Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Τέσσερα σημεία υπεροχής του φυσικού αέριου από το υγραέριο κίνησης

tags :
Τέσσερα σημεία υπεροχής του φυσικού αέριου από το υγραέριο κίνησης
Tο φυσικό αέριο κίνησης στην ελληνική αγορά είναι το Fisikon, που διατίθεται από τη ΔΕΠΑ, προσφέροντας οικονομία, ασφάλεια, μειωμένες εκπομπές, αλλά και υψηλές οδηγικές επιδόσεις
Χαρακτηρίζεται δικαιολογημένα ως «το καύσιμο της νέας εποχής», αφού το φυσικό αέριο κίνησης CNG (Compressed Natural Gas) διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα που το κάνουν να υπερέχει από όλα τα υπόλοιπα καύσιμα.
Μάλιστα, αν και πολλοί οδηγοί συγχέουν το CNG με το υγραέριο κίνησης (LPG), οι διαφορές τους είναι πολύ μεγάλες τόσο στο κόστος των μετακινήσεων, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Οι διαφορές αυτές οφείλονται στην προέλευση των δύο καυσίμων: το  φυσικό αέριο εξάγεται αυτούσιο από τη φύση και δεν είναι προϊόν επεξεργασίας πετρελαίου, όπως το υγραέριο και τα συμβατικά καύσιμα.
Έτσι, διαθέτει φυσικές και χημικές ιδιότητες που το καθιστούν επίσης πολύ ασφαλές, αλλά και «φιλικό» στους κινητήρες των αυτοκινήτων. Γι’ αυτό και προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη χρήση του στις υπάρχουσες τεχνολογίες (μηχανές εσωτερικής καύσης).
Στην ελληνική αγορά, το φυσικό αέριο κίνησης είναι το Fisikon, που διατίθεται από τη ΔΕΠΑ. Τέσσερα είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Fisikon έναντι του υγραερίου κίνησης:

1. Οικονομία

Το Fisikon είναι οικονομικότερο κατά 35% έως 40% σε σχέση με το υγραέριο κίνησης.
Με 10 ευρώ φυσικού αερίου στο ρεζερβουάρ του οχήματος η απόσταση που διανύει ο οδηγός του είναι μεγαλύτερη σε σχέση με όχημα που κινείται με LPG. Με το Fisikon η απόσταση αυτή φτάνει περίπου στα 300 χλμ..
 Το φυσικό αέριο έχει περισσότερα οκτάνια (130) από το υγραέριο (105) και πωλείται σε κιλά, ενώ το υγραέριο σε λίτρα. Ένα κιλό φυσικού αερίου ισοδυναμεί με 2 λίτρα υγραερίου.

2. Ασφάλεια

Το Fisikon είναι ελαφρύτερο από τον αέρα (0,65%) και έτσι διαχέεται προς τα πάνω και δεν συγκεντρώνεται σε χαμηλά σημεία, δημιουργώντας κίνδυνο έκρηξης, όπως το υγραέριο.
Δεν είναι τοξικό, δεν μολύνει το νερό ή το έδαφος και δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία των οργανισμών.
Επίσης, τo φυσικό αέριο έχει υψηλότερη θερμοκρασία ανάφλεξης (650°C) από το υγραέριο (480°C), που σημαίνει ότι δεν αναφλέγεται εύκολα.

3. Περιβάλλον

Το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον από το υγραέριο.
Τα οχήματα που κινούνται με υγραέριο εκπέμπουν 15% λιγότερο CO₂ (διοξείδιο του άνθρακα) σε σχέση με τη βενζίνη, ενώ το ποσοστό μείωσης του ίδιου ρύπου στα οχήματα φυσικού αερίου φτάνει το 25%.

4. Ποιότητα

Με το FISIKON οι οδηγοί μπορούν να νιώθουν σίγουροι για την ποιότητα του καυσίμου και να απολαμβάνουν στην οδήγηση υψηλές επιδόσεις.

Το Fisikon:
    • έχει 130 οκτάνια και συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση και τη μείωση του θορύβου του κινητήρα.
    • διατηρεί καθαρά τα μπουζί.
    • δεν μπορεί να νοθευτεί, καθώς παρέχεται με ειδικούς αγωγούς κατευθείαν από το δίκτυο φυσικού αερίου στα πρατήρια FISIKON
    • προσφέρει μεγαλύτερο διάστημα αλλαγής λαδιών
    • δεν διαβρώνει τους κυλίνδρους και τα μεταλλικά μέρη του κινητήρα
    • δίνει μεγάλη ροπή στις επιταχύνσεις
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης