Διεθνή

Σε επιφυλακή ΗΠΑ και Ιαπωνία μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα

Σε επιφυλακή ΗΠΑ και Ιαπωνία μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα
Ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας
Σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε σήμερα η Βόρειος Κορέα, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα, ο νέος βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε σήμερα Κυριακή, στις 07:55 τοπική ώρα (00:55 ώρα Ελλάδας) από την αεροπορική βάση Μπανγκχγιόν, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας.
Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα μετά την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση «περίπου 500 χιλιομέτρων», σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.
Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι «ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από τη Βόρεια Κορέα και μέσα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας» και ότι η «εκτόξευση δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική».
Το Πεντάγωνο δηλώνει ακόμα ότι οι δυνάμεις του «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».
Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αλλά η χώρα αρνείται να συμμορφωθεί υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει εχθρική πολιτική από μέρους της Ουάσινγκτον.
Ο Donald Trump, μετά τη δοκιμή, δήλωσε την υποστήριξή του στην Ιαπωνία.
«Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε σε κοινές δηλώσεις του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Abe.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Abe κατήγγειλε ως «εντελώς απαράδεκτη» την πυραυλική δοκιμή.
Σύμφωνα με το Reuters,  οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για πιθανά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων νέων αμερικανικών κυρώσεων, ανάπτυξης νέων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην περιοχή και επίσπευση της ανάπτυξης νέων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης