Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Χριστοδουλίδης (Κύπρος): Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για θερμό επεισόδιο - Πούτιν, Μέρκελ βλέπουν Ερντογάν

Χριστοδουλίδης (Κύπρος): Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για θερμό επεισόδιο - Πούτιν, Μέρκελ βλέπουν Ερντογάν
O Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε συζήτησαν για την Συρία αλλά και για την Λιβύη, όπου συμφώνησαν ότι θα πρέπει η κρίση να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο
Σε δηλώσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 Ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ελληνικά ΜΜΕ, περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου που πιθανόν να προκαλέσει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία Total.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».
Για πιθανή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τεχνιτή ένταση στην Κύπρο, κάνουν λόγο ελλαδικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται και αναλυτές του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Είναι κάτι άλλωστε που θεωρεί πιθανό ο Έλληνας ΥΕΘΑ.
 Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Τουρκία ενδεχομένως να προκαλέσει επεισόδιο τον Ιούνιο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να «προλάβει» τις γεωτρήσεις της γαλλικής Total στο τεμάχιο «11» της ΑΟΖ. Να σημειωθεί ότι ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός προγραμματίζει να πραγματοποιήσει διερευνητικές γεωτρήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
 Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η Άγκυρα έχει και στο πρόσφατο παρελθόν δημιουργήσει κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως το 2014, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνοδευόμενο μάλιστα κια από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
 Οι αναλυτές του ελληνικού ΥΠΑΜ εκτιμούν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει τέτοιο παρόμοιο επεισόδιο, παράλληλα με μια εντονότερη στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, οι ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, η ένταση στο Αιγαίο και οι δημόσιες τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων για το θέμα, συνηγορούν στην κλιμάκωση από τουρκικής πλευράς της έντασης και στην περιοχή της Κύπρου σε συνδιασμό με το πάγωμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Διπλωματική κινητικότητα με Πούτιν, Ερντογάν και Συνέδριο στο Βερολίνο για την Λιβυή

Ένας έντονος διπλωματικά μήνας αναμένεται να είναι ο Γενάρης για τις εξελίξεις στην Συρία και την Λιβύη. Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να στείλει στρατό στη Λιβύη και το θέμα θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της τουρκικής βουλής μόλις ξεκινήσει τις εργασίες της στις 8 και 9 Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε συζήτησαν για την Συρία αλλά και για την Λιβύη, όπου συμφώνησαν ότι θα πρέπει η κρίση να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο.
Σύμφωνα με αναλυτές, παρουσιάζεται ένα «διπλό» παιχνίδι της Ρωσίας με την Τουρκία, καθώς η Μόσχα φαίνεται να διαπραγματεύεται την πολιτική της στην Λιβύη με τις εξελίξεις στην συριακή πόλη Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται ένα από τα πιο ισχυρά τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια μαζί με την Λιβύη, όπου υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με την Άγκυρα.
Πριν από μερικές ημέρες δυνάμεις του συριακού στρατού περικύκλωσαν το τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο και συνεχίζονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει νέο προσφυγικό «κύμα» από την Ιντλίμπ, το οποίο προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα.
Μάλιστα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την Τουρκία, καθώς είπε ότι εργάζεται σκληρά για να σταματήσει τη «σφαγή» αμάχων στην Ιντλίμπ, η οποία διαπράττεται από την Ρωσία, τη Συρία και το Ιράν.
Στις 8 Ιανουαρίου ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία προκειμένου να συζητηθεί μία ευρεία ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τα ενεργειακά σχέδια, όπως τον αγωγό φυσικού TurkStream, το συριακό, την παράδοση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία και φυσικά την κατάσταση στη Λιβύη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, προς τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.  
Νωρίτερα στις 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο το τρίτο Συνέδριο για την Λιβύη. Σε αυτή τη φάση η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που μπορεί να εμφανιστεί ως ανεξάρτητος διαπραγματευτής, καθώς Γαλλία και Ιταλία στηρίζουν τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ και η Βρετανία έχει επικεντρωθεί στην έξοδο της από την Ε.Ε.
Επισήμως στηρίζουν τον διάλογο στο Βερολίνο τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα.
Ωστόσο τα δύο προηγούμενα συνέδρια για την Λιβύη στο Παρίσι και το Παλέρμο απέτυχαν με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να κρατούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους «παίκτες» της λιβυκής κρίσης. 
 
Πηγές: Philenews,ΣΚΑΙ.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης