Διεθνή

Κρίση στη Λιβύη: Διαβουλεύσεις Haftar – Fayez Serraj στη Μόσχα για κατάπαυση πυρός

Κρίση στη Λιβύη: Διαβουλεύσεις Haftar – Fayez Serraj στη Μόσχα για κατάπαυση πυρός

Άγνωστο εάν οι δύο αντίπαλοι στον εμφύλιο της Λιβύης θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο

Διαβουλεύσεις στη Μόσχα θα έχουν σήμερα Δευτέρα 13/1 ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, Fayez Serraj και ο αντίπαλός του στρατάρχης Khalifa Haftar, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν προθέσεις και να καταλήξουν σε μια κατάπαυση πυρός.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο Ρώσο αξιωματούχο, οι Fayez Serraj και Khalifa Haftar ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία και να υπογράψουν την κατάπαυση πυρός.
«Οι Fayez Serraj και Khalifa Haftar θα συζητήσουν την πιθανότητα υπογραφής μιας συνθήκης ανακωχής καθώς και τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας συμφωνίας» ανέφερε ο Lev Dengov, ο Ρώσος επικεφαλής της ομάδας για τη Λιβύη, τονίζοντας πάντως πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δύο άντρες θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, κάτι που σημαίνει πως οι δύο άντρες θα έχουν ξεχωριστές συζητήσεις και διαβουλεύσεις.
Εφόσον οι διαβουλεύσεις είναι θετικές και υπογραφεί συμφωνία για την κατάπαυση πυρός, θα ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να  βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον υπογραφεί, η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας.
Ωστόσο δεν είναι σαφές το ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.

 

Διάγγελμα Serraj

 

Ο Fayez Serraj σε διάγγελμα του προς τους Λίβυους τους κάλεσε να γυρίσουν σελίδα.

«Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», είπε ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατόπιν πρωτοβουλίας της Τουρκίας και της Ρωσίας ήδη τέθηκε σε ισχύ χθες Κυριακή 12/1 στη Λιβύη, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών προ των πυλών της πρωτεύουσας Τρίπολης, εν μέσω ολοένα εντεινόμενων ανησυχιών περί διεθνοποίησης της σύρραξης.
Ο στρατάρχης Haftar, οι δυνάμεις του οποίου προσπαθούν από τον Απρίλιο του 2019 ανεπιτυχώς να κυριεύσουν την Τρίπολη, διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του θα τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λίγο πριν τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα.
Ο Fayez Serraj ανακοίνωσε κατόπιν την κήρυξη εκεχειρίας.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορήθηκαν για πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Θα ζητήσουμε στρατιωτική παρέμβαση Αιγύπτου, εάν παρέμβει η Τουρκία

Τη θέση ότι εάν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας, η Λιβύη θα ζητήσει την επέμβαση της Αιγύπτου διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Akila Saleh, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο.
Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Αίγυπτο «για τη σαφή και καθοριστική στήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης».
Ο Saleh υποστήριξε ότι «η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαπλωθεί το χάος στο έδαφος της Λιβύης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Ali Abdel Aal απέρριψε «όλες τις μορφές παράνομης ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, ειδικά καθώς αυτή η παρέμβαση προέρχεται από ξένες δυνάμεις που δεν έχουν γεωγραφικούς ή γλωσσικούς δεσμούς με τη Λιβύη, αλλά όλοι επιδιώκουν να λεηλατήσουν τους πόρους του λαού της Λιβύης».
Και επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και τη νόμιμη ηγεσία του στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων και της ξένης παρέμβασης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής υποστήριξε ότι «η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαπλωθεί το χάος στο έδαφος της Λιβύης».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης