Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το deal της Eurobank με την DoValue εξυπηρετεί θετικά τα σχέδια της τράπεζας για την εξυγίανση και μείωση των NPEs αλλά δεν ήταν… τέλειο

tags :
Το deal της Eurobank με την DoValue εξυπηρετεί θετικά τα σχέδια της τράπεζας για την εξυγίανση και μείωση των NPEs αλλά δεν ήταν… τέλειο
Η Eurobank επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της επιθετικής εξυγίανσης που θα έχει επίδραση 1,6 δισεκ. στα κεφάλαια της - Όμως ενώ το deal με γενικούς όρους είναι ένα θετικό βήμα για την Eurobank υπόκειται σε συγκρίσεις
Το deal της Eurobank με την DoValue εξυπηρετεί τα σχέδια της τράπεζας για την μείωση των NPEs αφού με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα μειωθούν στο 15% του συνόλου των δανείων.
Επίσης η Eurobank με την τιτλοποίηση του Cairo ύψους 7,5 δισεκ. θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ενταχθεί στο σχέδιο Ηρακλής λαμβάνοντας εγγύηση για το senior bond που θα εκδώσει 2,4 δισεκ. ευρώ.
Η διοίκηση Καραβία της Eurobank ορθά υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη τράπεζα που αντιμετωπίζει ριζικά το μείζον ζήτημα των προβληματικών ανοιγμάτων και ως διοίκηση αποδείχθηκε πρωτοπόρος στην πιο ουσιαστική αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Η Eurobank επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της επιθετικής εξυγίανσης που θα έχει επίδραση 1,6 δισεκ. στα κεφάλαια της.
Όμως ενώ το deal με γενικούς όρους είναι ένα θετικό βήμα για την Eurobank υπόκειται σε συγκρίσεις.

Σύγκριση με Πειραιώς 410 εκατ έναντι 288 εκατ της Eurobank

Συγκρίνεται με την λύση της Πειραιώς που λόγω της κεφαλαιακής αδυναμίας δεν υιοθέτησε μοντέλο τιτλοποιήσεων αλλά μόνο διαχείρισης με την Intrum και για 27 δισεκ. διαχείριση NPEs πήρε 410 εκατ ευρώ.
Η Eurobank για ένα σύνθετο και σίγουρα πιο κοστοβόρο κεφαλαιακά μοντέλο που αφορά 26 δισεκ. NPEs έλαβε 288 εκατ και υπό όρους τα 40 εκατ τα καθαρά είναι 248 εκατ και τα 40 εκατ επιπλέον έσοδα σε βάθος ετών.
Πρακτικά η Eurobank θα πάρει 248 εκατ ευρώ άμεσα τα υπόλοιπα 40 εκατ σε μέλλοντα χρόνο.
Με όρους πραγματικής εξυγίανσης η Πειραιώς ξεκάθαρα υπολείπεται του μοντέλου της Eurobank αλλά η Πειραιώς πήρε καλύτερο τίμημα και με χειρότερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών ανοιγμάτων.
O δείκτης coverage ratio NPEs δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις της Eurobank είναι ξεκάθαρα καλύτερος 55% έναντι 46% της Πειραιώς.
Το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων της Eurobank είναι καλύτερο σε σχέση με αυτό της Πειραιώς αλλά η Πειραιώς πήρε σχεδόν 160 εκατ καλύτερο τίμημα (410 εκατ) από την Eurobank (248 εκατ).
Η Πειραιώς το βασικό της μειονέκτημα είναι τα οριακά της κεφάλαια.
Εάν σήμερα η Πειραιώς – με βάση το μοντέλο Eurobank – επιδίωκε να μηδενίσει τα NPEs θα έπρεπε να δαπανήσει περίπου 3,7 με 4 δισεκ. κεφάλαια.
Όμως η Πειραιώς με την λύση που υιοθέτησε πήρε 410 εκατ πληρώνοντας τα 167 εκατ τους τόκους για το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές Cocos ύψους 2 δισεκ., αποπλήρωσε την Fortress περί τα 150 εκατ για το ομολογιακό που έληξε στην Attica Group καθώς και τους τόκους για το ομολογιακό tier 2 των 400 εκατ που εξέδωσε πρόσφατα.

Σύγκριση DoValue 288 εκατ με Pimco 340-350 εκατ ευρώ

Το deal της Eurobank με την DoValue συγκρίνεται και με το τίμημα που… δεν έλαβε από την Pimco ύψους 340-350 εκατ ευρώ ή άλλων υποψηφίων σε ανάλογα επίπεδα.

Τα βασικά ερωτήματα του deal της Eurobank με την DoValue είναι τέσσερα

1)Γιατί το τίμημα ήταν μόλις 288 εκατ αν και το πραγματικό τίμημα είναι 248 εκατ και τα υπόλοιπα 40 εκατ είναι υπό αιρέσεις ενώ είχαν εκτιμηθεί ότι θα μπορούσαν να προσφερθούν 450 εκατ ευρώ;

Απάντηση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ξένοι επενδυτές προσφέρουν όλο και λιγότερα στις ελληνικές τράπεζες για ένα και μόνο λόγο.
Στα μοντέλα τους σε παρούσες αξίες βλέπουν ότι θα υπάρξει κόπωση και δυσκολίες στην συγκέντρωση εσόδων.
Π.χ. τι θα συμβεί μετά τα πρώτα δύο χρόνια καθώς στην αρχή μπορεί να πουλήσουν ορισμένα μεγάλα επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια και να επιτύχουν έσοδα.
Τι θα συμβεί μετά;
Δεν υπάρχει ορατότητα, εικασίες μπορεί να υπάρξουν και όχι βεβαιότητες.
Π.χ. η εταιρία διαχείρισης FPS υπό την διοίκηση του έμπειρου Καλαντώνη σημερινού αναπληρωτή CEO της Eurobank θα μπορούσε να πωλήσει τα προβληματικά δάνεια του Μαντωνανάκη τον πρώτο χρόνο και να αποκομίσει έσοδα.
Όμως στο μέλλον τι θα συμβεί;
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά καθώς ακόμη δεν είναι γνωστές σημαντικές πτυχές του deal με τι ύψους προμήθειες θα πληρώνεται η DoValue.

2)Το 33% της λογιστικής αξίας των 3 ομολόγων senior 2,4 δισεκ. mezzanine 1,5 δισεκ. και junior 3,6 δισεκ. προκύπτει το επιπλέον έσοδο των 40 εκατ εκ των οποίων τα 2,4 δισεκ. του senior που θα εγγυηθεί και το ελληνικό δημόσιο θα το διακρατήσει η Eurobank.
Το βασικό ερώτημα είναι μπορεί να πληρωθεί το mezzanine bond και υπό ποιες παραδοχές;

Απάντηση

Το senior bond ούτε ήταν, ούτε είναι πρόβλημα ειδικά τώρα που φέρει και την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Το βασικό πρόβλημα πάντα σε όλες τις αναλύσεις είναι το mezzanine bond ενώ το junior είναι αξίας μηδέν οπότε όλοι το αποδέχονται ως μηδέν.
Το mezzanine bond όχι μόνο στην Eurobank αλλά και παντού αποτελεί black box.

3)Ποιο είναι το έσοδο για την DoValue δηλαδή ο στόχος της 10ετούς συνεργασίας;
Θεωρητικά είναι 550-580 εκατ δηλαδή να καλύψει τα 288 εκατ που θα επενδύσει εμπροσθοβαρώς και να βγάλει άλλα τόσα δηλαδή 58 εκατ ετησίως.
Ο στόχος των 58 εκατ ευρώ ετησίως μετά τα πρώτα δύο χρόνια που αποδίδουν αυτά τα project και επιτυγχάνουν έσοδα… μπορεί να επιτευχθεί;
Ειδικά όταν θα ξεκινήσουν να εστιάζουν στα προβληματικά ανοίγματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Απάντηση

Δεν υπάρχει σαφής εικόνα – υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις – για το πώς θα πληρώνονται οι προμήθειες εκατέρωθεν.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι όροι της DoValue ήταν σχεδόν αποικιοκρατικοί.
Θα αναμένουμε από την DoValue να επισημοποιήσει το είδος της συμφωνίας στα πλαίσια της διαφάνειας.

4)Ενώ η Eurobank διαχρονικά έχει αποδείξει αξιοπιστία μεταξύ
αυτών που ανακοινώνει και αυτών που υλοποιεί η DoValue θα τηρήσει όλες τις πτυχές της συμφωνίας όταν θα έρθουν οι δύσκολοι καιροί;

Απάντηση

Η Eurobank από την πλευρά και ο Καλαντώνης ειδικά θα εγγυηθούν ώστε οι 1000 εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν από την τράπεζα στην εταιρία διαχείρισης NPEs να είναι προστατευμένοι.
Η DoValue θα κρατήσει τις δεσμεύσεις της όταν θα έρθουν οι δύσκολοι καιροί;

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης