Χρηματιστήριο & Αγορές

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω Κίνας και ΗΠΑ

tags :
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω Κίνας και ΗΠΑ
Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,85% στις 3.007,35 μονάδες
Κέρδη κατέγραψαν σήμερα (26/12) οι αγορές της Ασίας, καθώς η πρόοδος των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,60% στις 23.924,92 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,36% στις 2.197,93 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ενισχύθηκε κατά +0,85% στις 3.007,35 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,72% και τις 10.303,72 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, σημειώνεται άνοδος της τάξεως του +0,23% στις 6.320,62 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,06% στις 12.001,01 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές σε Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ παρέμειναν για μία ακόμα ημέρα κλειστές λόγω των Χριστουγεννιάτικων εορτών.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι έτοιμη για υπογραφή έδωσε περαιτέρω ώθηση στις αγορές παγκοσμίως, καθώς θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές που είχαν προκύψει τους προηγούμενους μήνες μεταξύ των δύο πλευρών.
«Παρά τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης και τους εμπορικούς δασμούς, οι επενδυτές κατάφεραν να έχουν το Χριστουγεννιάτικο κέικ τους και να το φάνε φέτος», τόνισε ο αναλυτής της AxiTrader, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «με τους κολοσσούς στον κλάδο της τεχνολογίας να δείχνουν τον δρόμο, οι επενδυτές δείχνουν να μην έχουν κανέναν φόβο».
Ήπια κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, καθώς εξακολουθεί να δέχεται στήριξη από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και από την επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για τις περικοπές στην παραγωγή.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +0,28% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,46 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,38% στα 61,34 δολ. ανά βαρέλι.
«Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να εμφανίζουν ισχύ στο τέλος του έτους, υποστηριζόμενες από την οριστική πρόοδο στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και την επιβράδυνση στην παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού», δήλωσε Stephen Innes, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «όλοι αυτοί οι παράγοντες δείχνουν μία ισχυρότερη απόδοση για τις τιμές του πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχε ο οποιοσδήποτε πριν από μόλις δύο μήνες».
Την Τρίτη (24/12) ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι θα έχει σύντομα μία συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, προκειμένου οι δύο πλευρές να υπογράψουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, δίνοντας τέλος στη διαμάχη των προηγούμενων μηνών.
Η εμπορική διαμάχη Ουάσιγκτον και Πεκίνου, σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, περιόρισαν σταδιακά την παγκόσμια ζήτηση, γεγονός που οδήγησε τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε εμβάθυνση των περικοπών στην παραγωγή τους μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Μέσω της νέας συμφωνίας, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, περιορίζοντας την παγκόσμια ζήτηση κατά σχεδόν 2%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης