Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τι θα συζητήσουν Pompeo και Χριστοδουλίδης - Στις 6/1/2020 ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Κύπρο

Τι θα συζητήσουν Pompeo και Χριστοδουλίδης - Στις 6/1/2020 ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Κύπρο
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως πρόκειται για μια σημαντική και ουσιαστική επίσκεψη
Στις 6 Ιανουαρίου του 2020 αναμένεται στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, επίσκεψη που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη και καθοριστική για τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα μετά τις συνεχιζόμενες και ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.
Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο Pompeo θα βρεθεί στις 6/1/2020 στην Κύπρο και την επομένη, 7/1/2020, θα αρχίσουν οι επαφές για την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου και ΗΠΑ.
Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως πρόκειται για μια σημαντική και ουσιαστική επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, θα ανταλλαχτούν απόψεις για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα συζητηθούν η κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.
"Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες ενισχύεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ σε όλους τους τομείς στη βάση μιας θετικής προσέγγισης", ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Πρόσθεσε πως «θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις σε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως κατά τις συνομιλίες με τον κ. Πομπέο θα συζητηθεί και το θέμα των περιφερειακών συνεργασιών που Κύπρος και Ελλάδα έχουν αναπτύξει με χώρες της περιοχής.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, θα ανταλλαχτούν και απόψεις «για το πώς η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει στον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που ανάμεσα σε άλλα θα επιτρέψει και την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που έμεναν στο Κραν Μοντανά».
Η Κύπρος θα είναι ο τελευταίος σταθμός ασιατικής περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναχωρεί από τις ΗΠΑ αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον λίγες ώρες πριν από τη δεξίωση που οργανώνει στο State Department στις 8 Ιανουαρίου προς τιμή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ατζέντα βρίσκονται τόσο οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου (υπό το πρίσμα και της άρσης του εμπάργκο όπλων και του νόμου για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο) όσο και το Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπογραφεί διμερής συμφωνία, με την οποία θα επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας, κάτι που είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον.
Η συμφωνία θα είναι επαναβεβαίωση της δήλωσης προθέσεων που υπέγραψαν οι δύο άντρες τον Νοέμβριο του 2018.
Όπως αναφέρεται, στη δήλωση προθέσεων γίνεται αναφορά για συνεργασία σε θέματα ιδίως σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται επίσης θέματα διμερών σχέσεων και τριμερών συνεργασιών.

www.worldenergynews.gr

Η επίσκεψη του Pompeo κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, στέλλοντας ισχυρά μηνύματα για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.
Ο Pompeo αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη ενώ αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, M. Akinci.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης