Χαμηλότερο μέχρι 65% το κόστος οδήγησης με το φυσικό αέριο κίνησης Fisikon

Χαμηλότερο μέχρι 65% το κόστος οδήγησης με το φυσικό αέριο κίνησης Fisikon
Οι οδηγοί μπορούν πλέον να ανεφοδιάζονται με φυσικό αέριο κίνησης σε πολύ περισσότερα σημεία απ΄ότι στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς λειτουργούν 14 πρατήρια FIsikon και άλλα 11 βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής

Μεγάλη μείωση στο κόστος της μετακίνησης με αυτοκίνητο εξασφαλίζουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο (CNG), καθώς το οικονομικό τους όφελος που προκύπτει μπορεί να αγγίξει ακόμη και 65% έναντι των συμβατικών καυσίμωνυ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως με μόλις 10 ευρώ φυσικού αερίου κίνησης στο αυτοκίνητό του, ένας οδηγός μπορεί να διανύσει περίπου 300 χλμ. απόστασης.
Σύμφωνα με αξιόπιστους υπολογισμούς, η προαναφερθείσα απόσταση είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη που διανύουν οχήματα που κινούνται με ίδιας αξίας συμβατικά καύσιμα.
Το οικονομικό αυτό καύσιμο με την επωνυμία Fisikon προμηθεύει η ΔΕΠΑ, η οποία επεκτείνει σταδιακά το δίκτυο πρατηρίων για να διευκολύνει όλο και περισσότερους οδηγούς.

Προσφορά στο περιβάλλον

Το Fisikon είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτούς της βενζίνης και 35% λιγότερο από αυτούς του ντίζελ.
Σε σύγκριση με αυτούς της βενζίνης, οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιτυγχάνουν 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου.
Επίσης, σε σχέση με την αμόλυβδη βενζίνη, εκλύονται 25% λιγότεροι ρύποι CO₂, 35% λιγότερα μικροσωματίδια, 75% λιγότεροι αρωματικοί υδρογονάνθρακες και 53% λιγότερα οξείδια του αζώτου (ΝΟx).

 
12

 Δίκτυο πρατηρίων που διαρκώς επεκτείνεται

Ολοένα και περισσότερα είναι τα πρατήρια προστίθενται για την ευκολία των οδηγών, ώστε να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο στους κινητήρες των αυτοκινήτων τους.
Οι οδηγοί Ι.Χ. μπορούν πλέον να ανεφοδιάζονται με Fisikon σε πολύ περισσότερα σημεία. Λειτουργούν 14 πρατήρια FIsikon και άλλα 11 βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.
Επιπλέον, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων παράγουν εργοστασιακά μοντέλα διπλού καυσίμου (CNG και βενζίνης) τόσο επιβατικά, όσο και επαγγελματικά.
Οι οδηγοί μπορούν επίσης να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα του CNG και με μετατροπή του βενζινοκινητήρα του οχήματός τους σε διπλού καυσίμου, ώστε να μπορούν να έχουν περισσότερα σημεία για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους.

Ασφάλεια 

Το φυσικό αέριο (CNG) είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς διαχέεται αμέσως στην ατμόσφαιρα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ανάφλεξης.
Είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και έτσι «διασκορπίζεται» προς τα πάνω, χωρίς να δημιουργούνται συγκεντρώσεις και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια.
Στην περίπτωση που υπάρξει διαρροή ή τυχαία απελευθέρωσή του, δεν μολύνει το έδαφος ή το νερό, αφού δεν είναι τοξικό και προέρχεται από τη φύση.
Επίσης, το φυσικό αέριο έχει υψηλότερη θερμοκρασία ανάφλεξης από άλλα καύσιμα, πράγμα, που σημαίνει ότι δεν αναφλέγεται εύκολα.

Ψήφος επιστοσύνσης στην αεριοκίνηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Ήδη πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στραφεί στην λύση του φυσικού αερίου (GNC), καθώς τα πλεονεκτήματα του καυσίμου γίνονται ευρέως γνωστά και πολλοί κατασκευαστές έχουν ήδη λανσάρει μοντέλα διπλού καυσίμου (GNC και βενζίνης), τόσο επιβατικά, όσο και επαγγελματικά.
Η Skoda διαθέτει δυο νέα μοντέλα διπλού καυσίμου (Octavia, City Go) και αντίστοιχα η Seat (Arona, Leon), η Fiat (Fiorino, Panda) και η VW (Eco Up, Polo) επενδύουν σε νέα μοντέλα διπλού καυσίμου, για να εξυπηρετηθεί η αγορά, η οποία στρέφεται όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο.
Τα οχήματα, που χρησιμοποιούν διπλό καύσιμο, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να κινηθούν και με βενζίνη, μέχρι να ανεφοδιαστούν σε κάποιο πρατήριο του συνεχώς διευρυνόμενου δικτύου πρατηρίων Fisikon.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr