Διεθνή

Foreign Policy: Η δολοφονία Soleimani επιδεινώνει δραματικά το κλίμα στη Μ. Ανατολή

Foreign Policy: Η δολοφονία Soleimani επιδεινώνει δραματικά το κλίμα στη Μ. Ανατολή
Σύμφωνα με το Foreign Policy, ο θάνατος του Qasem Soleimani, θα σηματοδοτήσει την πιο δραματική κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
Για μια εξέλιξη που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την πιο δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά τον πόλεμο του Ιράκ, κάνει λόγο το Foreign Policy αναφερόμενο στη δολοφονία του Ιρανού αντιστράτηγου, Qasem Soleimani.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται η ανακοίνωση του State Department για τον θάνατο του Soleimani έπειτα από εντολή του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές που επικαλούνται στο δημοσίευμα, ένας χαμηλού επιπέδου πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα μπορούσε σύντομα να βγει εκτός ελέγχου.
«Εισερχόμαστε σε μια περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου και της άμεσης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Η Μέση Ανατολή ήδη φλέγεται από συγκρούσεις και μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις.
Τώρα, μπορεί να γίνει πολύ χειρότερο» λέει στο Foreign Policy ο Seth Jones, από το Center for Strategic and International Studies.
«Αρχικά, η επίθεση εξαφανίζει τον πιο ισχυρό στρατιωτικό ηγέτη του Ιράν.
Μετά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, το Ιράν έχει επικεντρώσει την εξωτερική του πολιτική στην οικοδόμηση των ασύμμετρων δυνατοτήτων του -ιδιαίτερα της Δύναμης Κουντς.
Ο Soleimani έχει προωθήσει τις προσπάθειες του Ιράν να δημιουργήσει περισσότερους από 280.000 μαχητές στην Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και να επεκτείνει την εξουσία του Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Ο Soleimani έχει επιβλέψει προσωπικά την επέκταση του Ιράν, δημιουργώντας μια λατρεία προσωπικότητας σε όλη την περιοχή.
Ο θάνατός του θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την ασύμμετρη στρατηγική του Ιράν» δήλωσε ο Jones.
«Δεύτερον ο θάνατος του Soleimani θα μπορούσε πιθανότατα να πυροδοτήσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.
Έως τώρα, η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ ήταν κατά κύριο λόγο έμμεση και περιελάμβανε αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον εταίρων, αλλά και ιρανικές επιθέσεις κατά κρίσιμων εγκαταστάσεων για τη Σαουδική Αραβία, ιρανική δολιοφθορά εμπορικών πλοίων» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Reuel Marc Gerecht πρώην αξιωματούχος της CIA εξήρε την απόφαση του Trump για την εξόντωση του Soleimani λέγοντας στο Foreign Policy: «Θα αντιδράσουν.
Το μόνο θέμα είναι η επιλογή του στόχου.
Πιθανόν στο Ιράκ.
Υποψιάζομαι ότι είχαμε παρακολουθήσει τον προγραμματισμό των IRGC ενάντια στις δυνάμεις των ΗΠΑ, και ο Trump αποφάσισε το επόμενο βήμα.
Μπράβο του».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τεχεράνη θα κλονιστεί από το γεγονός ότι πρόκειται για μια τεράστια απώλεια για το Ιράν.
«Ο Soleimani ήταν μια κατηγορία μόνος του: ο πιο γνωστός δολοφόνος του καθεστώτος».

Κίνδυνος για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή 

Η κίνηση των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση από τον Trump, ο οποίος για πολλούς μήνες σημείωσε ότι θέλει να αποχωρήσει από τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση του είχε εντείνει τη ρητορική και την ετοιμότητα της.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Mark Esper, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να λάβουν προληπτική στρατιωτική δράση εάν διαπίστωναν ότι το Ιράν ή οι εξουσιοδοτημένες δυνάμεις του σχεδίαζαν περαιτέρω χτυπήματα στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Ορισμένοι επικριτές, ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η εξόντωση του Soleimani ισοδυναμεί με έναν εντελώς νέο πόλεμο στην περιοχή.
«Ένας πρόεδρος που ορκίστηκε να κρατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες έξω από ακόμα ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή έχει ουσιαστικά κάνει μια δήλωση πολέμου» δήλωσε ο Robert Malley, πρόεδρος του International Crisis Group.
«Ένα χτύπημα που οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι αποσκοπούσε στην αποτροπή των ιρανικών επιθέσεων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.
Ο θάνατος του Soleimani είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για το Ιράν.
Αλλά είναι επίσης ένα πολύ σοβαρό πλήγμα σε οποιαδήποτε ελπίδα για περιφερειακή αποκλιμάκωση» επισημαίνει ο Malley.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης