετύχει κέρδη περίπου 100 εκατ το 2019 – σε επαναλαμβανόμενη βάση - εκ των οποίων σχεδόν καθολικά είναι επαναλαμβανόμενα.
Το 2020 η Πειραιώς θα εμφανίσει καλύτερες επιδόσεις από το 2019 με βάση τα επαναλαμβανόμενα κέρδη χωρίς τα έκτακτα από την Intrum.
3)Η Πειραιώς θα υποστηριχθεί από τα έσοδα από την Intrum αλλά και από την μείωση του λειτουργικού κόστους.
4)Θα προχωρήσει σε δύο τιτλοποιήσεις τουλάχιστον 3 δισεκ. με προοπτική έως 6 δισεκ. με στόχο 16,5 δισεκ. NPEs το 2020.
5)Η Πειραιώς θα περάσει το stress tests του Ιουλίου 2020 της EBA και SSM
6)Η Πειραιώς έχει την υποστήριξη των βασικών μετόχων.
Ενώ λοιπόν εκ πρώτης όψεως ο στόχος για 2 δισεκ. κεφαλαιοποίηση δεν είναι εφικτός με μια πιο προσεκτική ματιά η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς θα μπορούσε να βελτιωθεί και να κλείσει η ψαλίδα με τις άλλες τράπεζες.
Πόσο θα κλείσει θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου στο α΄ τρίμηνο του 2020.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr