Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Kοινή δήλωση των προέδρων της Βουλής Κύπρου και Λιβυής: Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα

Kοινή δήλωση των προέδρων της Βουλής Κύπρου και Λιβυής: Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα
Σαφέστατο μήνυμα στην Άγκυρα να μην εμπλακεί περαιτέρω στην κρίση της Λιβύης, έστειλε η Ρώμη
(upd) Η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» της Λιβύης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στερείται νομικής βάσης, αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, αναφέρουν, σε κοινή δήλωση τους, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Agila Salah Essa.
"Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, οι οποίες συμβάλλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», καταλήγουν οι Πρόεδροι της Βουλής Κύπρου και Λιβύης, στην κοινή τους δήλωση.
 Οι δύο Πρόεδροι εκφράζουν, παράλληλα, την αντίθεσή τους στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, «οι οποίες συμβάλλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», και επιβεβαιώνουν τη νομιμότητα της εκλελεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.
Οι δύο Πρόεδροι είχαν σήμερα το πρωί, στο γραφείο του κ. Συλλούρη, στη Βουλή, συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα. Μετά το πέρας της συνάντησης, αναγνώσθηκε κοινή τους δήλωση.
 
Στη δήλωσή τους αναφέρεται ότι κατά τη σημερινή τους συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου και ευρύτερου ενδιαφέροντος και υπογράμμισαν τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Λιβύης, καθώς και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο λαών.
 «Επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση των δύο Κοινοβουλίων στις αρχές του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Θέτουμε ως προτεραιότητα την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου», προστίθεται.
 
Οι δύο Πρόεδροι εκφράζουν τη στήριξη τους στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη για επίτευξη ειρήνης και συμφιλίωσης, σύμφωνα με τους όρους εντολής του.
 «Δηλώνουμε ότι η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης 'Εθνικής Συμφωνίας' της Λιβύης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στερείται νομικής βάσης, αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης», σημειώνεται.
 
Επιπρόσθετα, οι δύο Πρόεδροι επιβεβαιώνουν τη νομιμότητα της εκλελεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.
 «Υπογραμμίζουμε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και σταθερότητα στη Λιβύη. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, που τυχόν υλοποίηση της θα αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της φίλης χώρας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, οι οποίες συμβάλλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», καταλήγουν οι Πρόεδροι της Βουλής Κύπρου και Λιβύης, στην κοινή τους δήλωση.  

Σε επίσπευση των διαδικασιών εισαγωγής στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη προχωρεί ο Ερντογάν

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση (TRΤ), στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχει αποσταλεί ειδοποίηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, δια της οποίας γνωστοποιείται ότι το «αίτημα» της λιβυκής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στην τουρκική Βουλή τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα η ειδοποίηση αναφέρει:

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη, το αίτημα της λιβυκής Βουλής αναμένεται να έρθει στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και η κοινοβουλευτική ομάδα να συγκληθεί στις 2:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου. Επομένως θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να προσαρμόσουν αναλόγως το πρόγραμμά τους και να έτοιμοι να παρουσιαστούν στην ημέρα και την ημερομηνία που θα οριστεί».

Conte: Δεν θα αποδεχθούμε στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας

Σαφέστατο μήνυμα στην Άγκυρα να μην εμπλακεί περαιτέρω στην κρίση της Λιβύης, έστειλε η Ρώμη.
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη» διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, τελευταίας συνέντευξης Τύπου του έτους που παραχώρησε στη Ρώμη, όπως αναφέρει το Associated Press.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα μίας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Sarraj, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι ένας πόλεμος δι΄ αντιπροσώπων (proxy war) θα επιδείνωνε τις «απίστευτες διασπάσεις» που υπάρχουν στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα» και τόνισε: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία στρατιωτική κλιμάκωση».

Στην Τρίπολη ο Ευρωπαίος επίτροπος

Στην Τρίπολη της Λιβύης μεταβαίνει στις 7 Ιανουαρίου και ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Žozep Borel, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Mohamed Taher Syala  είχε αργά την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Borel με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη.
"Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφτεί την Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας για να έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) al Sarraj", υπογράμμισε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.
Η επίσκεψη ανακοινώθηκε ενώ οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Halifa Haftar ανέφεραν χθες ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της Τρίπολης

Πηγή: philenews/KYΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης